Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.1°C23.5°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.3°C17.5°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
16.0°C17.0°C
6 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C21.8°C
3 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.3°C19.9°C
2 BF 45%
Παρέμβαση από Τσίπρα και Αναστασιάδη / Η τουρκική προκλητικότητα επί τάπητος στη σύνοδο κορυφής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παρέμβαση από Τσίπρα και Αναστασιάδη / Η τουρκική προκλητικότητα επί τάπητος στη σύνοδο κορυφής

Η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας σε όλα τα μέτωπα θα τεθεί επί τάπητος στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες από τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη.

Σύμφωνα, άλλωστε, με κυβερνητικές πηγές, στη σύνοδο “ο πρωθυπουργός -σε συντονισμό με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας- αναμένεται να θέσει εμφατικά το ζήτημα των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας στο Αιγαίο καθώς και αναφορικά με τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ". Εξάλλου, η σύνοδος διεξάγεται μερικές μόλις ημέρες πριν από την 26η Μαρτίου, οπότε θα συγκληθεί στη Βάρνα η ευρωτουρκική συνάντηση.

Οι ίδιες πηγές, λοιπόν, προανήγγελλαν αργά χθες το βράδυ ότι “θα επιδιωχθεί η αποστολή ενός ισχυρού μηνύματος προς τη γείτονα τόσο όσον αφορά τις ενέργειές της όσο και για τη ρητορική που αναπαράγεται από τα πλέον επίσημα χείλη”, ενώ στο ίδιο πλαίσιο ο Αλ. Τσίπρας “θα τονίσει και το ζήτημα των δύο στρατιωτών εντείνοντας τον συντονισμό και την πίεση προς την Τουρκία για την ταχεία επιστροφή τους”.

Πέραν αυτών, ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει και τις θέσεις της Ελλάδας ως προς την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων, όπως επίσης και όλες τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ.

Εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Εν τω μεταξύ τα φώτα παραμένουν στραμμένα στην κυπριακή ΑΟΖ και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Χθες, στο πλαίσιο συνεδρίου για την ενέργεια, ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γ. Λακκοτρύπης γνωστοποίησε ότι η Λευκωσία είναι πολύ κοντά σε συμφωνία με την Αίγυπτο για πώληση φυσικού αερίου από το κοίτασμα “Αφροδίτη”. Παράλληλα ο επικεφαλής του τομέα ερευνών της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ Λ. Μπερτέλι υπογράμμισε χθες πως “οι υποθαλάσσιες γεωτρήσεις που θα γίνουν στην Ελλάδα μπορεί τελικά να φέρουν περισσότερες εκπλήξεις”.

Παρέμβαση Σημίτη

Στη συζήτηση για τα ελληνοτουρκικά και ενόψει της συνόδου στη Βάρνα παρενέβη χθες με δήλωσή του και ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης επισημαίνοντας ότι “η Ελλάδα θα πρέπει να ζητήσει από τους εταίρους μας στην Ε.Ε. να λάβουν μέτρα προστασίας της χώρας μας έναντι των συνεχών προκλήσεων της Άγκυρας” προσθέτοντας ότι αυτός είναι “ο μόνος τρόπος να προστατευθεί η χώρα από κατασκευασμένες ή τυχαίες κρίσεις”.

Προτάσεις φορολόγησης

Κατά τα λοιπά στη σύνοδο κορυφής θα συζητηθούν θέματα φορολογίας ψηφιακών και τεχνολογικών ομίλων, καθώς το επόμενο διάστημα θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις, ενώ ο Αλ. Τσίπρας θα τονίσει την ανάγκη η φορολόγηση των ομίλων να γίνει με τρόπο άμεσο και αποτελεσματικό. Επίσης στο τραπέζι θα τεθούν οι θέσεις των κρατών - μελών για τη μεταρρύθμιση της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης, ενώ κυβερνητικές πηγές έλεγαν χθες ότι ο Αλ. Τσίπρας θα επαναλάβει τις θέσεις που έχει διατυπώσει δημόσια (τραπεζική ένωση, διαμοιρασμός ευθύνης μεταξύ κρατών - μελών, ενίσχυση ευρωπαϊκού προϋπολογισμού κ.ά.).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL