Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Το "καθεστώς"... Λοβέρδου, η καταψήφιση από τη ΔΗ.ΣΥ. και η προοδευτική επιλογή του Ποταμιού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το "καθεστώς"... Λοβέρδου, η καταψήφιση από τη ΔΗ.ΣΥ. και η προοδευτική επιλογή του Ποταμιού

Στην κατάμεστη αίθουσα του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού, το μεσημέρι της Δευτέρας, ο Αλ. Τσίπρας μόλις αναφέρθηκε στην επαναφορά του Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας της Τήνου στο κανονικό καθεστώς του, "αποθεώθηκε" με το θερμότατο χειροκρότημα των κατοίκων και φορέων του νησιού.

Όχι τυχαία, μιας και το ζήτημα του Ιδρύματος, που λειτουργεί ταυτόχρονα με θρησκευτική και κοινωνική / κοινωφελή υπόσταση επί δύο αιώνες, είναι για τον τηνιακό λαό μείζον και άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία και την καθημερινότητά του. Η κανονικότητα αυτή της συνδιοίκησης κληρικών και λαϊκών διακόπηκε "ξαφνικά" τον Οκτώβριο του 2014 με τροπολογία του Τ. Ρήγα (στενού πολιτικού φίλου του Ευ. Βενιζέλου) που έκανε δεκτή ο Ανδ. Λοβέρδος. Με αυτήν παραχωρήθηκε η εποπτεία του Ιδρύματος αποκλειστικά στην Εκκλησία δίνοντας στον μητροπολίτη το υπερπρονόμιο του εκλέκτορα και προέδρου.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η επί δεκαετίες κανονική λειτουργία του Ιδρύματος διαταράχτηκε στη δικτατορία, οπότε η εποπτεία παραχωρήθηκε αποκλειστικά στην Εκκλησία. Το καθεστώς του αποκαταστάθηκε από τον Κων/νο Καραμανλή και διαταράχθηκε ξανά το 2014. “Εμείς ερχόμαστε να αποκαταστήσουμε απλώς την κανονικότητα", τόνισε.

Στις 28 Φεβρουαρίου, με τροπολογία η κυβέρνηση επανέφερε το Ίδρυμα (με έσοδα πάνω από 3,5 εκατ. ετησίως) σε καθεστώς Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου. Την τροπολογία υπέγραφαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑΣυρμαλένιος, Ξυδάκης, Συρίγος, Μανιός, Μεγαλοοικονόμου, ο Ζουράρις από τους ΑΝ.ΕΛΛ. και ο Δανέλλης από το Ποτάμι. Η τροπολογία υπερψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και το Ποτάμι.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της “Α”, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά διαβεβαίωνε συνομιλητές της στο ευρύτερο σχήμα του Κινήματος Αλλαγής ότι η ΔΗ.ΣΥ. θα ψηφίσει “παρών”. Αντιθέτως, για το Ποτάμι, ανεξαρτήτως της κυβερνητικής “προέλευσής” της, η υπερψήφιση της τροπολογίας ήταν αυτονόητη δεδομένου του σαφώς προοδευτικού προσήμου της. Άλλωστε, ο Στ. Θεοδωράκης έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι οι αποφάσεις του Ποταμιού δεν ετεροπροσδιορίζονται, ιδίως σε θέματα κοινωνικού προοδευτικού περιεχομένου, δικαιωμάτων, ατομικών ελευθεριών, αλλά και στα “πατριωτικά θέματα”.

Ωστόσο, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπαναχώρησε υπό τις πιέσεις Λοβέρδου-Γρηγοράκου και κατέληξε στην απόφαση της καταψήφισης. “Ζύγισε” το κόστος από το “άδειασμα” που θα σηματοδοτούσε προς τον Ανδ. Λοβέρδο μια θετική στάση της ΔΗ.ΣΥ., επιλέγοντας για μια ακόμη φορά τη διατήρηση εσωκομματικών ισορροπιών. Δεν μέτρησε όμως μόνο αυτό. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είχε μιλήσει για “πραξικοπηματικές παρεμβάσεις της Πολιτείας στα εσωτερικά της Εκκλησίας”. Έτσι, στο “ζύγι” υπολογίστηκε ως πιο... ελαφρύ το “νέο” και το “προοδευτικό” που επαγγέλλεται ο νέος φορέας.

Κλείνοντας την αναφορά του στο θέμα προχθές στην Τήνο, ο Αλ. Τσίπρας εκμυστηρεύτηκε ότι αιφνιδιάστηκε όταν πήγε να υλοποιήσει τη δέσμευσή του: “Αιφνιδιάστηκα γιατί πιστεύω ότι η Εκκλησία είναι κλήρος και λαός, όχι μόνο κλήρος", υπογράμμισε, για να δεχτεί το θερμό χειροκρότημα της κατάμεστης αίθουσας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL