Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
16.2°C19.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.2°C18.2°C
1 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C14.5°C
0 BF 62%
Εν οψει της Συνόδου Ε.Ε. - Τουρκίας στη Βάρνα τη Δευτέρα / Βαρύ κλίμα για την Άγκυρα στη Σύνοδο Κουρφής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εν οψει της Συνόδου Ε.Ε. - Τουρκίας στη Βάρνα τη Δευτέρα / Βαρύ κλίμα για την Άγκυρα στη Σύνοδο Κουρφής

Έντονα επικριτικό για την Άγκυρα ήταν το κλίμα στη χθεσινή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, τόσο σε ό,τι αφορά την τουρκική εισβολή στο Αφρίν όσο και την προκλητικότητα απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο, αποδεικνύοντας ότι οι ευρωτουρκικές σχέσεις είναι στο χειρότερο επίπεδο των τελευταίων ετών.

Το ζήτημα της Τουρκίας αναμενόταν να συζητηθεί κατά τη διάρκεια του δείπνου (την ώρα που η "Α" τυπωνόταν), όπου ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ εισέπραξε τη δυσαρέσκεια των κρατών - μελών της Ε.Ε. για τις τελευταίες εξελίξεις με σκοπό να μεταφέρει ένα ισχυρό μήνυμα στον Πρόεδρο Ερντογάν κατά τη σύνοδο Ε.Ε. - Τουρκίας στη Βάρνα τη Δευτέρα.

Ιδιαίτερα σκληρή αναμένεται να είναι η γλώσσα και των συμπερασμάτων της διήμερης συνόδου που ολοκληρώνεται σήμερα. «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει αυστηρά τη συνέχιση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο Πέλαγος και υπογραμμίζει την πλήρη αλληλεγγύη του με την Κύπρο και την Ελλάδα» αναφέρεται στο σχέδιο των συμπερασμάτων, ενώ σημειώνεται ότι ζητείται η σύντομη επίλυση των προβλημάτων που έχουν προκληθεί με τη σύλληψη Ευρωπαίων πολιτών.

Επίσης, σύμφωνα με το προσχέδιο, οι ηγέτες της Ε.Ε. υπενθυμίζουν την υποχρέωση της Τουρκίας να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας και να εξομαλύνει τις σχέσεις με όλα τα κράτη - μέλη της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Παρέμβαση Τσίπρα

Στο θέμα της Τουρκίας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός προσερχόμενος χθες στη σύνοδο κορυφής, κάνοντας λόγο για την ανάγκη «στήριξης όλων των κρατών- μελών ενάντια σε παραβιάσεις από τρίτες χώρες». «Πρέπει να προβληματιζόμαστε από τις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στην ευρύτερη περιοχή και να είμαστε πολύ ευθείς και σαφείς ως προς την τουρκική πλευρά, ως προς τις υποχρεώσεις τους και κυρίως ως προς τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να διατηρήσουμε ανοιχτές τις πόρτες του διαλόγου» δήλωσε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι και στις δύο υποθέσεις, του Σόλσμπερι και της Τουρκίας, «πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα διπλωματικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας».

"Χρειαζόμαστε μια μεταρρυθμισμένη Ευρωζώνη"

«Νομίζω ότι είμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη. Τουλάχιστον, πρέπει να πάρουμε κοινές αποφάσεις για το κοινό μας μέλλον. Χρειαζόμαστε μια μεταρρυθμισμένη Ευρωζώνη, χρειαζόμαστε έναν ισχυρό και δεσμευτικό κοινωνικό πυλώνα» είπε επίσης ο Αλ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «χρειαζόμαστε μια έγκυρη τραπεζική ένωση να μας προστατέψει όλους και φυσικά ιδιαιτέρως σήμερα, με αυτές τις πολύ δύσκολες γεωπολιτικές εξελίξεις, χρειαζόμαστε μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση, που να είναι ένας ισχυρότατος περιφερειακός και διεθνής παίκτης».

Μακρόν - Μέρκελ κατά Άγκυρας

Η δυσαρέσκεια για τη στάση της Τουρκίας είναι εμφανής και στον γαλλογερμανικό άξονα. Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προσερχόμενος στη χθεσινή σύνοδο, αναφέρθηκε στην Τουρκία, καταδικάζοντας την επέμβαση στο Αφρίν και την παραβίαση του ψηφίσματος του ΟΗΕ. «Στο πλαίσιο του διαλόγου με την Τουρκία, είναι σημαντικό να εργαστούμε για την επιστροφή στην ομαλότητα. Και η Γαλλία θα κάνει ό,τι μπορεί γι’ αυτό» δήλωσε.

Από την πλευρά της, και η Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας την Τετάρτη, στο κάτω σώμα του γερμανικού κοινοβουλίου, καταδίκασε «με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο» τις τουρκικές επιχειρήσεις στο Αφρίν.

Ταγιάνι για τους Έλληνες στρατιωτικούς: Καλούμε την Τουρκία να τους απελευθερώσει πολύ γρήγορα

Προειδοποίηση προς την Άγκυρα να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο απηύθυνε χθες και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, ζητώντας την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτών. “Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου είναι πάγιο αίτημά μας και αυτό περιλαμβάνει και τους δύο Έλληνες στρατιώτες” είπε ο Α. Ταγιάνι, προσθέτοντας ότι «έχουμε καλέσει την Τουρκία να τους απελευθερώσει πολύ γρήγορα». «Η Τουρκία είναι ένας από τους συνομιλητές μας, αλλά οφείλει να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο» ανέφερε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL