Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
8.6°C15.2°C
1 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
8.1°C13.2°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C13.6°C
2 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
6 °C
5.9°C9.6°C
0 BF 100%
Πέτρος Κωνσταντινέας, βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ: / "Τέλος στην ανομία, δεν υπολογίζουμε το πολιτικό κόστος"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πέτρος Κωνσταντινέας, βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ: / "Τέλος στην ανομία, δεν υπολογίζουμε το πολιτικό κόστος"

«Είναι λυπηρό να βλέπεις νέους μεγαλοπαράγοντες να διαιωνίζουν τα φαινόμενα τραμπουκισμού που κυριαρχούσαν επί δεκαετίες στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο» τονίζει στην «Αυγή» ο Π. Κωνσταντινέας, πρώην διεθνής διαιτητής και βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με την εισβολή του Ι. Σαββίδη στο γήπεδο της Τούμπας με όπλο. Ο Π. Κωνσταντινέας υπερασπίζεται την απόφαση της κυβέρνησης να διακόψει το πρωτάθλημα υπογραμμίζοντας ότι «η εξοργιστική αδιαφορία των μεγαλοπαραγόντων να προσαρμοστούν σε ένα κανονιστικό πλαίσιο πρέπει να σταματήσει κάπου εδώ».

Ο Π. Κωνσταντινέας, ο οποίος ως διαιτητής είχε δεχθεί εκφοβισμό με τοποθέτηση βόμβας στον φούρνο του, σημειώνει ότι ο διαιτητής είναι το εύκολο θύμα «εξαιτίας της ανεπάρκειας των προέδρων των ομάδων να δημιουργήσουν ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα και της ανάγκης τους να δικαιολογήσουν αυτή την ανεπάρκεια προς τους φιλάθλους».

Ο Π. Κωνσταντινέας επισημαίνει ότι από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση «νομοθέτησε ένα αυστηρό πλαίσιο στον επαγγελματικό αθλητισμό κατά της βίας από όπου και αν προέρχεται, ακόμα και από αυτούς που υποκινείται». Παράλληλα ο Π. Κωνσταντινέας δηλώνει αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας και τις αναπτυξιακές προοπτικές της Μεσσηνίας στον πρωτογενή και τριτογενή τομέα.

* Πώς είδατε τα όσα έγιναν στο γήπεδο της Τούμπας και την εισβολή του Ι. Σαββίδη με όπλο στον αγωνιστικό χώρο;

Προφανώς η εικόνα αυτή αποτελεί γροθιά στο στομάχι! Είναι πάγια αρχή μου να μην κρίνω τις αποφάσεις των διαιτητών μετά την αποχώρησή μου από τους αγωνιστικούς χώρους. Η ευκολία με την οποία κρίνουμε μια φάση, όταν η κρίση μας συνεπικουρείται από δεκάδες ριπλέι διαφορετικών ταχυτήτων και οπτικών γωνιών, μόνο όφελος δεν προσφέρει. Κάθε άλλο μάλιστα, ενισχύει το αίσθημα αμφιβολίας που υπάρχει προς τη διαιτησία γενικότερα.

Όσον αφορά την εισβολή του Ιβάν Σαββίδη στον αγωνιστικό χώρο, είναι λυπηρό να βλέπεις νέους μεγαλοπαράγοντες να διαιωνίζουν τα φαινόμενα τραμπουκισμού που κυριαρχούσαν επί δεκαετίες στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Κάπου εκεί αντιλαμβάνεσαι ότι η πραγματική αγάπη για τις ομάδες έρχεται από τον αγνό φίλαθλο. Οι επιχειρηματίες, απλά και κυνικά, τις βλέπουν ως μια νέα πηγή κερδών. Χαρακτηριστική ήταν η στάση των φιλάθλων του ΠΑΟΚ, οι οποίοι δεν ακολούθησαν το παραλήρημα του κ. Σαββίδη, με την αγωνία να μην κάνουν κακό στην ομάδα τους.

* Πώς κρίνετε την απόφαση για διακοπή του πρωταθλήματος; Πώς σχολιάζετε τις αντιρρήσεις που εκτιμούν ότι δεν θα βοηθήσει στην εκτόνωση της κατάστασης;

Η απόφαση αυτή, δεδομένης της κατάστασης, είναι ορθή. Η εξοργιστική αδιαφορία των μεγαλοπαραγόντων να προσαρμοστούν σε ένα κανονιστικό πλαίσιο πρέπει να σταματήσει κάπου εδώ. Σκεφτείτε, μετά τα όσα επαναλαμβάνονται στους αγωνιστικούς χώρους, η κυβέρνηση να έκλεινε τα μάτια σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Αμφιβάλλει κανείς για το ότι όσες φωνές θα έκαναν λόγο για σχέσεις διαπλοκής, μεταξύ κυβέρνησης και ποδοσφαιρικών παραγόντων, θα ήταν εύλογες;

Αυτή η κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, έδειξε τις προθέσεις τις απέναντι στα φαινόμενα αυτά με αυστηρές νομοθετικές ρυθμίσεις, τις οποίες εφαρμόζει αδιακρίτως. Η διακοπή είναι η κατάληξη των συνεχόμενων μορφών ανομίας από πλευράς παραγόντων, οι οποίοι αδυνατούν να αντιληφθούν ότι αυτή η κυβέρνηση δεν υπολογίζει κανένα πολιτικό κόστος. Έτσι είχαν μάθει τόσα χρόνια, να χρησιμοποιούν τις εκάστοτε κυβερνήσεις ως μαριονέτες στα σχέδιά τους, και τώρα τους κακοφαίνεται που βρίσκουν τοίχο.

* Με βάση και τη δική σας εμπειρία ως διαιτητή, πώς βλέπετε την καχυποψία και τις επιθέσεις στη διαιτησία;

Εξαιτίας της ανεπάρκειας των προέδρων των ομάδων να δημιουργήσουν ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα και της ανάγκης τους να δικαιολογήσουν αυτή την ανεπάρκεια προς τους φιλάθλους, βρίσκουν σαν εύκολο θύμα τον τελευταίο τροχό της αμάξης, τον διαιτητή. Σαφώς οι πιέσεις που δέχονται οι διαιτητές είναι τεράστιες. Το κλίμα που τροφοδοτείται από τα οπαδικά φύλλα είναι πάντα απειλητικό. Η τροφοδοτούμενη δυσπιστία λοιπόν προς το πρόσωπο του διαιτητή, έως ένα βαθμό, είναι κατανοητή. Εκεί χρειάζεται η ισχυρή προσωπικότητα, ώστε να μην υποκύψεις στις πιέσεις.

Για να μπορέσουμε να αλλάξουμε αυτή την εικόνα, απαιτείται συνεργασία των εμπλεκόμενων πλευρών (Πολιτεία, ΠΑΕ, ΕΠΟ), ώστε να δομηθεί εκείνος ο ανεξάρτητος σχεδιασμός που θα αφήνει τους απαραίτητους βαθμούς ελευθερίας στους διαιτητές. Από εκεί και πέρα πρέπει να κοιτάμε και αν σε μια διαιτητική απόφαση εμπεριέχεται δόλος ή όχι. Λάθη γίνονταν και θα γίνονται. Αρκεί αυτά τα λάθη να μην είναι μονομερή.

Η Πολιτεία, από πλευράς της, επιδιώκει την ανεξαρτητοποίηση των διαιτητών προχωρώντας στην εφαρμογή του VAR (Video Assistant Referee). Ένα σύστημα υποβοήθησης των διαιτητικών αποφάσεων, μέσω βίντεο, στους αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, το οποίο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, κατόπιν συνεργασίας του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και του υφυπουργείου Αθλητισμού.

* Ποιες είναι οι βασικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης στον χώρο του αθλητισμού αυτά τα τρία χρόνια; Τι άλλο χρειάζεται να γίνει;

Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση ανέδειξε τις ανάγκες για τον μαζικό αθλητισμό. Χρηματοδότησε προγράμματα στα σχολεία, όπως το μάθημα κολύμβησης στα δημοτικά. Ρύθμισε υποθέσεις που βάλτωναν στο υπουργείο, όπως η εναρμόνιση του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης του Ντόπινγκ με τη WADA. Μικρά αθλητικά έργα, που ενισχύουν τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή σε όλη την επικράτεια ενώ άλλα έχουν ήδη παραδοθεί από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Όπως ανέφερα και προηγουμένως, η τωρινή κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή νομοθέτησε ένα αυστηρό πλαίσιο στον επαγγελματικό αθλητισμό κατά της βίας από όπου και αν προέρχεται, ακόμα και από αυτούς από τους οποίους υποκινείται. Αν θυμάστε, η εν λόγω νομοθέτηση είχε έρθει με τη μορφή του επείγοντος, εξαιτίας παρόμοιων γεγονότων. Θεσπίστηκε το ηλεκτρονικό εισιτήριο. Εκκαθαρίστηκε η σκοτεινή ΕΠΟ με την παρουσία της Επιτροπής Ελέγχου της FIFA και της UEFA. Μέλη της ΕΠΟ ανεβοκατεβαίνουν τα σκαλοπάτια της Ευελπίδων ύστερα από τα σκάνδαλα που βγήκαν στην επιφάνεια.

Έχουμε πολλά να κάνουμε. Όσο οδεύουμε προς την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος τόσο θα αυξάνονται οι βαθμοί ελευθερίας μας. Οι προθέσεις και οι πρώτες αποφάσεις αυτής της κυβέρνησης δείχνουν τον δρόμο. Τέλος στην ανομία, αθλητισμός για όλους.

* Τι σηματοδοτεί η πορεία εξόδου της χώρας από τα Μνημόνια για την περιφερειακή ανάπτυξη και ειδικότερα για τη Μεσσηνία;

Η σημερινή κυβέρνηση έχει δείξει με τον πλέον εμφατικό τρόπο τις προθέσεις της για την επόμενη μέρα της χώρας. Επί ολόκληρες δεκαετίες παρατηρούσαμε τις σχεδιασμένες στο πόδι κυβερνητικές πρωτοβουλίες να περιορίζονται σε ορίζοντα μιας θητείας, με μοναδικό κριτήριο την εξυπηρέτηση και διεύρυνση των πελατειακών σχέσεων μεταξύ πολιτών και αιρετών μελών.

Τα περιφερειακά συνέδρια όμως έδειξαν για πρώτη φορά ότι υπάρχει και ένας άλλος δρόμος. Ο δρόμος του εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού, ο οποίος θα «βλέπει» πέραν της κάθε τετραετίας και θα αποτελεί την πυξίδα κάθε μελλοντικής κυβέρνησης, προκειμένου να ξέρει ο κάθε παραγωγός, βιοτέχνης, έμπορος, επαγγελματίας, ο κάθε αγρότης και ο κάθε βιομήχανος τι πρέπει κάθε φορά να παράγει, τι ζητάει η εγχώρια και η ξένη αγορά.

Είμαστε αισιόδοξοι όσο πλησιάζουμε προς το τέλος των μνημονιακών χρόνων. Ειδικότερα για τον τόπο μου, πιστεύω ακράδαντα στη δυναμική του και στα μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης στον πρωτογενούς και τριτογενούς τομέα. Τα μεγάλα οδικά έργα που εξαγγέλθηκαν από τον πρωθυπουργό και η επέκταση του διεθνούς αερολιμένα Καλαμάτας, αποτελούν το επιστέγασμα της τουριστικής ανάδειξής του. Η Μεσσηνία θα αποτελέσει την τουριστική κορωνίδα αυτού του τόπου μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL