Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
"Ο κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε να έχει ήδη καθαιρέσει τον κ. Γεωργιάδη"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Ο κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε να έχει ήδη καθαιρέσει τον κ. Γεωργιάδη"

"Οποιοσδήποτε διάλογος με το Κίνημα Αλλαγής προϋποθέτει μερικές "καθαρές κουβέντες" από τη δική του πλευρά, κατ΄αρχήν", είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος επισήμανε την άρνηση του ΠΑΣΟΚ να κάνει πολιτική αυτοκριτική για το παρελθόν, τόνισε πως αυτή τη φάση δεν έχει νόημα η συζήτηση για έναν δομημένο διάλογο, σημειώνοντας παράλληλα πως στον ΣΥΡΙΖΑ είναι "απολύτως ανοιχτοί" σε συζητήσεις με ανθρώπους οι οποίοι προέρχονται από τον συγκεκριμένο χώρο και αντιλαμβάνονται τα πολιτικά του αδιέξοδα και τα πολιτικά του λάθη.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Realfm ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι οι "καθαρές κουβέντες" από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής είναι οι εξής:

1. Μία πολιτική αυτοκριτική που φαίνεται ότι δεν θέλει να κάνει το Κίνημα Αλλαγής σε σχέση με τις επιλογές 2010-2015.

2. Μια αποστασιοποίηση από τις επιλογές που έγιναν μετά το 2011 που η στρατηγική σύμπλευση με τη Ν.Δ μετατράπηκε σε πολιτική ταύτιση.

3. Μια σοβαρή πολιτική τοποθέτηση σε σχέση με την ανάγκη για την ανατροπή της λιτότητας.

4. Μια καθαρή στάση σε ότι αφορά στα ζητήματα διαφθοράς, τα ζητήματα θεσμικής αναβάθμισης της ελληνικής πολιτείας.

Παρά το γεγονός ότι στο Κίνημα Αλλαγής υπάρχουν δυνάμεις που δεν θέλουν ούτε τις ίσες αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ, ούτε τη συμπόρευση με τη Ν.Δ., αυτή η συζήτηση δεν διεξάγεται ακόμα με σοβαρότητα και αυτό έχει να κάνει κυρίως με το ότι το ΠΑΣΟΚ, το οποίο βαρύνεται για την κατάσταση στην οποία βρέθηκε η χώρα, δεν θέλησε ποτέ να κάνει πολιτική αυτοκριτική τόσο για τη διαδρομή μέχρι το 2010, όσο και για τις επιλογές από το 2010 μέχρι το 2015.

Ως εκ τούτου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι βρισκόμαστε πολύ μακριά ακόμα από να θεωρηθεί πιθανή εξέλιξη ένας τέτοιος διάλογος και παρατήρησε: "Νομίζω ότι δεν έχει νόημα σε αυτή τη φάση να συζητάμε για έναν δομημένο διάλογο. Από τη δική μας πλευρά, είμαστε απολύτως ανοιχτοί για συζητήσεις με ανθρώπους οι οποίοι προέρχονται από τον συγκεκριμένο χώρο και αντιλαμβάνονται τα πολιτικά του αδιέξοδα, αλλά και τα πολιτικά του λάθη. Αυτό σε αυτή τη φάση είναι και το εφικτό, όλα τα άλλα κινούνται στη σφαίρα της φαντασίας"

Σε ερώτηση για την πρόταση του Ευάγγελου Βενιζέλου σχετικά με τη συγκρότηση ενός μετώπου δημοκρατίας απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε ότι πρόκειται για "μια γελοία πολιτική τοποθέτηση που δεν είναι άξια σχολιασμού".

Ο κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε να έχει ήδη καθαιρέσει τον κ. Γεωργιάδη

Σχετικά με την υπόθεση Novartis ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι μετά τις νέες αποκαλύψεις είναι αυτονόητο ότι ο Αδωνις Γεωργιάδης θα έπρεπε να είχε ήδη παραιτηθεί από τη θέση του αντιπροέδρου της Ν.Δ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης να έχει προχωρήσει ήδη στην καθαίρεση του.

"Η Ν.Δ. συμπεριλαμβανομένου και του κ. Γεωργιάδη, μιλούσαν για "σκευωρία", για μια "στημένη υπόθεση" την οποία υποτίθεται "ενορχήστρωσε" ο ΣΥΡΙΖΑ σε "συμπαιγνία" με δικαστικούς λειτουργούς", είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και συνέχισε: "Πέραν του προσβλητικού της τοποθέτησης αυτής για την ελληνική δικαιοσύνη και τους εισαγγελικούς λειτουργούν, πλέον φαίνεται ότι αν έστω και ένας πολίτης θα μπορούσε να πιστέψει αυτή την πολιτική αφήγηση, μετά τις αποκαλύψεις που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας αυτό το Σαββατοκύριακο, δεν υπάρχει ούτε ένας πια που να συζητά περί "σκευωρίας". Διότι η Novartis από τον Φλεβάρη 2017 μόνη της αναγνώρισε ποια είναι τα πρόσωπα που πιθανόν να εμπλέκονται στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Με δεδομένη αυτή την αποκάλυψη πια, νομίζουμε ότι ο κ. Γεωργιάδης είναι αυτονόητο ήδη ότι θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί, μέχρις ότου ολοκληρωθεί η διερεύνηση της υπόθεσης, η διαλεύκανση της και η απόδοση των ευθυνών".

Σημείωσε πως αυτό δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο στον δυτικό κόσμο και "θα ήταν περίπου αυτονόητο, ο κ. Μητσοτάκης να έχει προχωρήσει στην καθαίρεση του κ. Γεωργιάδη από τη θέση του αντιπροέδρου της Ν.Δ" και συμπλήρωσε:"Ωστόσο δεν νομίζω ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί με δεδομένο το ήθος αλλά και την έλλειψη ευθιξίας που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη Ν.Δ".

Στο σημείο αυτό έφερε ως παράδειγμα την υπόθεση του Λευτέρη Αυγενάκη, για τον οποίο, όπως είπε, "είχε αποκαλυφθεί ότι είχε συνομιλίες με καταδίκους, έκανε χάρες σε ανθρώπους οι οποίοι εμπλέκονται σε πολύ σκοτεινές υποθέσεις και ο κ. Μητσοτάκης αντί να δρομολογήσει τις διαδικασίες για την αλλαγή του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ, αυτό το οποίο έκανε ήταν να τον καλύψει με όλη του την πολιτική ισχύ".

Σε ερώτηση για τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι στα σημειώματα του κ. Φρουζή αναφέρεται και συνάντηση του με τον κ. Τσίπρα ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε ότι "δεν υπήρξε κανένα ραντεβού του κ. Φρουζή με τον κ. Τσίπρα" και σημείωσε: "Αυτό που υπήρχε στα σημειώματα ήταν η βούληση του κ. Φρουζή να επιδιώξει ένα ραντεβού με τον κ. Τσίπρα. Αυτό το ραντεβού δεν έγινε ποτέ και δεν μπορούσε κιόλας να έχει γίνει. Επομένως είναι πολύ διαφορετικό κάποιος να θέλει να συναντήσει κάποιον και εντελώς διαφορετικά κάποιος να συναντά κάποιον και μάλιστα ιδιωτικά. Ο κ. Σαμαράς, που ισχυριζόταν ότι τον έχει δει μόνο ενώπιον της τηλεοπτικής κάμερας, αποδείχθηκε ότι αντάλλασσε ραβασάκια στα οποία αποδεικνύεται ότι του έδινε μάλιστα και το προσωπικό κινητό τηλέφωνο του τότε θησαυροφύλακα της χώρας του κ. Σταϊκούρα, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για όλες τις πληρωμές του δημοσίου. Για όλα αυτά εμείς εξηγήσεις ακόμα δεν έχουμε ακούσει. Νομίζω όμως ότι όσο περνάει ο καιρός και έρχονται νέα στοιχεία στο φως θα αποδοθεί δικαιοσύνη και όλοι πλέον θα αναγκαστούν να αναγνωρίσουν τουλάχιστον τις πολιτικές αν όχι και τις ποινικές τους ευθύνες".

Ο κ. Στουρνάρας επιμένει να λέει την πολιτική του τοποθέτηση

Ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι δεν υπάρχει "βεντέτα" της κυβέρνησης με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, για τον οποίο σχολίασε πως μπορεί να επανέλθει στην πολιτική, αν θέλει να παρουσιάζει ένα διαφορετικό πολιτικό σχέδιο για τη χώρα.

"Ο κ. Στουρνάρας επιμένει αντί να λειτουργεί ως σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης στα ζητήματα γενικής οικονομικής πολιτικής, να λέει την πολιτική του τοποθέτηση. Είναι διαφορετικό πράγμα να πεις μια φορά τη γνώμη σου και διαφορετικό κάθε λίγο και λιγάκι να εμφανίζεσαι ως εισηγητής ενός διαφορετικού πολιτικού σχεδίου για τη χώρα. Αν ο κ. Στουρνάρας θέλει να κάνει κάτι τέτοιο και θέλει να συνεχίσει να το κάνει, μπορεί κάλλιστα να επανέλθει στην πολιτική. Ούτως ή άλλως από εκεί προήλθε και από εκεί οδηγήθηκε στη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος".

Επισήμανε ότι αυτή η στάση του κ. Στουρνάρα μπορεί να προέρχεται από άγνοια ή από πολιτική σκοπιμότητα, λέγοντας ότι ο ίδιος δεν ξέρει τι από τα δυο είναι.

Χρειάζεται σοβαρό θεσμικό πλαίσιο για την εξυγίανση του ποδοσφαίρου

Με τη φράση "το να μιλάει κανείς για σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου για σχοινί είναι αρκετά ειρωνικό έως επικίνδυνο", απάντησε ο κ. Τζανακόπουλος στις κατηγορίες της Νέας Δημοκρατίας περί "σχέσεων διαπλοκής" της κυβέρνησης με τον μεγαλομέτοχο του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη.

Σχετικά με το ποδόσφαιρο δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν αντέχει να συνεχιστεί η κατάσταση εκφυλισμού και παρακμής γι αυτό θα προχωρήσει στη θέσπιση ενός σοβαρού θεσμικού πλαισίου για την εξυγίανση του, σημειώνοντας πως γνωρίζει ότι σε αυτή την προσπάθεια δεν θα έχει τη βοήθεια της Ν.Δ.

Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση φοβάται ένα "θερμό επεισόδιο" με την Τουρκία ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι "ο Ερντογάν έχει απελευθερώσει μια δυναμική στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας που τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη".

Μια τέτοια κατάσταση είναι "επικίνδυνη", τόνισε και διαβεβαίωσε πως η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει όλες τις πολιτικές και διπλωματικές πρωτοβουλίες, ώστε να αποφευχθεί ένα τέτοιο επεισόδιο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι δεν φοβάται την εμφάνιση προβλημάτων στις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ. Σχετικά με τη στάση του υπουργού Εθνικής Αμυνας και προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου είπε ότι ως προς το ονοματολογικό της πΓΔΜ έχει διαφορετική άποψη και συνέστησε να περιμένουμε την τελική συμφωνία, ενώ ως προς τις σχέσεις με την Τουρκία σημείωσε πως δεν έχει διαφορετική πολιτική άποψη, αλλά χρησιμοποιεί διαφορετικές διατυπώσεις στον τρόπο που αναπτύσσει τις σκέψεις του.

Σε ερώτηση για την αθώωση του μητροπολίτη Αμβρόσιου για τις επιθέσεις του εναντίον των ομοφυλοφίλων υπογράμμισε: "Εκφράσεις και στάσεις οι οποίες προσβάλλουν οποιονδήποτε Έλληνα πολίτη είναι απαράδεκτες και καταδικαστέες και αυτό οφείλει να το λαμβάνει υπόψη της και η ελληνική δικαιοσύνη, πράγμα το οποίο δύσκολα θα μπορούσε να επιχειρηματολογήσει κανείς ότι το έπραξε στην υπόθεση της απόφασης αθώωσης του συγκεκριμένου ιεράρχη".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL