Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
4 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.8°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
11.2°C11.9°C
3 BF 93%
Να μη χαθεί κι αυτή η ευκαιρία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Να μη χαθεί κι αυτή η ευκαιρία

"Γυρίζω τις πλάτες μου στο μέλλον, στο μέλλον που φτιάχνετε όπως θέλετε. Αφού η Ιστορία σάς ανήκει, σαρώστε το λοιπόν αν επιμένετε". Αυτό το τραγούδι των αδελφών Κατσιμίχα από το μακρινό -και τόσο κοντινό- 1989 θυμήθηκε ο ιστορικός Αντώνης Λιάκος -μαζί με τη χαμένη ευκαιρία για την επίλυση του “Μακεδονικού” στις αρχές της δεκαετίας του '90- μιλώντας στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση που έγινε χθες στα γραφεία του Ελεύθερου Ανοιχτού Πανεπιστήμιου με θέμα "Μακεδονικό: Ιστορία και πολιτική, βίοι παράλληλοι;". Μια συζήτηση κατά τη διάρκεια της οποίας έντονη ήταν η επιθυμία για επίλυση του προβλήματος με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, αλλά και η ανησυχία ότι μπορεί να χαθεί κι αυτή η ευκαιρία.

Οι συμμετέχοντες ιστορικοί (Βασίλης Γούναρης, Αλέξης Ηρακλείδης, Αθηνά Σκουλαρίκη και ο προαναφερθείς) αναφέρθηκαν στην ιστορία του Μακεδονικού ζητήματος από τον 19ο αιώνα μέχρι και σήμερα. Ο Γούναρης, που δήλωσε απαισιόδοξος για την κατάληξη της σημερινής διαπραγμάτευσης, υποστήριξε ότι "πάντα το θέμα ήταν ο έλεγχος του μεταβαλλόμενου χώρου (της γεωγραφικής Μακεδονίας)". Ο Ηρακλείδης επικεντρώθηκε στο να αναλύσει γιατί είναι αρνητική η στάση της Ελλάδας έναντι της σύνθετης ονομασίας -ξεκινώντας από την άγνοια και τις θεωρίες συνωμοσίας και καταλήγοντας στους "σκελετούς στο ντουλάπι"-, ενώ η Σκουλαρίκη υποστήριξε ότι οι πολιτικοί στην Ελλάδα ποτέ δεν μίλησαν ξεκάθαρα για την απόφαση της χώρας να διαπραγματευτεί μια σύνθετη ονομασία, με αποτέλεσμα "η κοινή γνώμη να είναι ανέτοιμη για οποιονδήποτε συμβιβασμό". Ο Λιάκος προειδοποίησε ότι εάν και πάλι δεν υπάρξει λύση, το "erga omnes" (σ.σ. η σύνθετη ονομασία της γείτονος για κάθε χρήση) κινδυνεύει να γίνει "α λα καρτ", με όλους να αποκαλούν τη γείτονα "Μακεδονία" πλην της Ελλάδας.

Και οι πολιτικοί που τελικά παραβρέθηκαν στο πάνελ, ο Σπύρος Δανέλλης από το Ποτάμι και η Σία Αναγνωστοπούλου από τον ΣΥΡΙΖΑ -ο Κώστας Μπακογιάννης από τη Ν.Δ. και ο ανένταχτος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης ακύρωσαν τη συμμετοχή τους- υποστήριξαν μετ' επιτάσεως ότι δεν πρέπει να χαθεί κι αυτή η ευκαιρία. Ο πρώτος εξέφρασε την αγωνία του που "ο παραλογισμός του 1992 αναβιώνει σήμερα με καρμπόν" και τόνισε ότι "το πολιτικό σύστημα οφείλει να συνεννοηθεί" και να θέσει έντιμα το ερώτημα: "σύνθετη ονομασία ή σκέτη Μακεδονία", προειδοποιώντας ότι "οι δυνάμεις που επιβουλεύονται τον κοινοβουλευτισμό τρίβουν τα χέρια τους". Η Αναγνωστοπούλου χαρακτήρισε τη χθεσινή δήλωση Μητσοτάκη "επικίνδυνη", που "κλείνει το μάτι στην Ακροδεξιά εντός και εκτός της Ν.Δ.", και κάλεσε, όπως νωρίτερα και ο Λιάκος, την Κεντροαριστερά να στηρίξει τη λύση, εφόσον βρεθεί. Αυτή τη στήριξη την έδωσε ξεκάθαρα ο Νίκος Μπίστης, που ήταν εκεί, λέγοντας: "Δεν είμαι αισιόδοξος για τη λύση, αλλά είναι μια μάχη που πρέπει να τη δώσουμε". Ταυτόχρονα, όμως, κάλεσε τους "συντρόφους του ΣΥΡΙΖΑ" να καταλάβουν ότι "ο εθνολαϊκισμός δεν αντιμετωπίζεται α λα καρτ", αναφερόμενος στον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL