Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Δόγμα "νόμος και τάξη" και στο βάθος... ρατσισμός
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δόγμα "νόμος και τάξη" και στο βάθος... ρατσισμός

Να αποπροσανατολίσει από την “υπόθεση Δαβάκη” και την ατολμία του να διαγράψει τον βουλευτή για το ρατσιστικό παραλήρημά του κατά των αθιγγάνων επιχείρησε χθες ο Κυρ. Μητσοτάκης, ανασύροντας ένα θέμα της... περασμένης εβδομάδας για να “ανεβάσει” στη δημόσια ατζέντα το δόγμα “νόμος και τάξη”.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λοιπόν, “ανακάλυψε” χθες το πρωί το θέμα με την απεργία πείνας και δίψας Γιαγτζόγλου, προκειμένου να διατυπώσει τον βαρύτατο ισχυρισμό πως η κυβέρνηση “κάνει ό,τι τής ζητούν κατηγορούμενοι για τρομοκρατία”, με αφορμή τη μεταγωγή του εν λόγω στον Κορυδαλλό. “Η βία και η ανομία, δυστυχώς, επεκτείνονται από το κέντρο της Αθήνας και σε άλλες πόλεις της χώρας. Οι πολίτες νιώθουν ανασφάλεια, καθώς κινδυνεύουν οι ίδιοι και οι περιουσίες τους από διάφορους ανεξέλεγκτους κουκουλοφόρους” επισήμανε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ν.Δ., για να προσθέσει: “Η κυβέρνηση έφτασε στο πρωτοφανές σημείο να διαπραγματεύεται με κατηγορούμενους για τρομοκρατία και εν τέλει να κάνει ό,τι της ζητούν. Αυτό συνιστά βαρύ πλήγμα για τη δημοκρατική νομιμότητα και το κράτος δικαίου. Είναι πρόκληση για τους πολίτες που αισθάνονται απροστάτευτοι”. Παράλληλα, πραγματοποιώντας “άνοιγμα” στους “νοικοκυραίους”, ο Κυρ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε πως “επί κυβέρνησης” Ν.Δ., “το ελληνικό κράτος δεν θα ανέχεται πράξεις ή απειλές βίας, οι πολίτες θα προστατεύονται” κ.ά. “Οι φυλακές του Κορυδαλλού θα πάψουν να είναι άντρο όσμωσης ποινικών και τρομοκρατών. Οι τρομοκράτες θα μεταφερθούν σε φυλακές υψίστης ασφαλείας”, κατέληξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Απάντηση Κοντονή

Οι ισχυρισμοί του Κυρ. Μητσοτάκη για την υπόθεση Γιαγτζόγλου προκάλεσαν την αντίδραση του υπουργείου Δικαιοσύνης, αλλά και την “έκρηξη” του ίδιου του υπουργού Στ. Κοντονή, ο οποίος, μιλώντας στη Βουλή, καταλόγισε στον πρόεδρο της Ν.Δ. “κακή έμπνευση”, “απολύτως άστοχες” δηλώσεις και υπογράμμισε ότι τού δίνει την εντύπωση ότι “δεν έχει γνώση των πραγματικών γεγονότων”. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, μάλιστα, επισήμανε πως η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών “σωστά αποφάσισε, στο πλαίσιο σχεδιασμού μηνών για μετατροπή της σε φυλακή υποδίκων”, και επανέλαβε πως “θα φύγουν 57 καταδικασθέντες, 27 υπόδικοι θα έρθουν”.

Ατόφιος ρατσισμός

Όπως προαναφέρθηκε, η παρέμβαση Μητσοτάκη εκδηλώθηκε στον απόηχο των αλγεινών εντυπώσεων που είχε προκαλέσει η ομιλία του βουλευτή Λακωνίας του κόμματος Θ. Δαβάκη, ο οποίος είχε τονίσει σε τοπική κομματική εκδήλωση πως “απαγορεύει σε οποιονδήποτε αθίγγανο, γύφτο, και δεν συμμαζεύεται, να με ψηφίσει”. “Όποιος με ψηφίσει δεν τον αναγνωρίζω. Από πλευράς αυτής της κοινωνικής ομάδας”, είχε τονίσει ο Θ. Δαβάκης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, αντιδρώντας, κάλεσε τον Κυρ. Μητσοτάκη να παρέμβει, επισήμανε πως “μέρα με τη μέρα η Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη σύρεται όλο και πιο χαμηλά, από την ακροδεξιά της τάση, με επικεφαλής τους κ. Σαμαρά και Γεωργιάδη”, και καταλόγισε στον “γαλάζιο” βουλευτή “πρωτοφανές ρατσιστικό παραλήρημα”.

Ωστόσο, ο Κυρ. Μητσοτάκης περιορίστηκε σε μια... διαρροή για τη “δυσφορία” και την “ενόχλησή” του, ενώ ο ίδιος ο Θ. Δαβάκης είχε προσπαθήσει νωρίτερα να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, με δήλωσή του στην οποία ζητούσε “συγγνώμη” από όσους έθιξε και τόνιζε πως “πάνω στην ένταση της στιγμής, κατέφυγε σε γενικεύσεις” που δεν εκφράζουν “ούτε τον ίδιο ούτε το κόμμα στο οποίο ανήκει”. Ο ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, χαρακτήρισε και τις “εξηγήσεις” του βουλευτή ως “προφάσεις εν αμαρτίαις” και, παρά τις περί του αντιθέτου διαρροές, το θέμα στο Μοσχάτο θεωρήθηκε λήξαν...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL