Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Δ. Τζανακόπουλος: "Έχει καταπιεί τη γλώσσα του ο Σαμαράς"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δ. Τζανακόπουλος: "Έχει καταπιεί τη γλώσσα του ο Σαμαράς"

Σιγή ασυρμάτου επικρατεί στο γαλάζιο στρατόπεδο δύο ημέρες μετά τα νέα στοιχεία που ήρθαν στο φως για το σκάνδαλο Novartis, ιδίως όσον αφορά το χειρόγραφο σημείωμα του Α. Σαμαρά από το πρωθυπουργικό γραφείο στον, τότε, αντιπρόεδρο της εταιρείας Κ. Φρουζή.

Την ίδια στιγμή, η αποκάλυψη και η παραδοχή πως ο Γ. Στουρνάρας ως πρόεδρος του ΙΟΒΕ είχε έμμισθη συνεργασία με τη φαρμακοβιομηχανία ως σύμβουλος το 2011 γεννά σοβαρά ερωτήματα. Άλλωστε ο κεντρικός τραπεζίτης και πρώην υπουργός Οικονομικών είχε "ξεχάσει" να αναφέρει, κατά την τοποθέτησή του στο κοινοβούλιο, αυτή τη σχέση του με την εταιρεία που βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνών ερευνών.

Πλήρης διάψευση Σαμαρά

"Δεν μας κάνει καθόλου εντύπωση η σιωπή της Ν.Δ., αλλά και του εξαφανισμένου τις τελευταίες ημέρες πρώην πρωθυπουργού κ. Σαμαρά, ο οποίος, μετά τους λεονταρισμούς και την ακατάσχετη φλυαρία των προηγούμενων εβδομάδων εντός και εκτός της χώρας, έχει μάλλον καταπιεί τη γλώσσα του" είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Αναφερόμενος στην αποκάλυψη της "Α" για το χειρόγραφο σημείωμα Σαμαρά στον Φρουζή και όπως αναφέρει η προστατευόμενη μάρτυρας, ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis είχε στα χέρια του μία ημέρα μετά τη συνάντηση το Μαξίμου, ο Δ. Τζανακόπουλος έκανε λόγο για διάψευση των ισχυρισμών Σαμαρά ότι τον έχει συναντήσει μόνο μπροστά στις κάμερες.

"Εκτός και αν οι κάμερες έχασαν τη στιγμή που ο κ. Σαμαράς ενεχείρισε στον κ. Φρουζή το επίμαχο σημείωμα με το τηλέφωνο του κ. Σταϊκούρα, τότε πολιτικού προϊσταμένου του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους, υπευθύνου για τις πληρωμές του ελληνικού δημοσίου", πρόσθεσε.

Όπως τονίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου, τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας αποτελούν πλήρη και καταιγιστική διάψευση των ισχυρισμών Σαμαρά, ενώ καταρρέει και η επιχειρηματολογία περί "σκευωρίας". Παράλληλα, μπροστά στο ντόμινο αποκαλύψεων που συνθέτουν μέρα με τη μέρα το παζλ του σκανδάλου, τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης είτε σιωπούν είτε συνεχίζουν να εκβιάζουν και να απειλούν τους μάρτυρες.

Εισηγήσεις για αποχώρηση

Σε αυτό το πλαίσιο χθες η Μ. Σπυράκη άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης, συνεχίζοντας τις τοποθετήσεις σειράς στελεχών αλλά και πληροφοριών αναφορικά με σχετικές εισηγήσεις που δέχεται ο Κ. Μητσοτάκης.

Έχουν προκύψει μια σειρά ζητήματα, απάντησε σε σχετική ερώτηση η εκπρόσωπος της Ν.Δ. αναφέροντας πως "οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛΛ. κάλυψαν με ευκολία την απόσταση από τη συκοφαντία στη γελοιότητα. Οι ίδιοι μάρτυρες είναι οι ίδιοι που κατέθεσαν ότι πήγαιναν βαλίτσες στο Μαξίμου και οι ίδιοι που κατέθεταν ότι η Novartis ζητούσε συνάντηση με πρωθυπουργό το 2014. Λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει".

Στόχος η τρομοκράτηση των μαρτύρων

"Η Ν.Δ. από την αρχή που άνοιξε η συζήτηση για την υπόθεση της Novartis επέλεξε να κινηθεί στη βάση μιας λογικής εντυπωσιασμού, μιας λογικής παραγωγής θορύβου, μιας λογικής που κατά κύριο λόγο δεν είχε σκοπό τη διαλεύκανση της υπόθεσης, αλλά την τρομοκράτηση των μαρτύρων και τον εκφοβισμό της ελληνικής Δικαιοσύνης" υπογράμμισε ο Δ. Τζανακόπουλος απαντώντας σχετικά με το ενδεχόμενο αποχώρησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τις εργασίες της Επιτροπής.

Όπως επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας στις αιτιάσεις των γαλάζιων βουλευτών και στελεχών, η Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης πρέπει να κινηθεί με τρόπο τέτοιο που να διευκολύνει τη διαλεύκανση της υπόθεσης και την απόδοση ευθυνών.

Αν κρίνει η Επιτροπή ότι πρέπει να προχωρήσει σε ενδελεχή έρευνα, αυτό θα κάνει, τόνισε προσθέτοντας πως, εάν κρίνει ότι η βασική αρμοδιότητα ανήκει στην ελληνική Δικαιοσύνη, πρέπει πολύ γρήγορα να προχωρήσει προκειμένου η τακτική Δικαιοσύνη να αναλάβει την πλήρη ευθύνη των ερευνών.

"Αυτό είναι το καθήκον και η αρμοδιότητα της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης να το κρίνει και όχι της κ. Σπυράκη, του κ. Μητσοτάκη ή του πρωθυπουργού ή εμού" σημείωσε.

Η Novartis ζητούσε δράσεις από τον Σαμαρά

Στο μεταξύ με ντόμινο μοιάζει η αποκάλυψη νέων στοιχείων γύρω από την υπόθεση και την εμπλοκή πολιτικών προσώπων. Μιλώντας στο Κόκκινο 105.5 η δημοσιογράφος Γ. Παπαδάκου υποστήριξε ότι τα περισσότερα από τα 164 αρχεία από υπολογιστές στελεχών της Novartis αφορούν τον πρώην πρωθυπουργό.

"Δείχνουν ότι κεντρικά από τη Novartis, από τη Βασιλεία της Ελβετίας, ζητούν πράγματα από το πρωθυπουργικό γραφείο, ζητούν συναντήσεις, να προωθηθούν συγκεκριμένες δράσεις" τόνισε η Γ. Παπαδάκου. "Αυτό δείχνει μία ιδιαίτερη σχέση μεταξύ του πρωθυπουργικού γραφείου και της Novartis, όχι μόνο του κ. Φρουζή. Γι' αυτό ο κ. Φρουζής έστειλε εξώδικο στην κεντρική Novartis και στη Novartis Hellas και τους ζητάει να πάρουν θέση" πρόσθεσε.

Έρχεται σημείωμα Φρουζή "προς Άδωνι"

Τόνισε παράλληλα πως είναι δεδομένη η σχέση Σαμαρά - Novartis. Αναφερόμενη στο επίμαχο έγγραφο, ανέφερε ότι παραδόθηκε από το αρχείο του κ. Φρουζή από την προστατευόμενη μάρτυρα κ. Κελέση. "Η ίδια που παρέδωσε το ιδιόχειρο σημείωμα Σαμαρά, σε χαρτί δηλωτικό του ποιος το γράφει... Υπάρχει και μία κάρτα του συγκεκριμένου μέσα, δεν είναι μόνο το σημείωμα" υπογραμμίζει. Επιπλέον, όπως αποκάλυψε η Γ. Παπαδάκου, "έρχεται" τις επόμενες ημέρες σημείωμα από το αρχείο του Κ. Φρουζή που λέει "προς Άδωνι".

"ΟΦΕΙΛΕΙ ΗΘΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ"

Σοβαρά πολιτικά ερωτήματα για τον Γ. Στουρνάρα

* Υπάρχουν και άλλες συμβάσεις που υπέγραψε με τη Novartis;

* Είχε ή έχει προνομιακές σχέσεις με τα διευθυντικά της στελέχη;

* Γιατί επέλεξε να μην αναφερθεί στους επαγγελματικούς του δεσμούς με την εταιρεία;

Σοβαρά πολιτικά ερωτήματα, που δεν αφορούν το ποινικό σκέλος της υπόθεσης, όπως διευκρίνισε ο Δ. Τζανακόπουλος, προκύπτουν και από την αποκάλυψη περί έμμισθης σχέσης που είχε με τη Novartis ως σύμβουλος το 2011 ο Γ. Στουρνάρας. Υπενθυμίζεται πως ο διοικητής της ΤτΕ, αν και τοποθετήθηκε με σειρά παρεμβάσεων σχετικά με την εμπλοκή του στη δικογραφία, μίλησε για σκευωρία και πολιτική επίθεση που ενορχηστρώνεται εναντίον του ίδιου και της συζύγου του.

"Δεν θεώρησε σκόπιμο να αναφέρει ότι είχε επαγγελματικούς δεσμούς με τη Novartis θεωρώντας προφανώς ότι κάτι τέτοιο είναι απολύτως άνευ σημασίας" σχολίασε ο Δ. Τζανακόπουλος θέτοντας δυο κρίσιμα ερωτήματα μετά και την παραδοχή Στουρνάρα για τα όσα αποκάλυψαν τα σχετικά δημοσιεύματα. Υπάρχουν και άλλες συμβάσεις που έχει υπογράψει με την εταιρεία; Είχε ή έχει προνομιακές σχέσεις με τα διευθυντικά της στελέχη; Γιατί επέλεξε να μην αναφερθεί στους επαγγελματικούς δεσμούς που είχε με την εν λόγω εταιρεία, παρά το γεγονός ότι η Novartis βρίσκεται στο επίκεντρο ενός τεράστιου σκανδάλου;

"Ο κ. Στουρνάρας οφείλει ηθικά και πολιτικά να απαντήσει, καθώς έχει την ιδιότητα του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας" υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισημαίνοντας πως πρόκειται για ερωτήματα πολιτικά, καθώς τα όσα αφορούν το ποινικό σκέλος της υπόθεσης θα διερευνηθούν από τα αρμόδια όργανα της Βουλής και της Δικαιοσύνης.

Σημειώνεται πως το 2011 ο Γ. Στουρνάρας ήταν πρόεδρος του ΙΟΒΕ, ωστόσο λίγους μήνες αργότερα, το 2012, ανέλαβε τη θέση του υπουργείου Οικονομικών.

Κάλυψη Ν.Δ. σε Στουρνάρα

Πλήρη πολιτική κάλυψη τόσο στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά όσο και στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα παρείχε η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη. "Ο κ. Στουρνάρας εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα πριν αναλάβει δημόσια θέση. Αυτό μπορεί να φαντάζει περίεργο για τα στελέχη ΣΥΡΙΖΑ, άλλα συμβαίνει στ’ αλήθεια να δουλεύει κάποιος στον ιδιωτικό τομέα πριν μπει στην πολιτική" αρκέστηκε να σχολιάσει σχετικά με την επαγγελματική σχέση του πρώην υπουργού Οικονομικών και προέδρου του ΙΟΒΕ με τη Novartis.

ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΨΕΥΣΗ ΜΑΞΙΜΟΥ

"Ουδέποτε συνάντησε ο Αλ. Τσίπρας τον Φρουζή"

"Η διαφορά από τα ραβασάκια του κ. Σαμαρά στη Novartis για το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τις έμμισθες σχέσεις του κ. Στουρνάρα με την πολυεθνική είναι ότι στην περίπτωση του Αλέξη Τσίπρα ο κ. Φρουζής εδώ και πέντε χρόνια ακόμα περιμένει"

"Με αφορμή δημοσίευμα της ιστοσελίδας tovima.gr σημειώνεται ότι ο κ. Τσίπρας ουδέποτε συνάντησε τον κ. Φρουζή είτε με την ιδιότητα του Πρωθυπουργού είτε του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης" διευκρίνιζαν κυβερνητικές πηγές χθες το βράδυ καθώς, σύμφωνα με την ιστοσελίδα, στα CD που έστειλε η ανακρίτρια στην Επιτροπή, υπάρχει αρχείο που αναφέρει πως ο Κ. Φρουζής επεδίωκε επαφή με τον Αλ. Τσίπρα, πιθανώς τον Δεκέμβριο του 2013.

"Η διαφορά από τα ραβασάκια του κ. Σαμαρά στη Novartis για το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τις έμμισθες σχέσεις του κ. Στουρνάρα με την πολυεθνική είναι ότι στην περίπτωση του Αλέξη Τσίπρα ο κ. Φρουζής εδώ και πέντε χρόνια ακόμα περιμένει" τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Διάψευση Δελατόλλα

"Ουδέποτε ζήτησα από τον κ. Τσίπρα να συναντήσει τον κ. Φρουζή ή οποιονδήποτε άλλον παράγοντα της εν λόγω εταιρείας" ανέφερε από την πλευρά του ο εκδότης Αντ. Δελλατόλας, που κατονομάζεται στο δημοσίευμα. "Εξάλλου, όπως αναφέρεται σε μία από τις σημειώσεις που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, είχα κριθεί... ακατάλληλος για μια τέτοια 'αποστολή'" καταλήγει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL