Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Θ. Δρίτσας: Υπάρχει σκάνδαλο Novartis, όχι σκευωρία

ΕΥΡΩΚΙΝΗΣΗ

«Ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος κατόρθωσαν να επιβάλουν στη Ν.Δ. και στη ΔΗ.ΣΥ. τη γραμμή της 'σκευωρίας', του... 'συμμοριτοπόλεμου' και της 'εσχάτης προδοσίας'» λέει ο Θ. Δρίτσας μιλώντας στην «Αυγή»

«Σκευωρία δεν υπάρχει. Υπάρχει σκάνδαλο Novartis και ζήτημα πλήρους διερεύνησής του με βάση τα εργαλεία που διαθέτουμε» υπογραμμίζει στην «Αυγή» ο Θ. Δρίτσας, ο οποίος είναι ο προτεινόμενος για τη θέση του προέδρου της Προκαταρκτικής Επιτροπής. Ο βουλευτής Α' Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής τονίζει ότι «οτιδήποτε άλλο θα συνιστούσε ή απόπειρα συγκάλυψης ή κυνήγι μαγισσών και ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής» συνιστώντας προσοχή και υπευθυνότητα, καθώς «σε αυτή τη φάση διερεύνησης κανείς δεν είναι κατηγορούμενος και φυσικά ούτε ένοχος, αλλά ούτε καν ύποπτος ενοχής».

Ο Θ. Δρίτσας επισημαίνει ότι «η συζήτηση στη Βουλή κατέγραψε την απροθυμία του παλαιού πολιτικού συστήματος να αναλάβει έμπρακτα την πολιτική ευθύνη για τη διασπάθιση του δημόσιου πλούτου». Σημειώνει δε ότι, παρά τις αόριστες παραδοχές των Κ. Μητσοτάκη και Φ. Γεννηματά ότι όντως υπήρξε σκάνδαλο, «ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος κατόρθωσαν να επιβάλουν στη Ν.Δ. και στη ΔΗ.ΣΥ. αντίστοιχα τη γραμμή της «σκευωρίας», του... «συμμοριτοπόλεμου» και της «εσχάτης προδοσίας» με τρόπο ανεύθυνο και επικίνδυνο για τη δημοκρατία».

Επιπλέον σχολιάζει ότι η κυβέρνηση «επιμένει και θα επιμείνει να επαναφέρει το αίτημα για καλό και φθηνό φάρμακο στις νέες συνθήκες, ως σύγχρονο και επίκαιρο».

* Πώς σχολιάζετε τα όσα έγιναν κατά τη συζήτηση για τη σύσταση της Προκαταρκτικής Επιτροπής για το σκάνδαλο Novartis;

Η συζήτηση στη Βουλή κατέγραψε την απροθυμία του παλαιού πολιτικού συστήματος (Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ) να αναλάβει έμπρακτα την πολιτική ευθύνη για τη διασπάθιση του δημόσιου πλούτου και τη γενικευμένη διαφθορά την περίοδο που κυβερνούσαν τη χώρα. Είναι βέβαια θετικό το γεγονός ότι και ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Γεννηματά παραδέχτηκαν, αόριστα βέβαια και χωρίς περαιτέρω προσδιορισμό, ότι όντως υπήρξαν σκάνδαλο Novartis και σκάνδαλα διαφθοράς στον χώρο της Υγείας.

Ο κ. Σαμαράς όμως και ο κ. Βενιζέλος ούτε αυτό δεν έκαναν. Αντίθετα, κατόρθωσαν να επιβάλουν στη Ν.Δ. και στη ΔΗ.ΣΥ. αντίστοιχα τη γραμμή της «σκευωρίας», του... «συμμοριτοπόλεμου» και της «εσχάτης προδοσίας» ως γραμμή ατομικής ή και συλλογικής άμυνας και μάλιστα με τρόπο ανεύθυνο και επικίνδυνο για τη δημοκρατία.

Αξίζει να επισημανθεί το γεγονός ότι οι κύριοι Στουρνάρας, Πικραμμένος, Λυκουρέντζος, Κουτρουμάνης και Σαλμάς απέφυγαν να προτάξουν σενάρια συνωμοσίας και σκευωρίας και επέλεξαν, ως έχουν το απολύτως θεμιτό δικαίωμα, να υπερασπιστούν την τιμή τους και την αξιοπρέπειά τους αντικρούοντας μόνο όσα περιέχονται στη δικογραφία αναφορικά με τους ίδιους.

* Τι σηματοδοτεί η εμπλοκή όλων αυτών των κορυφαίων πολιτικών προσώπων για τον τρόπο με τον οποίο ασκούσαν πολιτική οι προηγούμενες κυβερνήσεις;

Σε αυτό το ζήτημα, οφείλουμε όλοι να είμαστε απολύτως προσεκτικοί και υπεύθυνοι. Σε αυτή τη φάση διερεύνησης κανείς δεν είναι κατηγορούμενος και φυσικά ούτε ένοχος, αλλά ούτε καν ύποπτος ενοχής. Τα πολιτικά αυτά πρόσωπα είναι μόνο αναφερόμενα σε μια προανακριτική διαδικασία και επομένως υποχρεωτικά ελεγχόμενα από τους θεσμούς της Πολιτείας.

Παρά το γεγονός ότι και εγώ και όλοι μας κατανοούμε και σεβόμαστε απόλυτα ότι σε τέτοιες περιπτώσεις διακυβεύονται ζητήματα τεράστιας σημασίας για την προσωπικότητα κάθε δημοσίου προσώπου, εντούτοις πιστεύω ακράδαντα, και δεν είμαι ρομαντικός, ότι αυτήν την παραδοχή για την υποχρεωτικότητα του ελέγχου πρέπει να την κάνουν οι πάντες, συμπεριλαμβανομένων και των αναφερομένων πολιτικών προσώπων, όπως πράγματι κάποιοι προς τιμήν τους την έκαναν. Φυσικά, κυρίως, πρέπει να την κάνουν τα πολιτικά κόμματα.

Θα ήταν όντως διαφορετικά, εάν δεν υπήρχαν το διαβόητο άρθρο 86 του συντάγματος και ο έντεχνα κατασκευασμένος νόμος περί ευθύνης υπουργών, που τώρα στρέφεται μοιραία κατά των ίδιων των εμπνευστών του. Αλλά με αυτό το συνταγματικό και νομικό πλαίσιο δεν γίνεται αλλιώς. Οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛΛ. δεν είχαν δικαίωμα να μην καταθέσουν την πρόταση.

Σκευωρία δεν υπάρχει. Υπάρχει σκάνδαλο και ζήτημα πλήρους διερεύνησής του με βάση τα εργαλεία που διαθέτουμε. Οτιδήποτε άλλο θα συνιστούσε ή απόπειρα συγκάλυψης ή κυνήγι μαγισσών και ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής. Αυτά, για τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες.

Όμως, οι τεράστιες πολιτικές ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων υπάρχουν και οι πρωταγωνιστές υπουργοί και πρωθυπουργοί καλούνται εις το διηνεκές σε δημόσια λογοδοσία.

* Ποιες ήταν οι παραλείψεις και τα κενά των προηγούμενων χρόνων που επέτρεψαν την εκτόξευση της φαρμακευτικής δαπάνης, αλλά και τα φαινόμενα διαφθοράς γύρω από το φάρμακο;

Νομίζω ότι η συζήτηση στη Βουλή, η κοινή ιστορική πείρα, αλλά και πολλά άλλα αδιαμφισβήτητης εγκυρότητας επίσημα πειστήρια, όπως για παράδειγμα η έκθεση Σούρλα, καταδεικνύουν ότι μέχρι το 2010 τουλάχιστον δεν υπήρχε κανένα σύστημα προστασίας ούτε της δημόσιας ούτε της ιδιωτικής δαπάνης, ούτε της δημόσιας υγείας, εξαιτίας της πολυφαρμακίας και της προκλητής ζήτησης.

Αλλά και μετά το 2010 το μόνο που έγινε ήταν η οριζόντια περικοπή της δημόσιας και μόνο δαπάνης, για λόγους δημοσιονομικής πειθαρχίας. Λόγω των μνημονίων. Όλα τα άλλα ουσιώδη και κρίσιμα ζητήματα έμειναν ανέγγιχτα.

* Πώς απαντά η κυβέρνηση στην αγωνία των πολιτών για φθηνό φάρμακο; Τι έχει ήδη γίνει και τι πρέπει να γίνει ακόμα κατά τη γνώμη σας;

Το γενικό αίτημα για φθηνό και καλό φάρμακο για όλους, αλλά χωρίς προκλητή ζήτηση, είναι αίτημα των αριστερών παρατάξεων των φαρμακοποιών και των γιατρών στον χώρο της Υγείας από τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης. Από τότε έχουν αλλάξει πολλά, αλλά το αίτημα παραμένει επίκαιρο.

Σε συνθήκες πολύ πιο δύσκολες πλέον, με ακραία διεθνοποιημένη και εμπορευματοποιημένη φαρμακευτική αγορά και σε συνθήκες υποχώρησης έως εξαφάνισης της ελληνικής φαρμακευτικής βιομηχανίας και κατάρρευσης προ πολλού του πειράματος της εθνικής κρατικής φαρμακοβιομηχανίας η κυβέρνησή μας είναι απολύτως φανερό ότι επιμένει και θα επιμείνει να επαναφέρει το αίτημα αυτό στις νέες συνθήκες, ως σύγχρονο και επίκαιρο.

Υπάρχουν ήδη σαφή δείγματα γραφής προς αυτή την κατεύθυνση, τα οποία παρουσιάστηκαν στη συζήτηση στη Βουλή τόσο από τον Παύλο Πολάκη όσο ιδίως και από τον Ανδρέα Ξανθό.

* Πώς κρίνετε την πορεία των διαπραγματεύσεων για την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια; Υπάρχουν «παγίδες» που η κυβέρνηση πρέπει να προσέξει;

Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις 19 και 20 Ιανουαρίου άρχισα τη σύντομη παρέμβασή μου με τη φράση «Το δύσκολο 2018 ξεκίνησε...». Εκτιμώ ότι η πορεία ολοκλήρωσης του μνημονιακού προγράμματος και πολύ περισσότερο η πορεία για τη σταθερή έξοδο της χώρας από τη χρεοκοπία θέτουν δυσκολίες με νέα περιεχόμενα. Τώρα είναι που καλούμαστε να οριοθετήσουμε και να αξιολογήσουμε το νέο πλαίσιο δημιουργικής ελευθερίας, αλλά και με ρεαλιστικό τρόπο να διεκδικήσουμε τη διεύρυνσή του.

Δεν είναι μόνο οι «παγίδες», είναι κυρίως η απαιτούμενη συνθετότητα των απαντήσεων τις οποίες καλούμαστε να διαμορφώσουμε, με έναν τρόπο συνεκτικό, επιτελικά ολοκληρωμένο και με στοχεύσεις όχι μόνο συγκυριακού και τακτικού, αλλά και στρατηγικού χαρακτήρα. Τώρα είναι η ώρα των συλλογικών σχεδιασμών και των συλλογικών αποφάσεων.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Δύο διαφορετικοί δρόμοι, δύο διαφορετικά σχέδια

Ο προϋπολογισμός που αναμενόταν να ψηφιστεί χθες το βράδυ από τη Βουλή είναι ο πρώτος μετά από οκτώ χρόνια που δεν περιλαμβάνει νέους φόρους. Αντίθετα, περιλαμβάνει μειώσεις φόρων, καθώς τα επιπλέον...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο