Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.7°C23.6°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.3°C
4 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.0°C
6 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C21.8°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.1°C
0 BF 59%
"Δεν θα γυρίσουμε σε καθεστώς Siemens, Novartis, θαλασσοδανείων και σκανδάλων"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Δεν θα γυρίσουμε σε καθεστώς Siemens, Novartis, θαλασσοδανείων και σκανδάλων"

"Δεν πρόκειται ποτέ, σε καμιά περίπτωση και για κανέναν λόγο, να συμβιβαστούμε με την ταύτιση του ηθικού με το νόμιμο. Για εμάς ό,τι γίνεται νόμιμα δεν είναι αυτομάτως και εγγεγραμμένο στις δικές μας αξίες, στη δική μας ηθική" διαμήνυσε ο Αλ. Τσίπρας από το βήμα του 10ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου στην Τρίπολη στέλνοντας σαφές μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες.

Εν αναμονή κυβερνητικών εξελίξεων ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση "δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση, και για κανένα λόγο, να συμβιβαστεί με οποιαδήποτε παρέκκλιση από την ηθική, την αξία αυτή που ορίζει ότι πάνω απ' όλα είναι το συμφέρον του λαού και της χώρας, το δημόσιο συμφέρον".

"Άλλοι έχουν την ευθιξία να παραιτούνται για 23 χιλιάρικα και άλλοι κάνουν τον Κινέζο για 23 δισ." είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας επισημαίνοντας ότι "τόσο κόστισε το πάρτι του φαρμάκου στη δημόσια Υγεία". "Άλλοι να παραιτούνται και άλλοι να λένε ότι δεν έχουν καμία ευθύνη" πρόσθεσε.

"Ας είναι όμως", σχολίασε, "αυτή η διαφορά καταδεικνύει στη πράξη ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι, γι' αυτό και ορθώς δεν είναι ίδια και τα κριτήρια με τα οποία κρίνει ο λαός μας". Όπως επισήμανε, η διαπλοκή, η διαφθορά, η περιφρόνηση του κοινού καλού, "εν ονόματι μιας αντικοινωνικής ιδιοτέλειας, βρίσκονται τελικά πίσω από όλα όσα μας έκαναν να υποφέρουμε, από τα μνημόνια και όσα δεινά αυτά έχουν επιφέρει στον τόπο".

Ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για το "καρκίνωμα" που πρέπει να ξεριζωθεί οριστικά από την κοινωνία εξηγώντας πως "όταν σε κάποια μεγάλα συμφέροντα που διαπλέκονται με τμήματα του πολιτικού κατεστημένου, και μιας κακομαθημένης ελίτ, δίνεται χώρος για να απομυζούν τα δημόσια έσοδα, και να κερδοσκοπούν σε όλες τις σφαίρες της κοινωνικής ζωής, ακόμα και με την υγεία του ελληνικού λαού, με το φάρμακο, τότε δεν έχουμε να κάνουμε με κάποια κομματική σκευωρία, πολιτική ρεβάνς ή προσωπική εκδίκηση".

"Έχουμε να κάνουμε με ένα καρκίνωμα", υπογράμμισε, "που, αν δεν ξεριζωθεί οριστικά, θα μολύνει την κοινωνία και θα στέκεται εμπόδιο σε κάθε βήμα προς την ανάπτυξη".

Η ελίτ που χρεοκόπησε

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην οικονομία ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε βέβαιος πως "περνάμε οριστικά τη μεθόριο από την οικονομική και κοινωνική αιμορραγία στη βιώσιμη ανάπτυξη, στην εύρωστη διαδικασία προόδου" τονίζοντας τη σαφή βελτίωση των οικονομικών δεικτών, τη δημιουργία θέσεων εργασίας σημειώνοντας πάντως ότι η ανεργία παραμένει υψηλή-, υπογραμμίζοντας πως δεν μιλάει για Success Story καθώς "έχουμε πολλές πληγές να θεραπεύσουμε ακόμη".

"Αλλά", επισήμανε, "δεν μπορούμε να μην κατανοούμε τη σημασία όσων μέχρι σήμερα έχει πετύχει ο λαός μας με πολλές θυσίες" κάνοντας λόγο για "μηδενιστές των πάντων και προπαγανδιστές της Ψωροκώσταινας" και καταγγέλλοντας μια εκστρατεία μηδενισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη. "Που πίσω της βρίσκονται δυνάμεις του παλιού, κύκλοι της ελίτ που μας χρεοκόπησε, κυκλώματα που αισθάνονται ότι τους χαλάσαμε τις δουλειές" υπογράμμισε στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα: "Ας είναι όμως όλοι βέβαιοι. Έχουμε την αισιοδοξία της βούλησης ότι η Ελλάδα δεν θα γυρίσει σε καθεστώς Siemens, Novartis, θαλασσοδανείων και σκανδάλων. Ποτέ δεν θα γυρίσουμε πίσω".

Κοινωνικό δικαίωμα η υγεία

"Πιο σημαντικό απ' όλα στον χώρο της Υγείας θεωρούμε βεβαίως τον τερματισμό του λεγόμενου πάρτι της σπατάλης, της υπερτιμολόγησης, της διαφθοράς, της διαπλοκής", πρόσθεσε ο Αλ. Τσίπρας από το βήμα του συνεδρίου. "Αλλά και το γεγονός ότι ταυτόχρονα εμείς καταφέραμε κάτι που άλλοι ποτέ δεν διεκδίκησαν: 2,5 εκατ. ανασφάλιστοι συμπολίτες μας να έχουν δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας, γιατί η Υγεία είναι κοινωνικό δικαίωμα και όχι προνόμιο των λίγων".

Προτεραιότητα ο πρωτογενής τομέας

Ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του συμπύκνωσε τα συμπεράσματα από τις συζητήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια των διήμερων εργασιών του συνεδρίου, αναφερόμενος στον πρωτογενή τομέα όπου η προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η βιωσιμότητά του, η διαφάνεια και η συνέπεια στην καταβολή ενισχύσεων, η εξωστρέφεια, η ανάπτυξη τεχνολογικά και περιβαλλοντικά προηγμένων τεχνολογιών.

Σχετικά με τον δευτερογενή τομέα σημείωσε ότι στην Πελοπόννησο οι συνολικές υποβολές στον Νέο Αναπτυξιακό Νόμο ανέρχονται στις 10 με συνολικό ύψος 15,2 εκατ. ευρώ, ενώ 12,4 εκατ. ευρώ θα δοθούν σε επιχειρήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος "Ανταγωνιστικότητα – επιχειρηματικότητα - καινοτομία".

Τεράστιο πολιτιστικό κεφάλαιο

Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά στον τουρισμό και στο "τεράστιο πολιτιστικό κεφάλαιο" που διαθέτει η Πελοπόννησος κάνοντας λόγο για "αυτονόητη" έμφαση στην ανάδειξη και προστασία της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς και την ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού, "όπου η Περιφέρεια Πελοποννήσου μπορεί να παίξει κυρίαρχο ρόλο".

Επισήμανε ακόμη τους διψήφιους ρυθμούς των αφίξεων στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας ανακοινώνοντας παράλληλα τη βούληση της κυβέρνησης για την αναβάθμισή του σε διεθνές. Τόνισε επίσης τον ρόλο της κρουαζιέρας στα λιμάνια του Ναυπλίου, της Πύλου και της Μονεμβασιάς καθώς και την πρόσκληση των 120 εκατ. ευρώ του ΕΣΠΑ για την ίδρυση νέων τουριστικών επιχειρήσεων.

Ανακοίνωσε ακόμη την ίδρυση του νέου αρχαιολογικού μουσείου στη Σπάρτη με συνδρομή στη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων καθώς και την δημιουργία μουσείου Εθνικής Αντίστασης στα υπόγεια του δικαστικού μεγάρου όπου κρατούνταν οι φυλακισμένοι αντιστασιακοί πριν το εκτελεστικό απόσπασμα.

Σε δυόμισι χρόνια ό,τι δεν έγινε σε μια δεκαετία

Μιλώντας για τις υποδομές ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι σε δυόμισι χρόνια η κυβέρνηση υλοποίησε ό,τι δεν είχε γίνει σε μια δεκαετία και δρομολόγησε αναπτυξιακά έργα στρατηγικής σημασίας. Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην πλήρη ολοκλήρωση των δύο μεγάλων οδικών αξόνων παραχώρησης, τον αυτοκινητόδρομο «Μορέας» από την Κόρινθο στην Τρίπολη και την Καλαμάτα και τον κλάδο που πάει έως τη Σπάρτη, καθώς και την Ολυμπία Οδό από την Κόρινθο στην Πάτρα. Έργα με τελικό όφελος για το Δημόσιο, και για τους δύο αυτοκινητοδρόμους, 520 εκατ. ευρώ.

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην επένδυση της Tesla στη χώρα μας χαρακτηρίζοντάς την "πολύ σημαντική είδηση" και υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα όπου η Tesla αποφάσισε να φτιάξει ερευνητικό κέντρο. "Αυτές οι επιτυχίες είναι εθνικές επιτυχίες και πρέπει να τις αναδεικνύουμε" είπε.

Παρεμβάσεις σε Παιδεία και Υγεία

Αναφερόμενος στις παρεμβάσεις στην Υγεία επισήμανε, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία ΜΕΘ και τριών περιφερειακών ιατρείων στη Μεσσηνία, την αναβάθμιση του εξοπλισμού στα νοσοκομεία Τρίπολης, Καλαμάτας, Κυπαρισσίας και Αργολίδας. Σχετικά με την Παιδεία χαρακτήρισε επιτακτική ανάγκη την κατασκευή ενός κτηρίου μελετημένου για ειδικό σχολείο μέσα στη Σπάρτη και ανακοίνωσε παρεμβάσεις στο κτήριο του Επαγγελματικού Λυκείου Τρίπολης και για το κατεστραμμένο αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου Τρίπολης.

Σχετικά με την έρευνα τόνισε τη συμφωνία για τη συνεργασία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Πελοποννήσου σε θέματα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών και βιωματικών δραστηριοτήτων για τους μαθητές και τις μαθήτριες.

ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΣΟΥΝ ΠΟΡΟΙ ΤΟΥ ΕΣΠΑ

Έτοιμο να προχωρήσει το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου για τα απορρίμματα

Για το μεγάλο πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων μίλησε ο Αλ. Τσίπρας προαναγγέλλοντας ότι μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων θα υπάρξει άμεση χρηματοδότηση για τους Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων που έχουν απομείνει στην Περιφέρεια και για τους οποίους η χώρα εξακολουθεί να πληρώνει πρόστιμο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως επισήμανε, το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου είναι πια έτοιμο να προχωρήσει μετά την παρέμβαση της κυβέρνησης προκειμένου να υπάρξει λύση συμβατή με τα ευρωπαϊκά πρότυπα ανακύκλωσης και τον συνολικό εθνικό σχεδιασμό και τις προτεραιότητες που θέτει για ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση.

Παράλληλα, σταχυολογώντας τα όσα επιτεύχθηκαν μέσω διαπραγμάτευσης χωρίς να κινδυνεύσουν πόροι του ΕΣΠΑ, τόνισε, μεταξύ άλλων, τη μείωση της εγγυημένης ποσότητας, τη μείωση του πραγματικού τελικού κόστους και της διάρκειας της σύμβασης, την εναρμόνιση με τους στόχους του Εθνικού Σχεδιασμού, την ενίσχυση της διαλογής στην πηγή, την ενίσχυση του ρόλου των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τη λύση εντός δεκαμήνου από την υπογραφή, ώστε να πάψει η χώρα να πληρώνει αναίτια πρόστιμα.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΔΕΗ

Δεν θα χαθεί καμία θέση εργασίας

"Θα παραχωρηθεί μόνο το 21,4% του λιγνιτικού δυναμικού, το οποίο αντιστοιχεί στο 9% του συνολικού", ενώ με τη "μικρή ΔΕΗ" θα παραχωρούσαν το 22% του συνολικού δυναμικού

"Βασική αρχή της κυβέρνησης είναι η διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας της ΔΕΗ, των θέσεων απασχόλησης και των εργασιακών σχέσεων καθώς και η ελαχιστοποίηση των προβλημάτων από τη μετάβαση στην επόμενη ημέρα" υπογράμμισε ο πρωθυπουργός από την Τρίπολη αναφερόμενος στο κρίσιμο ζήτημα των λιγνιτικών μονάδων στη Μεγαλόπολη.

Όπως επισήμανε, κεντρική επιδίωξη της κυβερνητικής στρατηγικής είναι η συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα να μειωθεί, αλλά να παραμείνει σε επίπεδα συμβατά με τους περιβαλλοντικούς περιορισμούς που προκύπτουν από τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας.

Όπως εξήγησε, η συμφωνία που υλοποιεί η κυβέρνηση είναι "σαφώς καλύτερη" από εκείνη που προέβλεπε ο νόμος για τη "μικρή ΔΕΗ", που υποχρέωνε την εταιρεία στη μεταβίβαση του 22% του συνολικού της δυναμικού και ενός μέρους του πελατολογίου της. "Με τη νέα συμφωνία", τόνισε, "θα παραχωρηθεί μόνο το 21,4% του λιγνιτικού δυναμικού, το οποίο αντιστοιχεί στο 9% του συνολικού".

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων αποτελεί μέρος της συμφωνίας, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει εργαστεί εντατικά πάνω σε αυτό, σε στενή συνεννόηση με τη ΔΕΗ, προκειμένου να μην χαθεί καμία θέση εργασίας και να μην υπάρξει καμία έκπτωση στα εργασιακά δικαιώματα, καμία υποχώρηση στις εργασιακές σχέσεις μετά τη μετάβαση στη νέα κατάσταση.

Ανακοίνωσε ακόμη τη θεσμοθέτηση του Περιβαλλοντικού Οικιακού Τιμολογίου για την ενίσχυση των περιοχών που υποβαθμίζονται περιβαλλοντικά από τη λειτουργία των λιγνιτικών σταθμών και ορυχείων, όπως ο Δήμος Μεγαλόπολης, η οποία, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, θα οδηγήσει σε μειώσεις έως και 30% στους λογαριασμούς παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL