Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.1°C16.2°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C13.4°C
2 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.6°C15.4°C
3 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C12.3°C
0 BF 76%
Εντεινόμενη πίεση Βενιζέλου - Μητσοτάκη για "μέτωπο"...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εντεινόμενη πίεση Βενιζέλου - Μητσοτάκη για "μέτωπο"...

Οι παρεμβάσεις των πρωταγωνιστών του εγχειρήματος του Κινήματος Αλλαγής στο ιδρυτικό συνέδριο αποτυπώνουν και τις πολιτικές τάσεις που θα αλληλοσυγκρούονται εντός του νέου σχήματος έως τις επόμενες εκλογές. Η αντιπαράθεση αυτών των διαφορετικών στρατηγικών αναμένεται να κορυφωθεί αμέσως μετά το αποτέλεσμα που θα βγάλουν οι κάλπες, με κεντρικό επίδικο το μετεκλογικό τοπίο.

Η Φ. Γεννηματά και όλες οι πλευρές που συναποτελούν τον νέο φορέα κηρύττουν την κεντρική γραμμή της στάσης ίσων αποστάσεων απέναντι τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στη Ν.Δ., θέτοντας ως στόχο να επιβάλει «εθνική συνεννόηση» με τους νέους συσχετισμούς που προσδοκά ότι θα προκύψουν από το εκλογικό αποτέλεσμα. Όμως η ηγεσία της νέας παράταξης φροντίζει επιμελώς να μη διευκρινίζει ποτέ εάν θα προχωρήσει ή όχι σε μονομερή συνεργασία με το ένα από τα δύο κόμματα, σε περίπτωση που το «όραμά» της για συγκυβέρνηση των τριών κομμάτων αποτύχει. Με αυτό τον τρόπο αφήνει όλες τις επιλογές ανοιχτές, κάτι που δεν αποκλείει βέβαια και τη συγκυβέρνηση του Κινήματος Αλλαγής με τη Ν.Δ. Και αυτό παρότι όρισε ως απώτερο στόχο μια «προοδευτική διακυβέρνηση». «Η χώρα δεν έχει ανάγκη διχαστικά και ψευδεπίγραφα μέτωπα. Ούτε δήθεν ευρωπαϊκά με τη Ν.Δ., ούτε δήθεν προοδευτικά με τον ΣΥΡΙΖΑ» δήλωσε η Φ. Γεννηματά.

Συν Μητσοτάκη και Βενιζέλο κίνει...

Αυτή όμως η θολή «γενική ιδέα» των ίσων αποστάσεων που διατυπώνει η επικεφαλής του νέου φορέα επιτρέπει σε πρόσωπα εντός της παράταξης δημόσια και απροσχημάτιστα πλέον να ζητούν συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ. Η σχεδόν συγχρονισμένη πίεση από τον Ευ. Βενιζέλο και τον Κυρ. Μητσοτάκη (με την ομιλία του στο συνέδριο) προς τη Φ. Γεννηματά να εγκαταλείψει τη λογική των «ίσων αποστάσεων» είναι σαφής και θα κλιμακώνεται όσο η σύγκρουση του ΣΥΡΙΖΑ με τη Ν.Δ. θα οξύνεται, ακόμα και με αφορμή τις εξελίξεις στο σκάνδαλο Novartis. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. χρησιμοποίησε αυτούσια την επιχειρηματολογία Βενιζέλου περί του «κινδύνου για τη δημοκρατία» για να καλέσει τη Φ. Γεννηματά σε συνεργασία.

Με την ομιλία του στο συνέδριο, ο Ευ. Βενιζέλος πρότεινε εκ νέου στον νέο φορέα «μέτωπο δημοκρατικών δυνάμεων κατά του ΣΥΡΙΖΑ», επικρίνοντας την κυβέρνηση, με αποκορύφωμα την υπόθεση Νοvartis. «Υπάρχει μέτωπο δημοκρατίας κατά του πραξικοπήματος που επιχειρείται. Είναι άλλο οι διαφορές με τον συντηρητικό χώρο κι άλλο πράγμα η αντίκρουση με τους σκευωρούς» είπε.

Ηχηρή απάντηση Ραγκούση για το μέτωπο με τη Ν.Δ.

Ο Γ. Ραγκούσης χαρακτήρισε το σκάνδαλο Novartis ως την «επιτομή της διαπλοκής» και, ουσιαστικά, απαντώντας στον Ευ. Βενιζέλο, στηλίτευσε την «επιχείρηση» δημιουργίας μετώπου για συνεργασία με τη Ν.Δ. που θα θεμελιώνεται πάνω στη θεωρία ότι «το δήθεν σκάνδαλο Novartis είναι σκευωρία». Τόνισε ειδικότερα ότι «στη συνείδηση των πολιτών τείνει να εξελιχθεί η θεωρία περί σκευωρίας σε σκευωρία. Και να γελοιοποιηθεί όσο και η επιχείρηση να κατασκευαστεί πολιτικό μέτωπο που θα οδηγήσει σε κυβέρνηση ξανά με τη Δεξιά, θεμελιωμένη πάνω στη θεωρία ότι δήθεν το σκάνδαλο Novartis είναι σκευωρία».

Ο πρώην υπουργός κάλεσε το Κίνημα Αλλαγής να αποφασίσει αν τοποθετείται στρατηγικά στο «προοδευτικό ή το συντηρητικό ρεύμα, αν συμπορεύεται και συμμαχεί με τη Δεξιά ή με τις προοδευτικές κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις». Τόνισε πως «είναι αναγκαία η απεξάρτηση της παράταξης από τη Δεξιά, καθώς στην κοινωνία ήδη αναπτύσσονται δυναμικές απόρριψης του διμέτωπου». «Θα δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης μετεκλογικά στη Νέα Δημοκρατία ή θα οδηγήσουμε τη χώρα σε δεύτερες εκλογές με απλή αναλογική;» ρώτησε. Επισημαίνοντας κι εκείνος τη θολότητα της κεντρικής γραμμής του φορέα, σχολίασε ότι η θέση που περιλαμβάνει και το όχι στην απλή αναλογική και το όχι σε μετεκλογική συνεργασία με τη Ν.Δ. και το ναι στην αυτονομία της παράταξης δεν είναι συνεκτική.

Επιμένει ο Θεοδωράκης για τα εθνικά, στέλνει μηνύματα στη Γεννηματά

Ο Στ. Θεοδωράκης τοποθετήθηκε απέναντι σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ με ισότιμη κριτική διάθεση, κατηγορώντας αμφότερους ότι «επιμένουν να βλέπουν την κρίση με τα παραμορφωτικά γυαλιά του λαϊκισμού». Παράλληλα, έμεινε σταθερός στη θέση του για τα εθνικά, ζητώντας εμμέσως πλην σαφώς από το Κίνημα Αλλαγής να κινηθεί με «υπευθυνότητα». «Οι εκκρεμότητες με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ πρέπει να κλείσουν. Οι αναβολές είναι εις βάρος του ελληνικού λαού και πρέπει η Ν.Δ. να σταματήσει το παραμύθι ότι όλα θα είναι πιο εύκολα όταν έρθει ο Μητσοτάκης στην κυβέρνηση και ο Καραμανλής και ο Σαμαράς στην εξουσία!» σημείωσε. Έστειλε επίσης το μήνυμα στην ηγεσία ότι «εμείς δεν έχουμε κοινά σημεία με όσους υπερασπίζονται μια φοβισμένη Ελλάδα, μια Ελλάδα που βλέπει παντού συνωμοσίες. Μια Ελλάδα πίσω απο υψωμένα τείχη» και ότι «η Ελλάδα δεν θα πρωταγωνιστεί στα Βαλκάνια επειδή θα βάζει βέτο. Θα κυριαρχήσει -αν κυριαρχήσει- ως πρωτεύουσα δύναμη στην οικονομία και στον πολιτισμό».

Ασκήσεις ισορροπίας πάνω στη "γραμμή"

Ο Θ. Θεοχαρόπουλος επιμένει στη θέση του για καθορισμό των κυβερνητικών συνεργασιών από ένα μετεκλογικό δημοψήφισμα βάσης. Επιτέθηκε έντονα στον ΣΥΡΙΖΑ και στη Ν.Δ. Μοιάζοντας να θέλει να προλάβει προθέσεις για μονομερή συνεργασία με στη Ν.Δ., επανέλαβε τη θέση που έχει αναπτύξει εσχάτως η ΔΗΜ.ΑΡ. με τη διατύπωση «όχι μονομερείς συνεργασίες με ΣΥΡΙΖΑ ή Ν.Δ.».

«Εάν θέλουν οι πολίτες να κυβερνήσουμε, ας μας τιμήσουν με την ψήφο τους. Εάν το βράδυ των εθνικών εκλογών επικροτήσουν το Κίνημα Αλλαγής, είμαστε έτοιμοι να παίξουμε τον ρόλο αυτό με καθαρή προγραμματική συμφωνία και ιεραρχημένες προοδευτικές προτεραιότητες» είπε ο Ν. Ανδρουλάκης.

Σκληρός κατά ΣΥΡΙΖΑ ο Γ. Καμίνης

Από τους σκληρότερους κατά του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ο Γ. Καμίνης, υποστηρίζοντας ότι "για λόγους εθνικούς και προστασίας του πολιτεύματος επιβάλλεται η αποχώρησή τους από τη διακυβέρνηση της χώρας".

«Με τον ΣΥΡΙΖΑ μας χωρίζει τεράστια απόσταση που έχει να κάνει με τη δημοκρατία, με τη Ν.Δ. μας χωρίζει η κοινωνική δικαιοσύνη. Εμείς θέλουμε τη δική μας αυτόνομη πορεία» είπε ο Κ. Σκανδαλίδης. Αντίθετα, ο Ανδ. Λοβέρδος έδειξε πως πιστεύει ότι η γραμμή των «ίσων αποστάσεων» στην πράξη δεν θα λειτουργήσει στο τέλος: «Όποιος δεν έχει σαφή αντίληψη και προοπτική για το τι πρέπει να γίνει στη χώρα μετά τις εκλογές θα καταλήξει μοιραία κομπάρσος και έρμαιο ή της μίας ή της άλλης πλευράς".

Ο Δ. Ρέππας έδειξε να υποστηρίζει ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν «με γνώμονα την πατρίδα». «Μας ζητούν συνεργασία για την εξουσία. Εμείς τους ζητήσαμε συνεννόηση για την πατρίδα και την αρνήθηκαν. Εμείς δεν έχουμε γνώμονα την εξουσία, έχουμε γνώμονα την πατρίδα".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL