Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
14.8°C20.4°C
1 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
16.3°C19.5°C
0 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
11.0°C17.7°C
1 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.8°C17.7°C
3 BF 43%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C18.0°C
0 BF 82%
Τι θα πει ο Αλ. Τσίπρας στη Βουλή για το σκάνδαλο Novartis
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τι θα πει ο Αλ. Τσίπρας στη Βουλή για το σκάνδαλο Novartis

Στόχος της κυβέρνησης σήμερα είναι να αναδειχθεί η ουσία του ζητήματος, του μεγαλύτερου σκανδάλου που έχει σημειωθεί στην Ελλάδα, όπως έγραφε χθες το «Spiegel», στον αντίποδα των τεχνικών και διαδικαστικών ζητημάτων που θέτει η Ν.Δ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του, πιάνοντας το νήμα από τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, πρόκειται να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στη φαρμακευτική δαπάνη, αλλά και τις προνομιακές σχέσεις που εξασφάλιζαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις σε συγκεκριμένες εταιρείες οι οποίες απολάμβαναν ιδιαίτερης μεταχείρισης.

Είναι ενδεικτικό το ότι σε μια περίοδο που το κοινωνικό κράτος κατέρρευσε, ενώ το 25% του ΑΕΠ χανόταν, η υπερτιμολόγηση, οι μαύρες διαδρομές του χρήματος, η διαφθορά και η διαπλοκή στον χώρο της Υγείας κόστισαν περισσότερα από 80 δισ. ευρώ. Παράλληλα, ενώ το αφήγημα των κυβερνήσεων που οδήγησαν στα Μνημόνια ήταν πως «μαζί τα φάγαμε», η οικονομική ελίτ του κλάδου του φαρμάκου έχτιζε και διατηρούσε ειδικές σχέσεις με τα στελέχη του παλαιού πολιτικού συστήματος, κάτι που αναμένεται να αναδείξει ο πρωθυπουργός.

Διαρκής επιχείρηση τρομοκράτησης μαρτύρων από τη Ν.Δ.

Σε κάθε περίπτωση για την κυβέρνηση βασική προτεραιότητα παραμένει η υπόθεση να διαλευκανθεί και η Δικαιοσύνη να λειτουργήσει απρόσκοπτα προκειμένου οι ευθύνες να αποδοθούν εάν και όπου υπάρχουν. Αυτό αποτελεί και τη βασική προϋπόθεση προκειμένου να αποφευχθεί η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο. Σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός αναμένεται να επισημάνει πως η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της και ό,τι προβλέπεται θεσμικά για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Την ίδια στιγμή αναμένεται να εξαπολύσει ολομέτωπη επίθεση στη Ν.Δ. με αφορμή τη γραμμή του κόμματος περί σκευωρίας και «κουκουλοφόρων μαρτύρων». Όπως εκτιμούν στο Μαξίμου, η αξιωματική αντιπολίτευση επιδίδεται σε μια διαρκή επιχείρηση τρομοκράτησης των προστατευόμενων μαρτύρων, ενώ προχωρά σε ευθείες παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, στην οποία, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, «κατά τα λοιπά ομνύει α λα καρτ η Ν.Δ.».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL