Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ο Στ. Κούλογλου για το σκάνδαλο Novartis στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Video)

«Στην χώρα μου ερευνάται αυτή την περίοδο ένα πολύ μεγάλο σκάνδαλο, αυτό της πολυεθνικής Novartis, που εμπλέκει και πολιτικά πρόσωπα»

Για το θέμα του σκανδάλου Novartis μίλησε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, με αφορμή την συζήτηση για την δολοφονία του Σλοβάκου δημοσιογράφου Jan Kuciak και της συντρόφου του.

«Στην χώρα μου ερευνάται αυτή την περίοδο ένα πολύ μεγάλο σκάνδαλο, αυτό της πολυεθνικής Novartis, που εμπλέκει και πολιτικά πρόσωπα. Το σκάνδαλο αυτό αποκαλύφθηκε από whistleblowers», τόνισε ο ευρωβουλευτής υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι η προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος αλλά και των δημοσιογράφων είναι ελλιπής τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και σε επίπεδο κρατών μελών.

«Η υπόθεση των δυο ανθρώπων για τους οποίους μιλούμε σήμερα εγείρει ένα σημαντικό ερώτημα: Είναι σύμπτωση ότι η δολοφονία αυτή συμβαίνει τρεις μήνες μετά από εκείνη της Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία; Όχι, δεν είναι. Υπάρχει εύφορο έδαφος για αυτά τα εγκλήματα στην Ευρώπη.  Οι ολιγάρχες παραμένουν πανίσχυροι και οι φορολογικοί παράδεισοι συνεχίζουν να υπάρχουν εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η προστασία για δημοσιογράφους και μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος ανεπαρκής», δήλωσε ο Στέλιος Κούλογλου.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο ευρωβουλευτής Στ. Κούλογλου απευθύνθηκε στον Επίτροπο Τζούλιαν Κίνγκ, που ήταν παρών. «Προ μηνός είχαμε στείλει μαζί με άλλους ευρωβουλευτές από διαφορετικές πολιτικές ομάδες μια επιστολή προς τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν τον κ. Τίμμερμανς ρωτώντας πως προτίθεται η Επιτροπή να δράσει κατά των μηνύσεων που έχουν σκοπό να εξαντλήσουν τους δημοσιογράφους. Δεν πήραμε καμία απάντηση μέχρι στιγμής. Μήπως έχετε εσείς μια;»

Επίσης ζήτησε από την κα Παναγιότοβα, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, επίσης παρούσα στη συζήτηση, να σχολιάσει το γεγονός ότι ο Σλοβάκος πρωθυπουργός, Ρομπέρτο Φίκο, χαρακτήριζε τους δημοσιογράφους ως «presstitutes», από το prostitutes που σημαίνει πόρνες.  

Και οι δυο απέφυγαν να δώσουν σαφείς απαντήσεις.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Δύο διαφορετικοί δρόμοι, δύο διαφορετικά σχέδια

Ο προϋπολογισμός που αναμενόταν να ψηφιστεί χθες το βράδυ από τη Βουλή είναι ο πρώτος μετά από οκτώ χρόνια που δεν περιλαμβάνει νέους φόρους. Αντίθετα, περιλαμβάνει μειώσεις φόρων, καθώς τα επιπλέον...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο