Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
"Πράσινο φως" από το EWG στη δόση των 5,7 δισ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Πράσινο φως" από το EWG στη δόση των 5,7 δισ.

Την ολοκλήρωση της εφαρμογής των δύο εκκρεμών προαπαιτουμένων επικύρωσε χθες το EuroWorking Group εγκρίνοντας -και τυπικά- την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ.

«Η πλήρης εφαρμογή των προαπαιτουμένων επιβεβαιώνει τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης στο πρόγραμμα και στη συνεχή μεταρρυθμιστική προσπάθεια» ανέφερε χθες σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο σημειώνοντας ότι «το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση της τέταρτης δόσης του προγράμματος του ESM κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου και μετά την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών».

Η απόφαση του EWG βασίστηκε στη θετική έκθεση προόδου που κατέθεσαν χθες το πρωί οι επικεφαλής της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα και η οποία πιστοποιούσε ότι τα δύο εκκρεμή προαπαιτούμενα έχουν ολοκληρωθεί. Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση, το ζήτημα του Ελληνικού θεωρείται λήξαν μετά και τη θετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την επένδυση στον χώρο του πρώην αεροδρομίου.

Σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς, σημειώνεται ότι «έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος στην εκτέλεση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών επιτρέποντας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς να αξιολογήσουν αυτό το προαπαιτούμενο ως ολοκληρωμένο». «Εκτός από την υιοθέτηση της συμφωνημένης νομοθεσίας, οι πλειστηριασμοί γίνονται ηλεκτρονικά με τη ροή εκτέλεσης να έχει αυξηθεί και τη γεωγραφική κάλυψή τους στις περιφέρειες της Ελλάδας να έχει επεκταθεί τις τελευταίες εβδομάδες» αναφέρεται επίσης στην έκθεση συμμόρφωσης.

Τα 5,7 δισ. της δόσης που αναμένεται να φτάσουν στα ελληνικά ταμεία περί τα μέσα Μαρτίου πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση του χρέους, την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών καθώς και το λεγόμενο «μαξιλάρι ρευστότητας» για τη μεταμνημονιακή εποχή.

Επάνοδος σε ισότιμη βάση

«Τώρα έχουμε μπει στο τελικό στάδιο του ελληνικού προγράμματος του ESM. H τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς και οι τεχνικές εργασίες για πιθανά νέα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους» σημειώνει ο Μ. Σεντέρνο στη δήλωσή του, ενώ αναφέρεται στην «επάνοδο» της χώρας στις αγορές και στη μακροπρόθεσμη στρατηγική ανάπτυξης πάνω στην οποία εργάζεται η κυβέρνηση και που θα είναι «κρίσιμης σημασίας για να προσδιοριστεί το πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποχής».

«Είμαι βέβαιος ότι αυτό θα βοηθήσει την Ελλάδα να επανέλθει σε ισότιμη βάση με τους Ευρωπαίους εταίρους της και να αφήσει την εποχή της κρίσης πίσω της» καταλήγει ο πρόεδρος του Eurogroup.

Χαιρετίζει το ΥΠΟΙΚ

Την τυπική ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης χαιρέτισε με ανακοίνωσή του και το υπουργείο Οικονομικών, η οποία αναφέρεται και στη συζήτηση για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. «Η συζήτηση η οποία διεξάγεται εδώ και ένα μήνα σε τεχνικό επίπεδο για την παραμετροποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων του χρέους έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο» αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL