Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Νίκος Ξυδάκης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ: / Νίκος Ξυδάκης: Καθήκον μας να μην αφήσουμε τους πολίτες έρμαιο των δημαγωγών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νίκος Ξυδάκης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ: / Νίκος Ξυδάκης: Καθήκον μας να μην αφήσουμε τους πολίτες έρμαιο των δημαγωγών

«Δυστυχώς, ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής, όπου πρυτανεύει ο ψυχρός υπολογισμός των μακροπρόθεσμων συμφερόντων, κατέστη αποκλειστικά πεδίο αναγνώρισης ταυτότητας, όπου πρυτανεύουν το θυμικό και η υπαρξιακή αναζήτηση» σχολιάζει στην «Αυγή» ο Ν. Ξυδάκης αναφερόμενος στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι τα πρόσωπα που χειρίστηκαν το θέμα επί μια 25ετία γνωρίζουν και τα λάθη που έγιναν και τις δυνατότητες που υπάρχουν, αλλά τα περισσότερα από αυτά δεν μιλούν.

Ο Ν. Ξυδάκης τονίζει ότι η διαιώνιση του ζητήματος αποτελεί «ήττα της πολιτικής, αβελτηρία και δειλία των πολιτικών», επισημαίνοντας ότι «το καθήκον της πολιτικής τάξης είναι να μην αφήνει τους πολίτες έρμαιο των δημαγωγών και των παραθεσμικών κέντρων». Ο Ν. Ξυδάκης δηλώνει αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων, υπογραμμίζοντας ότι η εξομάλυνση των σχέσεων και η συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ είναι προς όφελος και των δύο χωρών.

Όσον αφορά τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο, ο Ν. Ξυδάκης εκτιμά πως οι συνθήκες, όπως έχουν διαμορφωθεί από το 2013 και μετά, «δεν κάνουν εύκολη την επανεκλογή του Ν. Αναστασιάδη» και παρατηρεί ότι τόσο ο Στ. Μαλάς όσο και ο απερχόμενος Πρόεδρος της Κύπρου «δεν αποκλίνουν πολύ στις θέσεις τους στο Κυπριακό». Σχετικά με τον άξονα Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ - Αιγύπτου, ο Ν. Ξυδάκης υπογραμμίζει ότι εδραιώνεται «με αρκετή επιτυχία».

* Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, άλλες πολιτικές δυνάμεις προτάσσουν το θέμα του ονόματος και άλλες τις αλλαγές στο σύνταγμα της γειτονικής χώρας. Εσείς πώς αξιολογείτε τους δύο αυτούς παράγοντες;

Και οι δύο παράγοντες συναποτέλεσαν τα υλικά για την κατασκευή ιδρυτικού μύθου στο γειτονικό κράτος, σε μια περίοδο με διαφορετικές προτεραιότητες και γεωπολιτικά χαρακτηριστικά. Ωστόσο, η σταθερότητα και η ανάπτυξη που προσδοκούσαν οι γείτονες κατά την ίδρυσή τους με αυτά τα χαρακτηριστικά δεν ήρθαν. Ο χρόνος έδειξε ότι ο πιο αποφασιστικός παράγων για την ευστάθεια και η μακροημέρευση της μικρής, περίκλειστης, πολυεθνοτικής ΠΔΓΜ είναι η Ελλάδα, η σχέση καλής γειτονίας και συνεργασίας με αυτήν.

Η ονομασία έχει συμβολική αξία, είναι το προφανές, που μετατρέπεται εύκολα σε αντιπαράθεση. Για τον θυμικό κατευνασμό της κοινής γνώμης αμφοτερόπλευρα, η ονομασία έχει προβάδισμα.

Οι συνταγματικές προβλέψεις μπορούν να αποβούν πηγή παρερμηνειών και αλυτρωτικών τάσεων για εσωτερική κατανάλωση ή για έξωθεν μοχλεύσεις. Για τα συνταγματικά, οι γείτονες έχουν ήδη συνομολογήσει την άρση τους με την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995, ενώπιον του ΟΗΕ, και το 2001 προέβησαν σε κάποιες σημαντικές τροποποιήσεις άρθρων του συντάγματος. Μια οριστική συμφωνία θα συνέβαλε αποφασιστικά στην απαλοιφή πηγών παρεξηγήσεων και μελλοντικών μοχλεύσεων.

Σε κάθε περίπτωση, την Ελλάδα συμφέρει διηνεκώς η ύπαρξη ενός σταθερού, φιλικού κράτους στα βόρεια σύνορά της. Οι επικίνδυνοι αλυτρωτισμοί - επεκτατισμοί μπορεί να προέλθουν από αλλού.

* Είστε αισιόδοξος για λύση του ζητήματος; Με δεδομένα τα συλλαλητήρια, υπάρχει η απαιτούμενη συναίνεση στην ελληνική κοινωνία για μια λύση αυτή τη χρονική στιγμή;

Το πολιτικό σύστημα, δηλαδή τα πρόσωπα που χειρίστηκαν το θέμα από υπεύθυνες θέσεις επί μια 25ετία, γνωρίζουν τα λάθη που έγιναν, τις ευκαιρίες που υπήρχαν, τα όρια και τις δυνατότητες, τα πάγια συμφέροντα από την ύπαρξη ενός σταθερού φιλικού κράτους στα βόρεια σύνορά μας. Τα γνωρίζουν και τώρα. Και δεν μιλούν, τουλάχιστον όλοι και ευκρινώς. Δυστυχώς, ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής, όπου πρυτανεύει ο ψυχρός υπολογισμός των μακροπρόθεσμων συμφερόντων, κατέστη αποκλειστικά πεδίο αναγνώρισης ταυτότητας, όπου πρυτανεύουν το θυμικό και η υπαρξιακή αναζήτηση.

Υπό μία έννοια, πρόκειται για ήττα της πολιτικής, για αβελτηρία και δειλία των πολιτικών. Το καθήκον της πολιτικής τάξης και των αιρετών εν γένει, διαχρονικά, είναι να εξηγεί, να επιχειρηματολογεί και να διαφωτίζει τους πολίτες, να μην τους αφήνει έρμαιο των δημαγωγών και των παραθεσμικών κέντρων. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος: από αυτή την πρωτοβουλία κάτι θα μείνει.

* Πώς είδατε τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο; Έχουμε απλά μια επανάληψη του 2013 ή έχουν μεσολαβήσει σοβαρές αλλαγές από τότε;

Τα πρόσωπα είναι περίπου τα ίδια. Ωστόσο, οι συνθήκες, όπως έχουν διαμορφωθεί, δεν κάνουν εύκολη την επανεκλογή του Νίκου Αναστασιάδη. Το ΔΗΚΟ ανακοίνωσε ότι δεν στηρίζει ούτε τον έναν ούτε τον άλλο. Το ίδιο και οι υπόλοιποι σχηματισμοί. Υπάρχει όμως και η εντύπωση ότι οι ψηφοφόροι του κ. Παπαδόπουλου, κατά παράδοσιν, θα κινηθούν περισσότερο προς τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ.

* Το αποτέλεσμα σας κάνει περισσότερο αισιόδοξο για συνέχιση και ίσως επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό;

Και οι δύο υποψήφιοι, παρά το γεγονός ότι προέρχονται από δυο εντελώς διαφορετικές πολιτικές παραδόσεις, δεν αποκλίνουν πολύ στις θέσεις τους στο Κυπριακό, υπό την έννοια ότι είναι ανοιχτοί στην επιδίωξη λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

* Πώς κρίνετε τον άξονα Ελλάδα - Κύπρος - Αίγυπτος - Ισραήλ; Βλέπετε να ευοδώνονται οι φιλοδοξίες να αποτελέσει έναν άξονα σταθερότητας στην ασταθή κατά τα άλλα ευρύτερη περιοχή;

Οι άξονες ουσιαστικά είναι διμερείς σχέσεις των δύο, κατ’ ουσίαν ελληνικών, κρατών με τις δύο σημαντικότερες δυνάμεις της Μέσης Ανατολής. Είναι προφανείς οι γεωστρατηγικές επιδιώξεις για τη δημιουργία ενός ισχυρού πλέγματος ασφάλειας και σταθερότητας στη ΝΑ Μεσόγειο έναντι των κατολισθήσεων της μεσανατολικής ενδοχώρας - η ούτως ειπείν buffer zone φαίνεται στον χάρτη. Είναι επίσης προφανής η επιδίωξη ελέγχου μιας ασφαλούς οδού για την ενέργεια και τα εμπορεύματα: από την Ερυθρά Θάλασσα μέσω Σουέζ προς τη Μεσόγειο και την Ευρώπη. Η οδός αυτή ενδιαφέρει την Κίνα και τις ΗΠΑ, διαφοροποιημένα, αλλά και τις άλλες βιομηχανικές χώρες της Ασίας.

Το Ισραήλ και η Αίγυπτος δεσπόζουν στη φλεγόμενη περιοχή, η καθεμιά χώρα με τα δικά της χαρακτηριστικά ισχύος και συμβολισμών. Η Αίγυπτος ιδίως είναι η πιο σημαντική χώρα στον αραβικό και ισλαμικό κόσμο. Η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωζώνης και του ΝΑΤΟ, η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωζώνης επίσης. Το μείγμα γεωπολιτικών και διπλωματικών χαρακτηριστικών άρα είναι πολύ πλούσιο. Μένει να δούμε πώς αυτό το μείγμα θα εδραιώνεται ως μπλοκ και θα παράγει πολιτικά αποτελέσματα με εξωστρέφεια και επιρροή. Μέχρι στιγμής, παρακολουθούμε τη φάση της εδραίωσης με αρκετή επιτυχία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL