Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
14.8°C20.7°C
1 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
16.4°C20.2°C
1 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
12.0°C17.7°C
2 BF 81%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C17.8°C
3 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.9°C17.9°C
0 BF 87%
Δημόσιο διάλογο για συμμαχίες - προοδευτικές μεταρρυθμίσεις "πυροδότησε" η επιστολή Τσίπρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δημόσιο διάλογο για συμμαχίες - προοδευτικές μεταρρυθμίσεις "πυροδότησε" η επιστολή Τσίπρα

Δημόσιο διάλογο για τα περιθώρια σύγκλισης σε προοδευτικές μεταρρυθμίσεις -με αφορμή το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης- πυροδότησε και στις δύο πλευρές η απαντητική αποστολή του Αλέξη Τσίπρα στη Φώφη Γεννηματά.

Ο πρωθυπουργός απαντώντας στις προτάσεις της επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. για τη "μίνι" συνταγματική αναθεώρηση υπογράμμισε ότι η αναγκαία τομή πρέπει να είναι προοδευτική και όχι "πολιτικά ουδέτερη", καταθέτοντας παράλληλα την πεποίθησή του ότι οι παρόντες κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί επαρκούν προκειμένου να διαμορφωθεί μια θετική πλειοψηφία εκκίνησης της αναθεωρητικής διαδικασίας. Στο "μπαλάκι" που για ακόμη μια φορά πέταξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. εμμέσως πλην σαφώς να επιλέξει τον συντηρητικό ή τον προοδευτικό πόλο, η ηγεσία του νέου φορέα αντέδρασε με το αμήχανο, ωστόσο διφορούμενο σχόλιο συνεργατών της: "Τα λέμε στη Βουλή για το τι είναι προοδευτικό και τι όχι".

Π. Σκουρλέτης: "Βαρίδια" Βενιζέλος και Λοβέρδος

Χθες, ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης χαρακτήρισε απόλυτα θετική την πρωτοβουλία της Φ. Γεννηματά να αποστείλει επιστολές και εμφανίστηκε ανοιχτός για συνεργασία με το Κίνημα Αλλαγής, χαρακτηρίζοντας ωστόσο "βαρίδια του παρελθόντος" τους Ευ. Βενιζέλο και Ανδ. Λοβέρδο, που "δεν μπορεί σε αυτή τη φάση ο χώρος της Κεντροαριστεράς να 'κουβαλάει' στις πλάτες του".

Ερωτηθείς αν υπάρχει θέμα αναδιάταξης των συμμαχιών, ο Π. Σκουρλέτης είπε (ρ/σ 24/7) "όχι ότι υπάρχει θέμα, αλλά υπάρχει ανάγκη για νέες συμμαχίες στη βάση πραγματικών προγραμματικών συγκλίσεων. Προφανώς, πρόσθεσε, όταν μιλάμε για στέρεες προγραμματικές συγκλίσεις και συμφωνίες, αναφερόμαστε σε χώρους που είναι σχετικά όμοροι πολιτικά, διακριτοί μεν και ιστορικά και στην παρούσα φάση, αλλά είναι όμοροι πολιτικά". "Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, ο χώρος της Αριστεράς, όπως εκφράζεται σήμερα από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Σοσιαλδημοκρατία, όπως εκφράζεται με αυτό τον τρόπο, εν πάση περίπτωση, τον ασαφή, αλλά εκφράζεται από το Κίνημα Αλλαγής που πρόσφατα συγκροτήθηκε, είναι δύο χώροι οι οποίοι πρέπει να συνδιαλέγονται και να αναζητήσουν τις προϋποθέσεις μιας μεγαλύτερης συνεργασίας" ανέφερε. Σημείωσε δε ότι μιλά για "συζήτηση ειλικρινή, που κυρίως, όμως, δεν θα υπηρετεί κάποιες σκοπιμότητες για τη διαμόρφωση ενός νέου κυβερνητικού σχήματος, αλλά θα αναζητεί μόνιμες συνεργασίες που θα δημιουργήσουν αντίστοιχους στέρεους κοινωνικούς και πολιτικούς συσχετισμούς που έχουν ανάγκη τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη".

Για τη συνεργασία με τους ΑΝ.ΕΛΛ. σχολίασε ότι θα ήταν αυθαίρετο να πει ότι θα συνεχιστεί και μετά τις εκλογές σε κάθε περίπτωση, όπως εξίσου υπερβολικό θα ήταν να πει ότι αυτή τελειώνει με την προκήρυξη των επόμενων εκλογών. "Ήμασταν κάτω από ειδικές συνθήκες, πήραμε μια διττή κατά βάση εντολή, η οποία σχετίζεται με την έξοδο από το πρόγραμμα αλλά και την καταπολέμηση της διαπλοκής και της διαφθοράς. Και στα δύο αυτά μέτωπα έχουν γίνει βήματα. Προφανώς δεν είναι μια συνεργασία η οποία στηρίζεται σε ένα πλατύ προγραμματικό φάσμα" είπε.

Χρ. Μαντάς: Αναγκαίος ο διάλογος

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Μαντάς δήλωσε (Πρώτο Πρόγραμμα) ότι ρεαλιστικός ή απολύτως αναγκαίος είναι ο προγραμματικός διάλογος με τις δυνάμεις της εγχώριας Σοσιαλδημοκρατίας, συμπληρώνοντας ότι "ωστόσο είμαστε ακόμη μακριά από μια προγραμματική συνεργασία".

Σοβαρή και θετική πολιτική πρωτοβουλία χαρακτήρισε (ρ/σ Στο Κόκκινο) την πρόταση της Φ. Γεννηματά περί εκκίνησης της διαδικασίας από την παρούσα Βουλή ο διευθυντής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ζαχαριάδης. Μίλησε για πολιτική ταύτιση του Ευ. Βενιζέλου με τη Ν.Δ. και σχολίασε πως "ούτε το να είσαι προοδευτικός από μόνο του λέει κάτι, όλα αυτά διαπιστώνονται από το περιεχόμενο και την τοποθέτηση της πολιτικής σου".

Κρεμαστινός αποκρούει Βενιζέλο

Ο βουλευτής της ΔΗ.ΣΥ. Δ. Κρεμαστινός έσπευσε να αποκρούσει όλη την επιχειρηματολογία Βενιζέλου, προκρίνοντας ως "φυσιολογική" εξέλιξη μια συνεργασία των δύο κομμάτων.

Χαρακτήρισε "προφανές" ότι υπάρχει μια κίνηση διεύρυνσης των συμμαχιών με αφορμή την αλλαγή του συντάγματος. "Γιατί", είπε, "κάθε νομοσχέδιο που συνδέεται με κοινωνικές μεταβολές ψηφίστηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που ιδεολογικά είναι πιο κοντά προς τον ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή της Κεντροαριστεράς". Χαρακτήρισε "μη φυσιολογική" τη σημερινή συγκυβέρνηση και απάντησε ότι ασφαλώς θα έβλεπε μια συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί είναι "φυσικό να υπάρχει σύμπλευση μεταξύ κομμάτων που έχουν περίπου τον ίδιο πολιτικό προσανατολισμό". "Ευθέως απαντώ 'ναι', αλλά με προγραμματική βάση, όχι με διακηρύξεις δημοσιογραφικού χαρακτήρα". Για το εάν θα μπορούσε αυτό να γίνει πριν από τις εκλογές, είπε ότι "αν υπάρξει πρόταση από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ, λογικό είναι να εξεταστεί και να δοθεί απάντηση".

Ερωτηθείς σχετικά με τη δήλωση Σκουρλέτη, ο Δ. Κρεμαστινός είπε ότι "όταν δύο κόμματα θέλουν να συνεργαστούν, υπάρχουν οι ιδεολογικές θέσεις, μετά οι ρεαλιστικές για το πώς θα διακυβερνηθεί μια χώρα και πάνω σε αυτό τοποθετούνται όλοι. Κι όσοι συμφωνούν με την πλειοψηφία των Κ.Ο. παραμένουν κι όποιος διαφωνεί απλούστατα αποχωρεί, αλλά δεν βάζουν προϋποθέσεις ποιοι βουλευτές δεν θα είναι στην κυβέρνηση".

Αποκρούοντας με κομψό τρόπο τα επιχειρήματα Βενιζέλου, σχολίασε ότι "οι συνταγματολόγοι δεν μπορούν να έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα να φτιάχνουν το σύνταγμα, γιατί μέχρι τώρα το σύνταγμα που κυρίως συνέτασσαν συνταγματολόγοι δεν έχει λύσει βασικά προβλήματα". Τόνισε ότι "το θέμα είναι εξόχως κοινωνικό και πολιτικό" και πως οι βουλευτές όλων των κομμάτων θα πρέπει να αφεθούν να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Διαφώνησε με την κατηγορία Βενιζέλου περί "στρατηγικής σύγχυσης" από την πρωτοβουλία Γεννηματά, σημειώνοντας ότι ορθώς το ανοίγει, διότι "δεν μπορούμε να κάνουμε συνταγματικές μεταβολές με βάση τα συμφέροντα των κομμάτων". Συμφώνησε ότι επαρκούν οι συσχετισμοί "αν δεν διαγράφεται ο βουλευτής αν ψηφίζει διαφορετικά από τη γραμμή".

Ο Λοβέρδος στο μέτωπο Βενιζέλου - Γεωργιάδη

Αντίθετα, ο έτερος συνταγματολόγος του νέου φορέα Ανδ. Λοβέρδος τοποθετήθηκε και δημόσια στο στρατόπεδο του Ευ. Βενιζέλου, με τον οποίο μια μέρα νωρίτερα είχε μοιραστεί τις ίδιες απόψεις ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Άδ. Γεωργιάδης. "Η διαχείριση του θέματος, η συνταγματική πολιτική δηλαδή, δεν μπορεί να περιλαμβάνει στο πλαίσιό της, τους 'βιαστές' της δημοκρατίας, των θεσμών και του συντάγματος. Δεν αναθεωρείς το σύνταγμα μ' αυτόν που το παραβιάζει εκ συστήματος, όπως είναι η ομάδα των ΑΝ.ΕΛΛ. και του ΣΥΡΙΖΑ. Με τον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο, για να είμαι σαφής, δεν υπάρχει περιθώριο διαλόγου περί θεσμών" δήλωσε (ρ/σ Θέμα FM) ο Ανδ. Λοβέρδος.

"Άδειασμα" Βενιζέλου από τη ΔΗΜ.ΑΡ.

Μετά το "άδειασμα" Βενιζέλου από τη Φ. Γεννηματά και τον Στ. Θεοδωράκη, χθες ήταν η σειρά του προέδρου της ΔΗΜ.ΑΡ. Θ. Θεοχαρόπουλου να απαντήσει (ρ/σ Αθήνα 9.84) στον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ πως "οι συνεδριακές αποφάσεις είναι υπεράνω των ατομικών επιλογών και θέσεων μέσα στον φορέα". Μίλησε για αμηχανία του ΣΥΡΙΖΑ μετά την πρωτοβουλία Γεννηματά, ενώ για τη Ν.Δ. σημείωσε πως "είναι εκτεθειμένη, καθώς ζητούσε αναθεώρηση του άρθρου περί ευθύνης υπουργών και τώρα αρνείται να το συζητήσει".

ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Χαριλάου Τρικούπη για Μητσοτάκη: "Τώρα κάνει πίσω..."

Εμμένοντας στην απόφασή της, η Χαριλάου Τρικούπη προχώρησε με εκτενές ενημερωτικό σημείωμα σε μια αναλυτικότερη προσπάθεια να στοιχειοθετήσει την ορθότητα της πρωτοβουλίας που ανέλαβε η Φ. Γεννηματά για το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης. Παράλληλα με τις αιχμές προς τους χειρισμούς της κυβέρνησης για την αναθεώρηση, δεν άφησε εκτός κριτικής τον Κυρ. Μητσοτάκη. Υπενθύμισε ότι εκείνος είχε μιλήσει για αναθεώρηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, για να σχολιάσει ότι τα προβλήματα της χώρας και του πολιτικού συστήματος δεν μπορούν να εντάσσονται "στις σκοπιμότητες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ενώ μέχρι πριν λίγο εμφανιζόταν να πιέζει με άρθρα του κ. Μητσοτάκη για την αναθεώρηση, τώρα φαίνεται ότι κάνει πίσω".

Θέση της ηγεσίας του ΚΙΝ.ΑΛΛ. είναι ότι για να μην παραπεμφθεί στις καλένδες η αναθεωρητική διαδικασία, πρέπει να ξεκινήσει το συντομότερο "ώστε να προλάβει η Βουλή πριν από τις ερχόμενες εκλογές να συστήσει Επιτροπή Αναθεώρησης, να συζητήσει τις προτάσεις της στην Ολομέλεια και να ψηφίσει υπέρ της αναθεώρησης συγκεκριμένων διατάξεων σε δύο ψηφοφορίες που απέχουν μεταξύ τους τουλάχιστον έναν μήνα". Ειδάλλως, η αναθεωρητική πρωτοβουλία θα πρέπει να ξεκινήσει στην επόμενη Βουλή και να ολοκληρωθεί στη μεθεπόμενη, με αποτέλεσμα η συνταγματική μεταρρύθμιση να καθυστερήσει μια πενταετία από σήμερα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL