Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C17.6°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C14.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.9°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 81%
Ο βουλευτής μάζεψε σε δυο δόσεις τις δηλώσεις του / Θύελλα αντιδράσεων για την γκάφα ολκής Κατσίκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο βουλευτής μάζεψε σε δυο δόσεις τις δηλώσεις του / Θύελλα αντιδράσεων για την γκάφα ολκής Κατσίκη

Μείζον πολιτικό θέμα προκάλεσε η χθεσινή άνευ προηγουμένου γκάφα του βουλευτή των ΑΝ.ΕΛΛ. Κ. Κατσίκη, με την οποία έπαιξε, εν αγνοία του, το παιχνίδι του Τ. Ερντογάν, θέτοντας ζήτημα "ανταλλαγής" των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη της Τουρκίας με τους οκτώ Τούρκους που κρατούνται στην Αθήνα και κατηγορούνται για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ, ο Κ. Κατσίκης έθεσε ευθέως θέμα ανταλλαγής σε μια συγκυρία που ακόμη και η Άγκυρα διστάζει -επισήμως τουλάχιστον- να μιλήσει για κάτι τέτοιο. "Από τη μία λέμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε παρέμβαση στην ελληνική Δικαιοσύνη, από την άλλη δεν ξέρω αν θα μπορούσαμε να παρακάμψουμε και οι δύο χώρες την ελληνική Δικαιοσύνη και να βρούμε συμφωνία ανταλλαγής" επισήμανε, εμφανώς προβληματισμένος, για να προσθέσει: "Αν αποφασίσουν οι ηγεσίες των δύο χωρών ότι μπορούν να παρακάμψουν την ελληνική και την τουρκική Δικαιοσύνη και να προβούν σε μια τέτοια ανταλλαγή, πιστεύω ότι θα μπορούσε να τελειώσει το θέμα". Σαν να μην έφτανε αυτό, ο Κ. Κατσίκης εκτίμησε πως "ο Ερντογάν εμμέσως πλην σαφώς μας έστειλε ένα μήνυμα, το μήνυμα της ανταλλαγής των Ελλήνων στρατιωτικών με τους Τούρκους... Έτσι το εκλαμβάνω εγώ. Έχει δώσει μήνυμα και στην Αμερική, που κρατάει τον Αμερικανό πάστορα Μπράνσον και θέλει να τον ανταλλάξει με τον Γκιουλέν" κατέληξε.

Υπαναχώρηση σε δύο δόσεις

Η δήλωση Κατσίκη προκάλεσε κατευθείαν αντιδράσεις, με αποτέλεσμα ο βουλευτής να αρχίσει να υπαναχωρεί από την αρχική του θέση. Μιλώντας στην ιστοσελίδα enikos.gr, έκανε λόγο για "προσωπική σκέψη σε μια υποθετική ερώτηση", διευκρινίζοντας ότι "δεν είναι θέση του κόμματος, ούτε του προέδρου". Ωστόσο, η εν λόγω δήλωση κρίθηκε, προφανώς, ανεπαρκής και έτσι αργότερα ο Κ. Κατσίκης προέβη σε διευκρινιστική δήλωση: "Δεν πρότεινα, ούτε στήριξα την ανταλλαγή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ Τούρκους. Τέτοιες πράξεις και ενέργειες δεν νοούνται σε ένα κράτος δικαίου και ως εκ τούτου δεν θα μπορούσα να τις υιοθετήσω. Η απάντησή μου ήταν υποθετικό σενάριο σε μια υποθετική ερώτηση", κατέληξε, παίρνοντας πίσω και τα περί "προσωπικής σκέψης".

Δ. Καμμένος: "Να ζητήσει συγγνώμη"

Άλλωστε, πριν προβεί σε διευκρινιστική δήλωση ο Κ. Κατσίκης, ακόμη και βουλευτές, αλλά και στελέχη του κόμματός του τον "άδειαζαν" με ηχηρό τρόπο. Ο Δ. Καμμένος, για παράδειγμα, μιλώντας επίσης στον ΣΚΑΪ, έκανε λόγο για "προσωπική άποψη" και κάλεσε τον Κ. Κατσίκη "να ζητήσει συγγνώμη από τις οικογένειες των δύο στρατιωτικών, που είναι σαν να τους λέει ότι τα παιδιά τους είναι προϊόν ανταλλαγής". "Δεν είναι προϊόν ανταλλαγής οι δύο Έλληνες στρατιώτες που κρατούνται παράνομα από το καθεστώς" κατέληξε ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛΛ. "Αυτή δεν είναι η άποψη του προέδρου των ΑΝ.ΕΛΛ. Ο καθένας μπορεί να λέει την άποψή του, αλλά η γραμμή χαράσσεται από τον Π. Καμμένο" επισήμανε στον ρ/σ Θέμα FM και ο αντιπρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ. Παν. Σγουρίδης.

Δ. Τζανακόπουλος: Ούτε επισήμως, ούτε ανεπισήμως

Σημειωτέον ότι το συγκεκριμένο σενάριο, που αποτελεί αυτονοήτως και φόβο της ελληνικής πλευράς, διέψευσε και απέκλεισε κατηγορηματικά ο Δ. Τζανακόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης Focus FM. Καίτοι η ερώτηση δεν αφορούσε στις δηλώσεις του Κ. Κατσίκη, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι "δεν έχει ζητηθεί καμία ανταλλαγή, ούτε επισήμως, ούτε ανεπισήμως", για να προσθέσει: "Ανταλλαγές δεν προβλέπονται και δεν μπορούν να γίνουν". Μάλιστα, εξηγώντας τον τρόπο που κλιμακώθηκε η κυβερνητική τακτική διαχείρισης του θέματος, ο Δ. Τζανακόπουλος διαβεβαίωσε ότι "το βασικό ζήτημα που απασχολεί αυτή τη στιγμή την κυβέρνηση είναι να επιστρέψουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα οι δύο" και πρόσθεσε: "Εκτιμούσαμε -και θεωρώ ότι ορθώς το κάναμε- ότι βασική τακτική για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, ήταν να μην αναδείξουμε το πρόβλημα σε μείζον διπλωματικό επεισόδιο. Διότι μετά θα έπαιρνε άλλες διαστάσεις. Πραγματικά. Η Τουρκία τελικά, εξαιτίας, σας είπα, του γεγονότος ότι έχει σκληρύνει τη στάση της, όχι μόνο απέναντι στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη τη δυτική επικράτεια, έδειξε ότι έχει διάθεση να κωλυσιεργήσει, να πολιτικοποιήσει το ζήτημα ή τουλάχιστον αυτό φαίνεται μέχρι στιγμής. Όμως, ελπίζω ότι μετά τη Βάρνα, μετά το συμβούλιο κορυφής, μετά τις σαφείς τοποθετήσεις και της Ε.Ε., θα αλλάξει τακτική".

Δ. Παπαδημούλης: "Αδιανόητη δήλωση"

Σκληρή ήταν η καταδίκη των δηλώσεων Κατσίκη και από τον αντιπρόεδρο της Ευρωβουλής και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη, ο οποίος, μιλώντας στον ρ/σ Real FM επισήμανε πως "δε νοείται παράκαμψη της Δικαιοσύνης από ελληνικής πλευράς" σε βάρος των κανόνων της δημοκρατίας και του δικαίου και ξεκαθάρισε ότι "είναι αδιανόητο να ακούγεται από ελληνικά χείλη τέτοια άποψη". "Κανείς δεν μπορεί να θεμελιώσει, ούτε καν στα τουρκικά δικαστήρια, ότι δύο στρατιωτικοί με οπλισμό, με σήματα, με στολή, μπήκαν στο έδαφος μιας άλλης χώρας για να κάνουν κατασκοπεία" είπε, ως προς την ουσία της υπόθεσης, ενώ αναφερόμενος στον βουλευτή των ΑΝ.ΕΛΛ. τον χαρακτήρισε "εντελώς αναρμόδιο", προσθέτοντας με νόημα: "Δεν χρειάζεται διάφοροι, εντελώς αναρμόδιοι, να φυτρώνουν εκεί που δεν τους σπέρνουν".

Επίθεση και "μονταζιέρα" από τη Ν.Δ.

Επίθεση στον βουλευτή των ΑΝ.ΕΛΛ. εξαπέλυσε και η αξιωματική αντιπολίτευση, χρησιμοποιώντας όμως και σύστημα... "μονταζιέρας", καθώς αυθαιρέτως απέδωσε στην κυβέρνηση τις άστοχες δηλώσεις του Κ. Κατσίκη. "Ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛΛ. παραβλέπει, προφανώς, ότι η Ελλάδα είναι κράτος - μέλος της Ε.Ε. και η διάκριση των εξουσιών θεμελιώδης αρχή που προβλέπεται από το σύνταγμα. Δεν μας εκπλήσσουν αυτές οι απόψεις, που αποτυπώνουν τις γενικότερες αντιλήψεις της κυβέρνησης. Τέτοιου είδους προσεγγίσεις εκθέτουν διεθνώς την Ελλάδα, πιστοποιούν ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει το κύρος και τη σοβαρότητα για να διαχειριστεί την υπόθεση των κρατούμενων Ελλήνων στρατιωτικών και υπονομεύουν το κράτος δικαίου" επισήμανε η Ν.Δ.

Στ. Θεοδωράκης: Κακές υπηρεσίες

"Όσοι υιοθετούν την άποψη Ερντογάν περί 'ανταλλαγής' προσφέρουν κακές υπηρεσίες. Οι δύο Έλληνες που κρατούνται άδικα και οι οκτώ Τούρκοι που ζήτησαν άσυλο δεν είναι αιχμάλωτοι για να ανταλλαγούν. Οι δύο πρέπει να ελευθερωθούν και οι οκτώ να συνεχίσουν να προστατεύονται από ένα κράτος δικαίου" επισήμανε με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης.

ΚΚΕ: Επικίνδυνη

"Η προσπάθεια να συσχετιστεί η υπόθεση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, που ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα, με αυτή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που κρατούνται στην Τουρκία και πρέπει άμεσα να απελευθερωθούν, πέρα από επικίνδυνη, στρώνει το έδαφος για να αναβαθμιστούν οι επιδιώξεις της κυβέρνησης Ερντογάν σχετικά με το θέμα. Αν δεν λειτουργεί ως 'λαγός'...." τόνισε και το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ.

"Κρύο-ζέστη" από Ερντογάν για το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτών

"Δεν είμαι πάνω από τη Δικαιοσύνη. Θα πρέπει να περιμένουμε την απόφαση" διαμήνυσε ο Τούρκος Πρόεδρος δηλώνοντας ταυτόχρονα πως όσοι δεν έβγαλαν άχνα για τους οκτώ πραξικοπηματίες ζητούν να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί

Ακόμη και ο Πρόεδρος της Τουρκίας Τ. Ερντογάν, μιλώντας με δημοσιογράφους κατά την πτήση επιστροφής από τη Βάρνα, απέφυγε να συσχετίσει -ευθέως, τουλάχιστον- τα δύο θέματα και, σε ό,τι αφορά τους Έλληνες στρατιωτικούς, παρέπεμψε στη Δικαιοσύνη. "Δεν είμαι πάνω από τη Δικαιοσύνη. Θα πρέπει να περιμένουμε την απόφασή της" ισχυρίστηκε στους δημοσιογράφους πως είπε στους Γιούνκερ - Τουσκ. "Εμείς δεν κάνουμε οποιαδήποτε σύνδεση μεταξύ των δύο θεμάτων (σ.σ.: των δύο με τους οκτώ). Αλλά αυτοί που έκαναν στη χώρα μας πραξικόπημα ακόμα είναι στην Ελλάδα. Παρότι τους ζητήσαμε δεν μας τους έδωσαν. Αυτοί που δεν έβγαλαν άχνα για το θέμα αυτό αναφέρουν ότι πρέπει να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι οι δυο Έλληνες στρατιώτες" κατέληξε ο Τ. Ερντογάν, ενώ χθες τα φιλοερντογανικά ΜΜΕ -προεξαρχούσης της "Hurriyet"- σχεδόν... πανηγύριζαν για τις δηλώσεις Κατσίκη. Είναι ενδεικτικό ότι το δημοσίευμα της εφημερίδας τιτλοφορούταν "Επιτέλους, ζητούν ανταλλαγή", ενώ η "Haber7" έκανε λόγο για "προσφορά ανταλλαγής στην Τουρκία".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL