Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Η ΝΗΝΕΜΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΑΛΛΑ Η ΑΘΗΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ: / "Η αποφασιστικότητά μας είναι στο 100%"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ΝΗΝΕΜΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΑΛΛΑ Η ΑΘΗΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ: / "Η αποφασιστικότητά μας είναι στο 100%"

Μπορεί ο καιρός στο Αιγαίο χθες να έφερε ταραγμένες θάλασσες, ωστόσο η νηνεμία ανάμεσα στην ελληνική και την τουρκική πλευρά συνεχίστηκε, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια πως υπάρχει εφησυχασμός. "Είμαστε έτοιμοι για τα πάντα, έχουμε σενάρια για όλα και η αποφασιστικότητά μας είναι στο 100%", διαμηνύουν από την Αθήνα υπογραμμίζοντας πως στόχος της Ελλάδας είναι η διατήρηση της ηρεμίας, της σταθερότητας και της ειρήνης στο Αιγαίο, με την ελληνική πλευρά να παρακολουθεί την κατάσταση με ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Παράλληλα, υπογραμμίζεται πως τα ελληνικά σύνορα είναι και σύνορα της Ευρώπης.

"Θέλουμε την ειρήνη στην περιοχή αλλά δεν υπάρχει ειρήνη που να αμφισβητεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα", σημείωσε στον Αlpha 9,89 ο Δ. Βίτσας. Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας επισήμανε πως η ελληνική πλευρά δεν εξαντλείται σε λόγια αλλά σε πράξεις, ασκώντας δριμεία κριτική σε "διάφορους συμβούλους από τη μεριά της Τουρκίας που έχουν επιδοθεί σε ένα παιχνίδι δηλώσεων από το ‘σπιτάκι τους’", κάνοντας λόγο για "τσάμπα μαγκιές".

"Σοβαρό γεγονός"

Αναφερόμενος στο επεισόδιο της Δευτέρας μίλησε για "σοβαρό γεγονός" που "δεν χρειάζεται να το αναβαθμίζουμε ούτε να το υποβαθμίζουμε". "Ήταν μια πολύ προκλητική πρακτική από την πλευρά των τουρκικών δυνάμεων", σημείωσε υπογραμμίζοντας πως υπήρξε πάρα πολύ καλή άμεση αντίδραση σε διπλωματικό επίπεδο. "Εμείς φροντίσαμε από την δική μας πλευρά να διεθνοποιήσουμε το ζήτημα", υπογράμμισε και σημείωσε πως η Αθήνα περιμένει από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και από την Ε.Ε. να πάρουν θέση, "γιατί έχουν και αυτοί μια ευθύνη για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή".

Ο Δ. Βίτσας επανέλαβε πως το περιστατικό των Ιμίων ήταν μέσα στα σενάρια που υπολόγιζαν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας όταν η Τουρκία αποφάσισε τις επιχειρήσεις της στο Αφρίν, υπογραμμίζοντας πως τα Ίμια είναι ελληνική επικράτεια.

Ανάγκη να δοθεί σαφές παγκόσμιο μήνυμα

"Η αποκλιμάκωση της έντασης στα Ίμια δεν πρέπει να οδηγήσει σε εφησυχασμό, διότι οι άτσαλες ενέργειες της τουρκικής ηγεσίας πηγάζουν από ενδογενή προβλήματα", υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δ. Παπαδημούλης μιλώντας στο ραδιόφωνο "247", όπου, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι απαιτείται σοβαρότητα, σταθερότητα, συνεννόηση και εθνική ομοψυχία.

"Αυτή την ώρα πρέπει να συγκεντρώνουμε τα πολιτικά και διπλωματικά μας επιχειρήματα για να καταδεικνύουμε την πρώτιστη και μέγιστη ευθύνη της τουρκικής ηγεσίας γι’ αυτήν την επιθετική κλιμάκωση", ανέφερε, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να δοθεί και ένα σαφές παγκόσμιο μήνυμα. "Εργαζόμαστε και επιδιώκουμε και σαφέστερες τοποθετήσεις από το State Department, αλλά και από τον ΟΗΕ. Επίσης, δεν πρέπει να υποτιμηθεί και η έκφραση ανησυχίας, που είχε σαφή κριτική προς την Τουρκία, από την πλευρά της Ρωσίας", επισήμανε.

Παράλληλα, επισήμανε ότι η ευρωπαϊκή προοπτική για την Τουρκία σημαίνει σεβασμό σε συγκεκριμένους κανόνες και προδιαγραφές, για τη δημοκρατία, για το διεθνές δίκαιο, για τις σχέσεις καλής γειτονίας και για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Καμία ένταση στο πλαίσιο της άσκησης "Αστραπή"

Στο μεταξύ, διαψεύδονται τα δημοσιεύματα που ήθελαν νέα ένταση χθες στο Αιγαίο στο πλαίσιο της άσκησης "Αστραπή", στην οποία συμμετείχαν ελληνικές φρεγάτες. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Ross, κλάσης Arleigh Burke, μπήκε "στη μέση" ανάμεσα στην ελληνική φρεγάτα “Θεμιστοκλής” και την τουρκική φρεγάτα “Barbaros”, στο κεντρικό Αιγαίο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΥΠΕΘΑ, κάθε φορά που είναι σε εξέλιξη κάποια ελληνική άσκηση στο Αιγαίο την παρακολουθεί διακριτικά η τουρκική φρεγάτα "Μπαρμπαρός", όπως αντίστοιχα γίνεται από ελληνικής πλευράς όταν διεξάγεται τουρκική άσκηση. Όπως ανέφεραν οι ίδιες πληροφορίες, ο πλους του τουρκικού πλοίου παρακολουθείται, όπως πάντα, διακριτικά από ελληνικό πολεμικό πλοίο και συγκεκριμένα από τη φρεγάτα "Θεμιστοκλής".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL