Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Κ. Λαμπέρτζ: "Η φτώχεια πρέπει να αντιμετωπιστεί με περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κ. Λαμπέρτζ: "Η φτώχεια πρέπει να αντιμετωπιστεί με περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη"

Το όραμά του για το μέλλον της Ευρώπης εξέφρασε χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών Καρλ Λαμπέρτζ ευρισκόμενος χθες στην Αθήνα και έχοντας σειρά επαφών με εκπροσώπους της πολιτικής και αυτοδιοικητικής ζωής της χώρας μας. Ο ίδιος είναι ο εμπνευστής της καμπάνιας “Συμμαχία για τη συνοχή”, εν όψει της συζήτησης σε επίπεδο ευρωπαϊκών θεσμών για τη σύνταξη του νέου προϋπολογισμού, όπου πολιτική βούληση της πλειοψηφίας είναι η συρρίκνωση των πόρων που κατευθύνονται σε παρεμβάσεις για την κοινωνική συνοχή, παρ' ότι αναγνωρίζεται από όλους ότι μια τέτοια πρακτική θα οξύνει ακόμη περισσότερο τη φτώχεια και θα εκχωρήσει μεγαλύτερο πεδίο πολιτικής στον λαϊκισμό.

“Πρέπει οι χώρες που έχουν απομείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να δουν τις προοπτικές που υπάρχουν, κυρίως μετά το Brexit. Μετά το 2016 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιφερειών πρέπει να διαχειριστούμε την πολιτική σταθερότητας, να επιτύχουμε μια ισορροπία μεταξύ των επενδύσεων και των κονδυλίων που προβλέπει ο προϋπολογισμός, έχοντας, πάντα, κατά νου τη Συνθήκη του Μάαστριχτ” σημείωσε ο Καρλ Λαμπέρτζ υπογραμμίζοντας πως “θα πρέπει και εμείς με την σειρά μας ως Επιτροπή Περιφερειών να συμβάλουμε έχοντας το βλέμμα μας στραμμένο προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση”.

Ερωτηθείς από την “Α” εάν πρέπει να πρέπει να ενισχυθεί το κοινωνικό κράτος ως απάντηση στην υποχώρηση της κοινωνικής συνοχής που επέφερε η κρίση, ο ίδιος μας είπε: “Μιλάμε για μια Ευρώπη που θα πρέπει να βασίζεται σε αξίες, δηλαδή το κράτος δικαίου, την ισότητα και την αλληλεγγύη. Σε ό,τι αφορά την ισότητα οι τελευταίες εμπειρίες μας ήταν κακές και δεν αναφέρομαι μόνο στο φαινόμενο της μετανάστευσης, γιατί οι εξελίξεις των τελευταίων ετών ήταν ανησυχητικές, αν σκεφτούμε την περίπτωση της Πολωνίας. Ήταν ανησυχητικές γιατί γίναμε μάρτυρες μιας αύξησης του λαϊκισμού. Κι αυτό δεν συμβάλλει στο να διευρυνθούν οι κοινές αξίες”.

“Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η Ε.Ε. συνέβαλε στη διατήρηση της ειρήνης και της ευημερίας. Από την περίοδο που ξέσπασε η κρίση, οδηγηθήκαμε σε έναν δυισμό της κοινωνίας” τόνισε ο Καρλ Λαμπέρτζ υπογραμμίζοντας: “Το ένα τέταρτο της κοινωνίας απειλείται με φτώχεια και αυτό είναι κάτι απαράδεκτο”. Επισημαίνει, μάλιστα, ότι “αυτή είναι μια εξέλιξη που πρέπει να αντιμετωπιστεί σε μια νέα βάση και όχι μέσα από τους εθνικισμούς, αλλά με περισσότερη αλληλεγγύη, με περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη”.

Επικαλούμενος τις 22 δράσεις που συμφωνήθηκαν στη διάσκεψη του Γκετενμπούργκ, ο Καρλ Λαμπέρτζ σημείωσε πως “είναι πολύ ισχυροί ορισμένοι πυλώνες, όπως για παράδειγμα ο πυλώνας του ανταγωνισμού και της οικονομίας, αλλά θα πρέπει να ενδυναμώσουμε περισσότερο τον κοινωνικό πυλώνα και τον πυλώνα των δημόσιων υπηρεσιών”. “Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει το χαρακτηριστικό ότι είναι πολύ πιο ευέλικτη και κινείται πολύ πιο γρήγορα σε σύγκριση με τα πολιτικά κόμματα και αυτό είχα την ευκαιρία να το διαπιστώσω στο ελληνικό κοινοβούλιο” κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL