Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Σπραζαντράου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σπραζαντράου

Λυπάμαι που το λέω αλλά κυβέρνηση και αντιπολίτευση εκτίμησαν λάθος το μεγάλο συλλαλητήριο της Αθήνας υπέρ της ελληνικής Μακεδονίας.

Εγώ κατέβηκα στο Σύνταγμα και υπήρξα αυτόπτης και αυτήκοος μάρτυς των πραγματικών γεγονότων. Βεβαιώνω λοιπόν με παρρησία πως η μεγάλη πλειονότητα των παρευρισκόμενων ήταν… τουρίστες!

Ναι, Ναι. Με τα ίδια μου τα μάτια είδα λεβέντη νέον να θωρεί ασκαρδαμυκτί νεαράν ευτραφήν πλήν ευειδήν και να υποτονθορύζει προς αυτήν «σπραζαντράου;».

Η απάντηση ήταν: «Λεν μιλέν σιλέου».

Μα τι γλώσσα ήταν αυτή, διερωτήθην; Προς στιγμήν σκέφθηκα μήπως ήταν χύδην παραφθορά του ελληνικού «σε πειράζει αν τηράω;» με απάντηση «Ελένη με λένε σου λέω». Όμως οι καταλήξεις «ου» με έπεισαν πως επρόκειτο για πορτογαλική διάλεκτο όπου συνηθίζεται αυτή η κατάληξη.

Άρχισαν να με ζώνουν υποψίες. Τι δουλειά είχε Πορτογάλος στο συλλαλητήριο;

Μα λίγο παρακάτω άκουσα τον εξής διάλογο μεταξύ ανδρών με παραδοσιακές στολές:

- Σέντσαν Γιάν;

-Μέντσαν, μέντσαν.

-Τσαλ τσέντσαν;

-Τσέντσαν.

Αρχικώς διερωτήθην μήπως ήταν παραφθορά του ελληνικού διαλόγου για τις στολές: «Σε έντυσαν, Γιάννη; - Με έντυσαν, με έντυσαν. - Τους άλλους τους έντυσαν; - Τους έντυσαν».

Γρήγορα όμως αντελήφθην πως με παραπλανούσε ο γνωστός ελληνοκεντρισμός μου, ενώ και κάποια ενδυματολογικά χαρακτηριστικά των συνομιλούντων στην παράδοξη διάλεκτο με έπεισαν πως δεν μπορεί παρά να ήσαν άνδρες ασιατικής καταγωγής. Άραγε αυθεντικοί τουρίστες ή στελέχη της Cosco; Άγνωστο.

Συνέχισα την ενδελεχή έρευνα και επείσθην ότι η πλειονότητα των συλλαλητηριαζόμενων ήταν πράγματι τουρίστες.

Απέδωσα το παράδοξο γεγονός στην εκρηκτική έκρηξη του τουρισμού και δη του χειμερινού, καταλήγοντας να συμπαθήσω εξίσου γηγενείς και ξένους, πλην ακροδεξιών εννοείται. Και οι ελληνικές σημαίες; Μα τις διένειμαν δωρεάν τα τουριστικά γραφεία!

Όσο για την ανακοίνωση Μαξίμου υπήρξε μαθηματικά ακριβής, πολιτικά ορθή και κοινωνικά δίκαιη. Σιγά μην επηρεάσουν την πολιτική μας τα συλλαλητήρια τουριστών. Κι αν χρειαστεί δημοψήφισμα, γνωρίζουμε από το 2015 πώς να τα κουλαντρίζουμε κάτι τέτοια, μονά ζυγά δικά μας.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΖΕΜΠΙΛΑΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL