Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.8°C16.2°C
1 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
9.9°C14.1°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.1°C17.5°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.9°C
0 BF 100%
Η Ν.Δ. ετράπη σε φυγή προ της κλήσης Σαμαρά την Πέμπτη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Ν.Δ. ετράπη σε φυγή προ της κλήσης Σαμαρά την Πέμπτη

"Την κοπάνησαν" με την πρώτη ευκαιρία από την εξέταση του σκανδάλου της Novartis τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ωστόσο η Επιτροπή συνεχίζει το έργο της και καλεί τα πρώτα πέντε πολιτικά πρόσωπα. Ό,τι και αν μηχανευτεί η Ν.Δ. και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η διερεύνηση της υπόθεσης θα προχωρήσει, ξεκαθαρίζει η κυβέρνηση. Η Επιτροπή αυτή "θα γράψει ιστορία" συμβάλλοντας να γίνουν παρελθόν το άρθρο 86 του συντάγματος και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, εκτίμησε ο πρόεδρος της Προκαταρκτικής Επιτροπής Θοδωρής Δρίτσας μιλώντας με δημοσιογράφους.

Η αντιπαράθεση ανάμεσα στην πλειοψηφία και τη μειοψηφία της Προκαταρκτικής αφορούσε το αν η Επιτροπή έχει την αρμοδιότητα να εξετάσει το σκάνδαλο ή αν πρέπει να στείλει την υπόθεση στη Δικαιοσύνη, η οποία ήδη την εξετάζει. Ουσιαστικά τα κόμματα της αντιπολίτευσης που αποχώρησαν (όπως και τα αναφερόμενα πολιτικά πρόσωπα...) θέλουν η Επιτροπή να καλέσει μάρτυρες και να ελέγξει τα πολιτικά πρόσωπα όχι από τη Δικαιοσύνη, αλλά στο "προστατευμένο περιβάλλον" που έχει δημιουργήσει το άρθρο 86 του συντάγματος και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών με τις γρήγορες παραγραφές.

"Διαλεύκανση, φως και δικαιοσύνη έχουμε μόνο αν η υπόθεση πάει στη Δικαιοσύνη" είπε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παρασκευόπουλος. "Δικαιοσύνη σημαίνει δίκη, Βουλή σημαίνει εξάλειψη. Εδώ έχουμε ένα ωμό αίτημα για παραγραφή μέσω του αιτήματος για εξέταση μαρτύρων τώρα", υπογράμμισε δίνοντας το πραγματικό περιεχόμενο της αντιπαράθεσης.

Οι πέντε κλήσεις

Σε κάθε περίπτωση, η Προκαταρκτική αποφάσισε χθες να καλέσει την επόμενη εβδομάδα τα πρώτα πέντε πολιτικά πρόσωπα προκειμένου να εκθέσουν την άποψή τους στο ερώτημα αν η Επιτροπή έχει αρμοδιότητα, όπως είχε συμβεί και με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος είχε υποβάλει σχετικό αίτημα. Βεβαίως, όπως εξήγησαν μέλη της Προκαταρκτικής, θα μπορούν να αναφερθούν και στην ουσία της υπόθεσης στο μέτρο που τους αφορά. Οι πέντε πρώτες κλήσεις αφορούν:

- Αντώνης Σαμαράς: Τρίτη 10.30 π.μ.

- Παναγιώτης Πικραμμένος: Τρίτη 5 μ.μ.

- Δημήτρης Αβραμόπουλος: Πέμπτη 10.30 π.μ.

- Ανδρέας Λοβέρδος: Πέμπτη 5 μ μ.

- Ανδρέας Λυκουρέντζος: Παρασκευή 10.30 π.μ.

Αντιπολίτευση σε... "μέτωπο"

Νωρίτερα η Ν.Δ. "είχε διακόψει τη συμμετοχή της" στην Επιτροπή, όπως χαρακτηριστικά έλεγαν τα στελέχη της. Μαζί της έφυγαν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ την περασμένη εβδομάδα είχε αποχωρήσει το ΚΚΕ.

"Συνέβη το πρωτοφανές. Η μειοψηφία να ζητάει να συνεχίσει τις εργασίες της η Επιτροπή με την εξέταση μαρτύρων προκειμένου να αποκαλυφθούν πλήρως όλα τα στοιχεία, η δε πλειοψηφία να υπονοεί εμμέσως πλην σαφώς ότι η Επιτροπή που συγκρότησε με δική της πρωτοβουλία δεν έχει αρμοδιότητα εξέτασης και να ζητάει να έρθουν τα πολιτικά πρόσωπα να τοποθετηθούν επί της αρμοδιότητας της Επιτροπής. Αυτό ολοκληρώνει τον σχεδιασμό της σκευωρίας", δήλωσε ο εισηγητής της Ν.Δ. Μάκης Βορίδης. "Με τον ίδιο τρόπο που στηρίχθηκαν σε ανώνυμους μάρτυρες και παραβίασαν κάθε δικονομική διάταξη, που απήγγειλαν κατηγορίες και έστησαν κάλπες για να συστήσουν την Επιτροπή, ευρισκόμενοι μπροστά στα αδιέξοδά τους, επιμένουν στη σπίλωση των πολιτικών προσώπων και αρνούνται την εξέταση των πολιτικών προσώπων", πρόσθεσε.

"Αν δεν προχωρήσει ουσιαστικά η διαδικασία, εμείς θεωρούμε ότι πρόκειται περί ευτελισμού και παραβίαση των δικονομικών κανόνων", συμπλήρωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θόδωρος Παπαθεοδώρου υποστηρίζοντας ότι "η διαδικασία είναι άκυρη και δεν προστατεύονται πλέον οι προστατευόμενοι μάρτυρες" και κάνοντας λόγο για "απίστευτο φιάσκο παρελκυστικών μεθοδεύσεων".

Σε κοινή τους δήλωση Ευάγγελος Βενιζέλος, Ανδρέας Λοβέρδος και Γιώργος Κουτρουμάνης κάνουν λόγο για "φόβο" της πλειοψηφίας" απέναντι στην αποκάλυψη της σκευωρίας που είναι πλέον προφανής και ομολογημένη".

"Πρότεινα να συνεχίσουμε την Επιτροπή. Ούτε την άποψη 'κουκούλωμα' δέχομαι ούτε την άποψη ότι πάμε με τη Ν.Δ. επειδή αποχωρούμε" είπε από την Ένωση Κεντρώων ο Μάριος Γεωργιάδης, ενώ από το Ποτάμι ο Γιώργος Αμυράς υποστήριξε ότι "η κυβέρνηση οδηγεί σε ευθανασία την Επιτροπή".

Κυβέρνηση: Θα λογοδοτήσουν

"Ό,τι και αν μηχανευτεί η Ν.Δ. και ο πρόεδρός της κύριος Μητσοτάκης, ένα είναι βέβαιο: Η διερεύνηση της υπόθεσης θα προχωρήσει με σεβασμό στους συνταγματικούς και δικονομικούς κανόνες ώστε οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν ενώπιον των αρμόδιων δικαστηρίων και να λογοδοτήσουν για την κατάχρηση εξουσίας και τη διασπάθιση δημόσιου χρήματος" ήταν το σχόλιο της κυβέρνησης. Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού χαρακτηρίζει την αποχώρηση της Ν.Δ. ως κίνηση "φτηνού αντιπερισπασμού με στόχο την πρόκληση εντυπώσεων και τη συγκάλυψη του πρωτοφανούς σκανδάλου".

"Η Ν.Δ. υπό το βάρος των καταιγιστικών αποκαλύψεων στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση Novartis το βάζει στα πόδια από την Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης αφού κατανοεί ότι η υπερασπιστική της γραμμή καταρρέει και ο κλοιός σφίγγει για όσους θέλει να προστατεύσει από τις συνέπειες του νόμου", τονίζει η κυβέρνηση και προσθέτει πως "η άτακτη και απροσχημάτιστη φυγή της Ν.Δ. από τη συνταγματικά επιτασσόμενη διαδικασία της Προκαταρκτικής Επιτροπής έρχεται μετά την αποτυχία της να δημιουργήσει άσκοπη χρονοτριβή και καθυστερήσεις που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ίδια τη διαλεύκανση της υπόθεσης".

Θ. Δρίτσας: Αυτή η Επιτροπή θα γράψει ιστορία

Τη θεσμική απάντηση στην αντιπολίτευση έδωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Θ. Δρίτσας. "Η ελληνική κοινωνία ενδιαφέρεται πάρα πολύ για την υπόθεση Novartis. Το ενδιαφέρον είναι απολύτως δικαιολογημένο. Από τη θέση του προέδρου θέλω να διαβεβαιώσω τους πάντες ότι σχολαστικά η Επιτροπή έχει εξετάσει όλες τις λεπτές παραμέτρους του συνταγματικού και νομοθετικού πλαισίου και του Κανονισμού της Βουλής για να μην επαναλάβει λάθη του παρελθόντος, που οδήγησαν να ταλανίζεται ο δημόσιος βίος με σκανδαλολογία και σκανδαλοθηρία και στο τέλος να οδηγείται σε αδιέξοδο. Αυτή η ευθύνη ανήκει στην Επιτροπή και έως τώρα όλοι συνεισέφεραν και να είστε βέβαιοι ότι θα είναι νομοθετικός πλούτος".

"Τα κενά ή οι αντιφάσεις που σκέφτεται ο καθένας ότι μπορεί να υπάρχουν θα απαντηθούν όταν η Επιτροπή ολοκληρώσει το έργο της και καταθέσει το πόρισμά της. Όλα έχουν γίνει επί τη βάσει της εντολής που έχουμε από την Ολομέλεια", ξεκαθάρισε ο Θ. Δρίτσας και πρόσθεσε με νόημα: "Τα υπόλοιπα τα καταλαβαίνουμε όλα. Υπάρχει μια δομική αντινομία, με 21 βουλευτές με αντιτιθέμενα πολιτικά συμφέροντα να προσπαθούν να ανταποκριθούν στη λειτουργία του εισαγγελέα ο οποίος ασκεί ανακριτικά καθήκοντα".

"Αντιλαμβάνεστε ότι σε αυτά τα ζητήματα δεν μπορεί να διατυπωθεί η κοινή σκέψη, που θέλει ένα ναι ή όχι. Είμαι βέβαιος ότι αυτή η Επιτροπή θα γράψει ιστορία και θα ανοίξει τον δρόμο ώστε αυτό το πλέγμα που έχει καθορίσει το άρθρο 86 του συντάγματος και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών να αποτελέσουν παρελθόν. Οι αποφάσεις της Επιτροπής δεν αποτελούν μέρος ενός σχεδίου σκοπιμότητας αλλά ενός σχεδίου ευθύνης", κατέληξε ο Θ. Δρίτσας.

Ν. Παρασκευόπουλος: Προσχηματική αποχώρηση

Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Παρασκευόπουλος υπογράμμισε ότι η Επιτροπή "προς το παρόν συνεχίζει τη διερεύνηση του κρίσιμου και προαπαιτούμενου θέματος της αρμοδιότητας της ίδιας της Βουλής ή των δικαστηρίων, με βάση τους όρους του άρθρου 86 του συντάγματος, ώστε η διαλεύκανση να αποβεί δικαιοκρατική, αποτελεσματική και πλήρης. Ενώ η συζήτηση αυτή εκκρεμεί, μέλη - βουλευτές όλων των κομμάτων δήλωσαν ότι αποχωρούν από τις εργασίες, με πρόφαση ότι αιτήματά τους για εξέταση μαρτύρων δεν έγιναν δεκτά".

"Η δήλωσή τους είναι προφανώς προσχηματική, αφού η συζήτηση συνεχίζεται: Η πρόωρη διεξαγωγή αποδείξεων, πριν από την κρίση της αρμοδιότητας, θα οδηγούσε σε άσκοπη χρονοτριβή και σε ακυρότητες εφόσον στη συνέχεια το όργανο (η Βουλή) κριθεί αναρμόδιο", τόνισε ο Ν. Παρασκευόπουλος και υπογράμμισε ότι, "καθώς δεν υπάρχει καμία νομική δικαιολογία για την αποχώρηση, απομένει μόνο η εκδοχή της απροθυμίας για τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Πρόκειται για μια άτακτη φυγή ενώπιον της προοπτικής να φωτιστεί ένα μεγάλο σκάνδαλο που έπληξε τη χώρα κατά τα τελευταία χρόνια. Η ελληνική κοινωνία ας είναι ήσυχη ότι η Προκαταρκτική Επιτροπή θα συνεχίσει το έργο της για την απόδοση δικαιοσύνης".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL