Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.6°C22.4°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.3°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.1°C
6 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.7°C20.9°C
4 BF 35%
Μέσω των συνηγόρων τους, σήμερα / Νέα ένσταση για αποφυλάκιση καταθέτουν οι δύο στρατιωτικοί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μέσω των συνηγόρων τους, σήμερα / Νέα ένσταση για αποφυλάκιση καταθέτουν οι δύο στρατιωτικοί

Ένσταση επί της χθεσινής αρνητικής απόφασης για το αίτημα αποφυλάκισής τους αναμένεται να καταθέσουν σήμερα οι δύο προφυλακισμένοι Έλληνες στρατιωτικοί μέσω των συνηγόρων τους, την ώρα που η τουρκική Δικαιοσύνη -και, μέσω αυτής, προφανώς η Άγκυρα - συνεχίζει ένα παιχνίδι για γερά νεύρα.

Το χθεσινό "όχι"

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε χθες το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η ένσταση επί της απόφασης απόρριψης του δεύτερου αιτήματος αποφυλάκισης θα κατατεθεί σήμερα στο δικαστήριο της Αδριανούπολης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το χθεσινό δεύτερο “όχι” του δικαστηρίου βασίστηκε στο ίδιο σκεπτικό με την πρώτη απόρριψη: ότι, δηλαδή, οι δύο κατηγορούμενοι δεν διαθέτουν την απαιτούμενη μόνιμη κατοικία στην Τουρκία ώστε να διαμείνουν σ’ αυτήν έως την απαγγελία του κατηγορητηρίου.

“Ύποπτοι φυγής”

Το σκεπτικό της απόφασης, το οποίο δημοσίευσε η -φιλοερντογανική- εφημερίδα “Χουριέτ”, περιγράφει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς ως “ύποπτους φυγής” εξαιτίας της μη ύπαρξης μόνιμης κατοικίας στην Τουρκία, ενώ κατά το ίδιο “ρεπορτάζ” ο δικαστής που εξέτασε και απέρριψε (αυθημερόν) το αίτημά τους φέρεται να έχει καταγράψει στο σκεπτικό πως “υπάρχουν χειροπιαστά στοιχεία - ισχυρές υποψίες ότι οι δύο συλληφθέντες υπέπεσαν στο αδίκημα για το οποίο κατηγορούνται”.

Κατά το ίδιο δημοσίευμα, ο δικαστής ισχυρίζεται ότι “το μέτρο προφυλάκισης είναι σε λογικό πλαίσιο αν ληφθεί υπόψη ότι η προβλεπόμενη από τον νόμο ποινή είναι πενταετής φυλάκιση”, ενώ φέρεται να εκτιμά πως “η αποφυλάκισή τους με περιοριστικά μέτρα δεν θα είναι επαρκής”.

Π. Καμμένος: “Είναι όμηροι”

Σημειωτέον ότι επί του θέματος επανήλθε χθες και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένος, που επέμεινε στα περί ομηρείας. «Οι δύο στρατιωτικοί είναι όμηροι, διότι βρίσκονται έγκλειστοι σε μια φυλακή χωρίς επί 26 ημέρες να τους έχει απαγγελθεί κατηγορητήριο, ενώ εκατοντάδες φορές τα τελευταία χρόνια, σε ανάλογες περιπτώσεις, στρατιώτες και από την Ελλάδα και από την Τουρκία επεστράφησαν μετά από συνεννοήσεις μεταξύ των διοικητών των μονάδων στη μεθόριο» επισήμανε χθες στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 “Καλημέρα Ελλάδα” και εξέφρασε την “ελπίδα” οι προχθεσινές παρεμβάσεις Τουσκ - Γιούνκερ στην ευρωτουρκική σύνοδο στη Βάρνα “να έχουν αποτέλεσμα”.

Πάντως, ο κ. Καμμένος πρόσθεσε με νόημα πως “δεν είναι πεπεισμένος” για την επιστροφή των δύο στρατιωτικών πριν από το ορθόδοξο Πάσχα, βάσει του χρονοδιαγράμματος που έθεσε -ως παρότρυνση προς την Τουρκία- δημοσίως ο Ζ. Κλοντ Γιούνκερ από τη Βάρνα στις κοινές δηλώσεις με τον Τούρκο Πρόεδρο Τ. Ερντογάν.

Επίκληση Γιούνκερ από Κουβέλη

Εν τω μεταξύ, στην υπόμνηση ότι ο πρόεδρος Γιούνκερ "δεν εξέφρασε απλώς ευχή, αλλά ζήτησε την άμεση αποφυλάκιση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών πριν από το ελληνορθόδοξο Πάσχα" προέβη χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φ. Κουβέλης στο Πρώτο Πρόγραμμα διαβεβαιώνοντας ότι "η ελληνική κυβέρνηση σε πολλαπλά επίπεδα, και σε επίπεδο Ευρώπης και πέραν του Ατλαντικού, έχει θέσει το ζήτημα διεκδικώντας αυτό το οποίο είναι αυτονόητο, να επιστρέψουν οι δύο στρατιωτικοί το συντομότερο δυνατόν στην Ελλάδα".

"Πρέπει να αναμείνουμε τι ακριβώς θα συμβεί με τη σύνταξη του κατηγορητηρίου και την ενδεχόμενη ως προς τον προσδιορισμό της δικασίμου στο δικαστήριο της Αδριανούπολης" πρόσθεσε ο Φ. Κουβέλης.

Ο πατέρας ενός εκ των δύο: “Το σημαντικό είναι να εκδικαστεί η υπόθεση”

Χθες μίλησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο Ν. Κούκλατζης, πατέρας του ενός εκ των δύο κρατούμενων στρατιωτικών.

“Το σημαντικό είναι να απαγγελθεί το κατηγορητήριο για να εκδικαστεί η υπόθεση και να επιστρέψουν τα παιδιά μας στην πατρίδα. Ο απροσδιόριστος χρόνος είναι που μας φορτίζει συναισθηματικά, αλλά εξακολουθούμε να πιστεύουμε στην απονομή της δικαιοσύνης, πως η πραγματικότητα δεν μπορεί να διαστρεβλωθεί. Γνωρίζουμε πως συνεχίζονται και εντατικοποιούνται οι προσπάθειες για την απελευθέρωση του Δημήτρη και του Άγγελου και πως το μόνο που συνέβη είναι ότι εισήλθαν κατά λάθος στη γειτονική χώρα” υπογράμμισε ο κ. Κούκλατζης, για να προσθέσει:

“Η αποδοχή του αιτήματος αποφυλάκισης θα ήταν μία θετική εξέλιξη, αλλά ας μη γελιόμαστε, τα παιδιά θα παρέμεναν κρατούμενοι και μακριά από την πατρίδα. Το ζητούμενο παραμένει: Η άμεση επιστροφή στις οικογένειές τους. Δεν έχουμε το δικαίωμα να λυγίσουμε, γιατί τα παιδιά μας διαθέτουν ψυχικό σθένος που μας δίνει κουράγιο να αντιμετωπίζουμε κάθε ανησυχία και κάθε εμπόδιο”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL