Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

"Ευρωπαϊκό πρόβλημα" η τουρκική επιθετικότητα

Eurokinissi/EE

Οι προκλήσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ φέρνουν τον Τ. Ερντογάν αντιμέτωπο με ολόκληρη την Ε.Ε. Τουσκ: "Στον αέρα" η Σύνοδος της Βάρνας, αν συνεχιστούν οι προκλήσεις στο Αιγαίο και την Κύπρο

Σε “ευρωπαϊκό πρόβλημα” μετατρέπεται πλέον η αναβάθμιση της τουρκικής επιθετικότητας σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου, έπειτα από τις συντονισμένες ενέργειες Αθήνας και Λευκωσίας και τις απανωτές συναντήσεις και παρεμβάσεις των Αλ. Τσίπρα και Ν. Αναστασιάδη στην άτυπη σύνοδο κορυφής της περασμένης Παρασκευής. Άλλωστε, η Άγκυρα ακόμη και προχθές καθιστούσε σαφή την πρόθεσή της να συνεχίσει να παίζει με την φωτιά, καθώς την ώρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Κύπριος Πρόεδρος προέβαιναν σε διπλωματικό μπαράζ στη βελγική πρωτεύουσα, μία τουρκική φρεγάτα επιχειρούσε να εμβολίσει το ιταλικό πλωτό γεωτρύπανο “Σάιπεμ 12000” ώστε αυτό να μην φτάσει στο "τεμάχιο 3" της κυπριακής ΑΟΖ.

Αλ. Τσίπρας και Ν. Αναστασιάδης είχαν συμφωνήσει, εξάλλου, ήδη από το βράδυ της περασμένης Πέμπτης να συντονίσουν τις ενέργειές τους, καθώς η τουρκική προκλητικότητα εδώ και δύο εβδομάδες ξεδιπλώνεται σε δύο μέτωπα: αφενός στο Αιγαίο, με αποκορύφωμα τον εμβολισμό του σκάφους “Γαύδος” του Ελληνικού Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό έξω από τα Ίμια, αφετέρου στην κυπριακή ΑΟΖ, όπου η Άγκυρα παρεμπόδισε δις το “Σάιπεμ 12000” να φτάσει στον γεωτρητικό στόχο “Σουπιά” του “τεμαχίου 3”, με αποτέλεσμα να αναβληθεί η προγραμματισμένη γεώτρηση και να δημιουργηθούν τετελεσμένα.

Αυστηρές προειδοποιήσεις Τσίπρα

Παρά τα προαναφερθέντα, ο πρωθυπουργός προχθές, από τις Βρυξέλλες, δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την “ουσιαστική στήριξη”, όπως τη χαρακτήρισε, που παρέσχε η σύνοδος κορυφής στην Αθήνα και τη Λευκωσία έναντι των προκλήσεων της Τουρκίας. Άλλωστε, ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι οι ευρωτουρκικές σχέσεις περνούν από το... Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ, ενώ κατέστησε σαφές ότι ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και στα κυριαρχικά δικαιώματα αποτελούν “κόκκινη γραμμή” για όλη την Ευρώπη. “Υπάρχουν και όρια”, επανέλαβε δύο φορές και προειδοποίησε πως “οι ευρωτουρκικές σχέσεις δεν μπορούν να προχωρήσουν με παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών - μελών”, υπενθυμίζοντας ότι εκείνος ήταν που πήρε την πρωτοβουλία, από το 2015, για δημιουργία “θετικής ατζέντας” μεταξύ των δύο χωρών.

Ραντεβού στη Βάρνα, αν...

Πλέον, έπειτα από όσα συνέβησαν στις Βρυξέλλες και μετά τις παρεμβάσεις της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, τη διαχείριση των δύσκολων σχέσεων με την Τουρκία αναμένεται να αναλάβει κεντρικά η Ε.Ε. -εξού και ήδη από προχθές, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ καταδίκασε την τουρκική επιθετικότητα. Επί της ουσίας, Βρυξέλλες και Άγκυρα θα επιχειρήσουν να λύσουν τις διαφορές τους στην ευρωτουρκική συνάντηση κορυφής στη Βάρνα της Βουλγαρίας, στις 26 Μαρτίου, εκεί όπου αναμένεται να ξεκαθαριστεί “και με τη βούλα” πια πως όταν η Τουρκία επιδεικνύει επιθετικότητα προς την Ελλάδα ή την Κύπρο, τότε αυτό υπονομεύει την σχέση της με την Ε.Ε. συνολικά. Άλλωστε, Αθήνα και Λευκωσία επιδιώκουν ήδη να υπάρξει διασύνδεση της ευρωτουρκικής συνάντησης στη Βάρνα με τον τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην κυπριακή ΑΟΖ. Όλα αυτά, βεβαίως, υπό την προϋπόθεση ότι η ευρωτουρκική συνάντηση στη Βάρνα θα διεξαχθεί, καθώς προχθές ο Ντ. Τουσκ συνέδεσε τη συγκεκριμένη μίνι σύνοδο κορυφής με την συμπεριφορά της Τουρκίας ώς τότε (“να δούμε εάν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να πραγματοποιηθεί η συνάντηση”, είπε χαρακτηριστικά), στέλνοντας νέο μήνυμα πως ό,τι θίγει την Ελλάδα ή την Κύπρο βάλλει ευθέως κατά ολόκληρης της Ε.Ε.

Μπαράζ επαφών

Εξάλλου, όπως προαναφέρθηκε, οι διεργασίες και το παρασκήνιο της συνόδου ήταν έντονο. Στην τετραμερή συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, του Βούλγαρου ομολόγου του Μπ. Μπορίσοφ (που προεδρεύει στην Ε.Ε.), της Γερμανίδας καγκελαρίου Αν. Μέρκελ και του προέδρου της Κομισιόν, Ζ. Κλοντ Γιούνκερ κατέστη σαφές από τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι η ευρωτουρκική συνεργασία στον τομέα της μετανάστευσης απαιτεί να μην υπάρχουν εντάσεις στο Αιγαίο. Κατά πληροφορίες, εξάλλου, η Αν. Μέρκελ δήλωσε την απόλυτη στήριξή της προς την Ελλάδα ως προς αυτό, λέγοντας ότι η γερμανική στάση “είναι σαφής και δεδομένη”. Νωρίτερα, στη Σύνοδο, όταν ο Ν. Αναστασιάδης ενημέρωνε τους Ευρωπαίους ηγέτες για τα τεκταινόμενα στην κυπριακή ΑΟΖ ζητώντας ευρωπαϊκή παρέμβαση, ο πρωθυπουργός είχε εκφράσει την απόλυτη στήριξή του στις ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να διαφυλαχθούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Λευκωσίας. Εξάλλου, ο Αλ. Τσίπρας είχε και ο ίδιος αναφερθεί αναλυτικά στην τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο.

Αξίζει, άλλωστε, να σημειωθεί ότι και η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Φεντ. Μογκερίνι, κατά τη συνάντησή της στις Βρυξέλλες με τον Αλ. Τσίπρα, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής, εξέφρασε την “σαφή στήριξή της” στην Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία ως προς τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, ενώ αναγνώρισε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ότι “η πρόοδος των ευρωτουρκικών σχέσεων εξαρτάται από τον σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα κρατών-μελών και του διεθνούς δικαίου”.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η διπλή σημασία των ευρωεκλογών

Στο ερώτημα αν οι ευρωεκλογές έχουν ευρωπαϊκό ή εσωτερικό πολιτικό χαρακτήρα δεν υπάρχει καθαρή απάντηση. Όλες οι εκλογές έχουν εσωτερικό πολιτικό χαρακτήρα, πόσο μάλλον οι ευρωεκλογές, που διεξάγονται με απλή αναλογική σε ενιαία πανελλαδική περιφέρεια.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο