Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Π. Πολάκης: Θα φτάσουμε μέχρι τέλους, γι’ αυτό κάποιοι έχουν τρομοκρατηθεί (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Π. Πολάκης: Θα φτάσουμε μέχρι τέλους, γι’ αυτό κάποιοι έχουν τρομοκρατηθεί (Video)

«Θα φτάσουμε μέχρι τέλους, δεν υπάρχει πεδίο συνδιαλλαγής, γι’ αυτό κάποιοι έχουν τρομοκρατηθούν πάρα πολύ» υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Π. Πολάκης αναφερόμενος στην διερεύνηση του σκανδάλου Novartis. Ο Π. Πολάκης τόνισε ότι το σκάνδαλο πραγματοποιήθηκε «με πολιτική οργάνωση από τα πάνω», καθώς «δεν τα παίρνουν μοναχοί τους οι γιατροί κι οι υπάλληλοι». Ο Π. Πολάκης απέρριψε τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης ότι ως κυβέρνηση μείωσε την φαρμακευτική δαπάνη, επισημαίνοντας ότι, αντίθετα, η δαπάνη αυτή μεταφέρθηκε στην συμμετοχή των ασθενών και κάποιοι προφυλάχθηκαν από την μείωση της «πίτας».https://www.youtube.com/embed/Zj-a_kThzkQ

Ο Π. Πολάκης κατηγόρησε τα στελέχη της αντιπολίτευσης ότι «δεν πειράξατε ούτε μισή τρίχα του μηχανισμού που παρήγαγε την υπερτιμολόγηση» με αποτέλεσμα να υπάρχουν ελλείψεις σε κάποια φάρμακα και ταυτόχρονα να συνεχίζονται οι υπερτιμολογήσεις σε άλλα, όπως κι η λειτουργία των εργολαβικών συνεργείων στα νοσοκομεία. Μάλιστα, ο Π. Πολάκης αναφέρθηκε εκτενώς στα στοιχεία που δείχνουν ότι ο τζίρος της Novartis από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ μειώνεται ελάχιστα μεταξύ του 2012 και του 2014, κάτι που δεν ίσχυσε για άλλες εταιρείες.

Παρόμοια ευνοϊκή μεταχείριση είχε η Novartis και σε σχέση με τις αποπληρωμές καθώς το 2013 πούλησε φάρμακα αξίας 130 εκατ. ευρώ κι έλαβε το ίδιο ποσό, κάτι που δεν ίσχυσε για άλλες εταιρείες. Ο Π. Πολάκης αναφέρθηκε σε σειρά παρεμβάσεων και «πονηρών» διατάξεων του Άδ. Γεωργιάδη με τις οποίες ευνοήθηκε η Novartis, όπως οι αλλαγές στα κριτήρια για την ένταξη στην θετική λίστα κι η προσωρινή κατάργηση της ειδικής χονδρικής τιμής. Την ίδια ώρα, η επιτροπή διαπραγμάτευσης των τιμών συστήθηκε, αλλά δεν συνεδρίασε ποτέ.

Μαέστρος στην ορχήστρα της υπερτιμολόγησης η Novartis

Ο Π. Πολάκης επισήμανε ότι η Ελλάδα ήταν χώρα καθοριστική για τον προσδιορισμό υψηλής τιμής αναφοράς ενός φαρμάκου σε πολλές άλλες χώρες. «Μαέστρος στην ορχήστρα ήταν η Novartis» υπογράμμισε ο Π. Πολάκης τονίζοντας ότι η Ελλάδα τιμολογούνταν τέταρτη ή πέμπτη στην Ευρώπη, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς που έχουν σχετικά διατυπωθεί. Ο Π. Πολάκης σχολίασε ότι ποτέ μέχρι το 2016 τα ασφαλιστικά ταμεία δεν διαπραγματεύτηκαν τιμή φαρμάκου με την εταιρεία, αλλά πλήρωναν το σύνολο της αναφερόμενης τιμής, κάτι που χαρακτήρισε «τεράστιο έγκλημα απέναντι στην χώρα».

Ο Π. Πολάκης υπενθύμισε ότι και στελέχη της αντιπολίτευσης, όπως η Ντ. Μπακογιάννη και οι τότε βουλευτές της Δημοκρατικής Συμμαχίας, αλλά κι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μ. Σαλμάς είχαν ασκήσει κριτική στις επιλογές των προηγούμενων κυβερνήσεων σχετικά με την φαρμακευτική δαπάνη. Ο Π. Πολάκης τόνισε ότι το φάρμακο ήταν «η κορυφή ενός από τα τρία παγόβουνα όπου προσέκρουσε η χώρα» μαζί με τους εξοπλισμούς και τα δημόσια έργα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL