Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
4 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.8°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
11.2°C11.9°C
3 BF 93%
Πληθαίνουν οι "ιερές παρουσίες" στο συλλαλητήριο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πληθαίνουν οι "ιερές παρουσίες" στο συλλαλητήριο

Πολλαπλασιάζονται οι μητροπολίτες που δηλώνουν τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο της 4ης Φεβρουαρίου για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ μετά την αλλαγή της στάσης της Εκκλησίας της Ελλάδας έναντι των συλλαλητηρίων. «Ο αρχιεπίσκοπος άκουσε τη φωνή του λαού» υποστήριξε ο μητροπολίτης Κορίνθου Διονύσιος αναφερόμενος στη μαζικότητα του συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης και προσπαθώντας να εξηγήσει την αλλαγή στάσης του Ιερώνυμου, ο οποίος αρχικά είχε τονίσει ότι «δεν χρειάζονται συλλαλητήρια, αλλά εθνική σύνεση».

Μιλώντας στον Real FM, ο Διονύσιος σημείωσε ότι το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης «συνετάραξε όλους τους χώρους, διότι κανείς δεν περίμενε ότι θα υπήρχε αυτή η ανταπόκριση από μέρους του λαού» και εκτίμησε ότι «εκ των πραγμάτων ο λαός έδειξε ότι ήθελε την παρουσία της Εκκλησίας και την ευλογία». Σε άλλη του παρέμβαση στον ΑΝΤ1, ο Διονύσιος ισχυρίστηκε ότι η παρουσία εννέα μητροπολιτών στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης απέτρεψε «ακραία παρεκκλησιαστικά στοιχεία» από το «να περάσουν τις γραμμές τους», ενώ παραδέχτηκε ότι και η Εκκλησία της Ελλάδας δεν στερείται ακραίων.

Σεραφείμ με διοργανωτές

Ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ θα βρεθεί στο συλλαλητήριο, όπως ανακοίνωσε μετά τη συνάντησή του με στελέχη της οργανωτικής επιτροπής, τα οποία τον διαβεβαίωσαν ότι το συλλαλητήριο «θα πραγματοποιηθεί με απόλυτα ειρηνικές διαθέσεις, μακριά από κάθε κομματική σκοπιμότητα και πολιτικό χρωματισμό». Αυτές τις προϋποθέσεις έθεσε και η Εκκλησία της Ελλάδας προκειμένου να συμμετάσχει, ενώ για τον κίνδυνο εκμετάλλευσης της παρουσίας της Εκκλησίας για εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων προειδοποίησε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, που διαφώνησε με την επιλογή αυτή.

«Το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, άσχετα με τους λόγους που ακούστηκαν, ήταν μια συγκλονιστική λαϊκή κραυγή, μια φωνή αναστεναγμού πανεθνικού διαμετρήματος, ό,τι καλύτερο είδε η πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια» ισχυρίστηκε ο μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος, παρατηρώντας ότι είναι «ευκαιρία να μαζευτούμε όλοι μαζί και στην Αθήνα και να διατρανώσουμε την αγάπη μας στην πατρίδα και την ανάγκη μας για εθνική αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια».

"Ίτε παίδες Ελλήνων"...

«Ο κόσμος να εκφράσει την αγάπη του για τη Μακεδονία με γνήσιο πατριωτισμό» ζήτησε ο μητροπολίτης Λαγκαδά Ιωάννης, ο οποίος πρόσθεσε ότι «ο λαός εκφράζει τη βούλησή του να υπερασπίσει τα δικαιώματα του τόπου και να στηρίξει τους διπλωματικούς χειρισμούς με τη δημιουργία εικόνων» και συμπλήρωσε ότι «οι εικόνες αυτές είναι σαφέστατα έξω από οποιαδήποτε πολιτικό και κομματικό».

«Η ορθόδοξη Εκκλησία μας πάντοτε πρωτοστατεί στους απελευθερωτικούς αγώνες του έθνους μας. Δεν είναι λοιπόν δυνατόν να λείψει από αυτή την ειρηνική διαμαρτυρία ενάντια στη επιχειρούμενη αλλοίωση του ονόματος και της Ιστορίας της κατά πάντα ελληνικής Μακεδονίας μας» υποστήριξε ο μητροπολίτης Σάμου Ευσέβιος, ο οποίος μάλιστα πρότεινε ως σύνθημα το... «Ίτε παίδες Ελλήνων»!

Βολές κατά Χρυσόστομου

Τα συλλαλητήρια αποτέλεσαν αφορμή αντιπαράθεσης μεταξύ του Χρυσόστομου και του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος. Ο Χρυσόστομος εξέφρασε την ενόχλησή του γιατί ο «εκκλησιολογικά ανυπόστατος συνδικαλιστικός οργανισμός ιερέων-κληρικών» προέτρεπε σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο, χωρίς μάλιστα την κανονική συγκατάθεση των επισκόπων. Ο ΙΣΚΕ επέκρινε τον Χρυσόστομο ισχυριζόμενος ότι «έχουν απαντηθεί οι δηλώσεις του σεβασμιοτάτου από τους πιστούς» και συμπληρώνοντας ότι «καθήκον του μαχόμενου κληρικού είναι να ποιμαίνει τους πιστούς, όχι να αποσύρεται στον κόσμο των ιδεών, ούτε να γίνεται προνομιακός συνομιλητής και εκφραστής ποικιλώνυμων ελίτ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL