Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
"Καταστράφηκαν έγγραφα στο υπουργείο Υγείας και εξαφανίστηκε το ηλεκτρονικό αρχείο του ΕΟΦ"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Καταστράφηκαν έγγραφα στο υπουργείο Υγείας και εξαφανίστηκε το ηλεκτρονικό αρχείο του ΕΟΦ"

"Θα χυθεί άπλετο φως σε όλες τις υποθέσεις" δηλώνει μιλώντας στην "Αυγή" η γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου, η οποία διεξάγει έρευνα μετά από σχετική παραγγελία των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς για την υπόθεση τιμολόγησης των φαρμάκων της Novartis.

Η έρευνα της ΓΕΔΔ, όπως μας επισημαίνει η κ. Παπασπύρου, "εμπίπτει στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που διέταξε η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς στις 12 Ιανουαρίου του 2017 για την τιμολόγηση των φαρμάκων της Novartis και μέχρι σήμερα υπάρχει αγαστή συνεργασία με τους εισαγγελείς, οι οποίοι έχουν παραλάβει στοιχεία και έγγραφα από το κλιμάκιο των επιθεωρητών που ασχολούνται με την υπόθεση". Μάλιστα, όπως ενημερώνει, η ΓΕΔΔ ερευνά παράλληλα και την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, μια και, όπως διαφαίνεται, "πρόκειται για συγκοινωνούντα δοχεία".

Η έρευνα πάντως των επιθεωρητών, όπως υπογραμμίζει η κ. Παπασπύρου, δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση, καθώς, όπως διαπίστωσαν, "έχουν καταστραφεί έγγραφα και φυσικά και ηλεκτρονικά αρχεία στο υπουργείο Υγείας την περίοδο 2012-13, ενώ έχει εξαφανιστεί και το ηλεκτρονικό αρχείο του ΕΟΦ από το τέλος του 2011 ώς το 2012"!

Ίδια εικόνα, όπως μας ενημερώνει, "συναντήσαμε και στη διερεύνηση της υπόθεσης του ΚΕΕΛΠΝΟ, όπου είχαν εξαφανιστεί τα πρωτόκολλα για το πού διατέθηκαν συγκεκριμένοι πόροι, με τους αρμόδιους υπαλλήλους που όφειλαν να τα κατέχουν να ισχυρίζονται πως τα πρωτόκολλα αυτά δεν υπάρχουν". Η κ. Παπασπύρου εκφράζει την αισιοδοξία της ότι τα αρχεία αυτά θα ανακληθούν, παρ' ότι, όπως περιέγραψε, "οι επιθεωρητές που ερευνούν το ΚΕΕΛΠΝΟ έχουν αναγκαστεί να ψάχνουν στα υπόγεια, μέσα στα σκοτάδια και τα ποντίκια"!

Η κ. Παπασπύρου καταλήγει πάντως πως το πρώτο πόρισμα για την τιμολόγηση των φαρμάκων της Novartis την περίοδο 2006-2011 "αναμένεται να εκδοθεί τους επόμενους δύο με τρεις μήνες", ενώ θα ακολουθήσει και η σχετική έρευνα για εμπλεκομένους γιατρούς, διοργανωτές φαρμακευτικών συνεδρίων κ.λπ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL