Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
11.8°C17.0°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
10.3°C14.5°C
1 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
1 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
10.1°C11.3°C
1 BF 66%
Κατά της "καθαρής εξόδου" τάσσεται ο Κυρ. Μητσοτάκης...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κατά της "καθαρής εξόδου" τάσσεται ο Κυρ. Μητσοτάκης...

Το “όραμά” του για εμπλοκή ιδιωτικών εταιρειών στο ασφαλιστικό σύστημα εξέφρασε χθες ο Κυρ. Μητσοτάκης, που δεν παρέλειψε να στηρίξει, εμμέσως πλην σαφώς, την άποψη Στουρνάρα για προληπτική γραμμή στήριξης, αναφέροντας με νόημα πως “οποιοδήποτε φτέρνισμα των αγορών μπορεί να μετατραπεί σε πνευμονία για την Ελλάδα”.

Μιλώντας στο συνέδριο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν περιορίστηκε απλώς στο να αμφισβητήσει την κυβερνητική επιδίωξη περί “καθαρής εξόδου”, αλλά ταυτοχρόνως άνοιξε “κερκόπορτα” για προληπτική γραμμή στήριξης με διπλό τρόπο: αφενός αμφισβητώντας τη χρησιμότητα του “κουμπαρά” που ήδη σχηματίζει η κυβέρνηση, αφετέρου υιοθετώντας πλήρως την επιχειρηματολογία του διοικητή της ΤτΕ Γ. Στουρνάρα περί “ρίσκου” και “κινδύνων” αν... αφεθεί μόνη της η Ελλάδα να αναχρηματοδοτεί το χρέος της από τις αγορές, χωρίς Μνημόνια και δεσμεύσεις. “Τον Αύγουστο ολοκληρώνεται ένα αχρείαστο Μνημόνιο. Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, αγωνιζόμαστε να φθάσουμε εκεί που ήμαστε το 2014, αλλά τώρα είμαστε φτωχότεροι αφού μειώθηκε το διαθέσιμο εισόδημα και περισσότερο χρεωμένοι, τόσο ως Δημόσιο όσο και ως φυσικά και νομικά πρόσωπα. Κάπως έτσι πάμε να βγούμε από το Μνημόνιο χωρίς να συζητάμε πώς θα είναι η επόμενη ημέρα”, επισήμανε ο Κυρ. Μητσοτάκης, για να προσθέσει: “Η κυβέρνηση λέει ότι θα είναι καθαρή έξοδος με χρηματοδότηση από τις αγορές. Είναι μια προσέγγιση που εξυπηρετεί το κομματικό αφήγημα αλλά όχι τα συμφέροντα της χώρας".

Μάλιστα, περιέγραψε με... μελανά χρώματα την “επόμενη μέρα” μετά το Μνημόνιο από τη σκοπιά μόνο των τραπεζιτών, διαπιστώνοντας πως, μετά τον Αύγουστο, “το κόστος δανεισμού ανεβαίνει, καθώς υποκαθίσταται ένας φθηνός δανεισμός από τον ESM από έναν ακριβό δανεισμό από τις αγορές”. “Αυτή τη στιγμή δανειζόμαστε πολύ ακριβά για να φτιάξουμε έναν κουμπαρά και αυτό παρ’ ότι υπάρχουν τα αδιάθετα κονδύλια του τρίτου Μνημονίου”, πρόσθεσε, αμφισβητώντας τη μόνη τακτική που διασφαλίζει την πιστωτική “ανεξαρτησία” της Ελλάδας - με ό,τι σημαίνει αυτό. Σαν να μην έφταναν, άλλωστε, όλα τα παραπάνω, ο Κυρ. Μητσοτάκης διαπίστωσε ότι “η Ελλάδα παραμένει ευάλωτη στις αναταράξεις των διεθνών αγορών”, πρόσθεσε πως “για να πετύχει τους στόχους των πλεονασμάτων 3,5% μέχρι το 2022 έχει πάρει μέτρα 15 δισ. ευρώ” και κατέληξε στην “προφητεία” πως “οποιοδήποτε φτέρνισμα των αγορών μπορεί να μετατραπεί σε πνευμονία για την Ελλάδα”.

Όραμα ιδιωτικής ασφάλισης

Παράλληλα, αναφερόμενος επί της ουσίας του ασφαλιστικού, ο Κυρ. Μητσοτάκης παρουσίασε το “όραμά” του για ένα ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων, στο οποίο οι ιδιώτες έχουν αναβαθμισμένο ρόλο: συγκεκριμένα, όπως είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ., ο πρώτος πυλώνας θα είναι κρατικός, υποχρεωτικός με βάση το αναδιανεμητικό σύστημα, ο δεύτερος θα έχει επίσης υποχρεωτικό χαρακτήρα “αλλά με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα και ο ασφαλισμένος θα μπορεί να επιλέξει είτε κρατικό είτε ιδιωτικό φορέα” και ο τρίτος πυλώνας “θα είναι ιδιωτικός, προαιρετικός με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL