Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Κάλπη Σαμαρά, κάλπη Γεωργιάδη, κάλπη Λοβέρδου, κάλπη...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κάλπη Σαμαρά, κάλπη Γεωργιάδη, κάλπη Λοβέρδου, κάλπη...

Την πολιτικά περισσότερο οδυνηρή διαδικασία για τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ επέλεξε να ακολουθήσει η Βουλή στην ψηφοφορία για τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για το σκάνδαλο Novartis. Συγκεκριμένα, ύστερα από πρόταση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, την Τετάρτη θα στηθούν 10 κάλπες - μία για κάθε πολιτικό πρόσωπο που φέρεται να εμπλέκεται στο σκάνδαλο. Η εικόνα αυτή είναι εξαιρετικά αρνητική για τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ και γι’ αυτό ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε χθες και στην Κ.Ο. της Ν.Δ. και αργότερα μιλώντας με δημοσιογράφους να δηλώσει ότι θέλει μόνο μία κάλπη.

Υποχώρηση Ν.Δ. αν θέλει μία κάλπη

Πάντως ο Ν. Βούτσης άφησε ένα ενδεχόμενο για να στηθεί μία κάλπη: να κάνουν την πολιτική υποχώρηση οι πέντε εν ενεργεία βουλευτές (Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος, Άδωνις Γεωργιάδης, Ανδρέας Λοβέρδος, Μάριος Σαλμάς) και να δηλώσουν ότι δεν θα συμμετάσχουν στην ψηφοφορία. Ο Κανονισμός ορίζει ότι οι εμπλεκόμενοι βουλευτές δεν μπορούν να συμμετέχουν στην ψηφοφορία που τους αφορά και γι’ αυτό πρέπει να στηθούν 10 κάλπες. Αν όμως οι πέντε βουλευτές δηλώσουν ότι δεν θα συμμετάσχουν στην ψηφοφορία, διασφαλίζεται ότι δεν θα ψηφίσουν σε κάλπη η οποία τους αφορά. "Οι δέκα κάλπες είναι δεδομένη απόφαση", είπε χαρακτηριστικά ο Ν. Βούτσης.

"Είναι μάρτυρες, όχι κουκουλοφόροι"

Η Διάσκεψη απέρριψε την πρόταση της Ν.Δ. που ήταν α) να διεξαχθεί μία ψηφοφορία για την σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής, β) να γίνει αρχικά μία ψηφοφορία για τη σύσταση προκαταρκτικής και στο τέλος δεύτερη ψηφοφορία για την παραπομπή προσώπων.

Επικριτικός ήταν ο πρόεδρος της Βουλής για τη θέση Μητσοτάκη ότι "θα βγάλει τις κουκούλες" των μαρτύρων. "Ο νόμος είναι σαφής πότε ένας μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος -έτσι ονομάζονται, και σίγουρα δεν ονομάζονται κουκουλοφόροι- μπορεί να κληθεί από το δικαστήριο ή να αποφασιστεί ποια είναι η ταυτότητά τους" είπε με νόημα.

Απουσία Δ. Αβραμόπουλου

Σύμφωνα με ενημέρωση του προέδρου της Βουλής, στη συζήτηση θα μιλήσουν (από 20 λεπτά) όλοι οι εμπλεκόμενοι πλην του επιτρόπου της Ε.Ε. Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη και θα συναντά τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ. "Αν κάποιος από τους συναδέλφους αλλάξει άποψη, μπορεί να βρεθούμε ενώπιον λιγότερων ομιλητών. Είναι μια ανοικτή διαδικασία", σημείωσε ο Ν. Βούτσης, "η πρόταση που κάναμε ήταν μετά από συζήτηση με το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής", και υπενθύμισε ότι πολλές κάλπες είχαν στηθεί και σε άλλες περιπτώσεις (π.χ. Βατοπέδι). "Θα προσπαθήσουμε έτσι ώστε να μην είναι επικοινωνιακά χειραγωγίσιμη η διαδικασία", πρόσθεσε ο πρόεδρος της Βουλής.

Αν και δεν είναι οριστικό, τα ψηφοδέλτια θα αναγράφουν τα αδικήματα (απιστία, δωροδοκία/δωροληψία, ξέπλυμα) και το όνομα κάθε πολιτικού προσώπου και δίπλα στο όνομα θα υπάρχουν "κουτάκια" για ψήφο "ναι", "όχι" "παρών".

Οι ομιλητές

Η Διάσκεψη αποφάσισε ακόμη

- Η συζήτηση να αρχίσει από τις 9 το πρωί της Τετάρτης και στόχος είναι στις 10 το βράδυ να αρχίσει η ψηφοφορία. Το ΠΑΣΟΚ πρότεινε να γίνει συνεδρίαση και την Τρίτη, αλλά εκτιμήθηκε ότι ο χρόνος επαρκεί επειδή θα γίνουν μόνο δύο κύκλοι ομιλητών.

- Η συνεδρίαση να ξεκινήσει με 8 βουλευτές από κάθε κόμμα (ομιλία 10 λεπτών), να ακολουθήσει ένας κύκλος από 16 ομιλητές (ανάμεσά τους και βουλευτής από τους ανεξάρτητους). Θα μιλήσουν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και οι αρχηγοί των κομμάτων, αλλά και οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Υγείας. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί με παρέμβαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Ο Ν. Βούτσης επεσήμανε ότι τη Δευτέρα λήγει η προθεσμία για να ζητήσουν 30 βουλευτές να συσταθεί τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο (από αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και δύο εισαγγελείς εφετών), που θα ελέγξει τη βασιμότητα των κατηγοριών. Εκτίμησε ακόμη ότι δεν υπάρχει και πρόθεση από τα κόμματα για να ζητηθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL