Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Για το Ταμείο Αλληλοβοήθειας του ΥΠΠΟ / Ζητάει και τα ρέστα!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Για το Ταμείο Αλληλοβοήθειας του ΥΠΠΟ / Ζητάει και τα ρέστα!

Aνοίκεια για τον συνδικαλιστικό πολιτισμό γεγονότα εκτυλίχθηκαν κατά τη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων του υπουργείου Πολιτισμού στις 18 Ιανουαρίου, καθώς, όπως καταγγέλλει η παράταξη Αυτόνομη Παρέμβαση του ΥΠΠΟ, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιάννης Παπαγεωργόπουλος άσκησε λεκτική βία και εξαπέλυσε απειλές εναντίον αρχαιολόγου συνδικαλίστριας και μέλους της.

Χαρακτηριστικά ο Γ. Παπαγεωργόπουλος απείλησε την αρχαιολόγο συνδικαλίστρια ότι "θα της κόψει τα πόδια" όταν εκείνη ζήτησε την κατάσταση εργαζομένων, οχημάτων και περιουσιακών στοιχείων του Ταμείου Αλληλοβοήθειας προκειμένου να ενημερωθεί ως μέλος της νέας διοίκησής του. Όταν μάλιστα οι συνδικαλιστές της Αυτόνομης Παρέμβασης "ζητήσαμε από τον πρόεδρο να ανακαλέσει, όχι μόνο δεν ανακάλεσε, αλλά στη δευτερολογία του δήλωσε, ότι θα της πάρει και το κεφάλι".

Ο νυν πρόεδρος της ΠΟΕ ΥΠΠΟ Γ. Παπαγεωργόπουλος, μέλος της συνδικαλιστικής παράταξης ΔΗΣΥΠ, της παλιάς ΠΑΣΚΕ, υπήρξε μέλος του προηγούμενου Δ.Σ. του Ταμείου Αλληλοβοήθειας, που προφανώς δεν προκρίνει τη διακηρυγμένη κυβερνητική πρόθεση για διαφάνεια και τερματισμό της επί χρόνια σκανδαλώδους λειτουργίας του.

Αδόκιμες πρακτικές και "στιγμές από τις πιο μαύρες σελίδες του συνδικαλιστικού κινήματος", σύμφωνα με την Αυτόνομη Παρέμβαση, εκτυλίχθηκαν στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, με αιχμή του δόρατος το αμαρτωλό Ταμείο Αλληλοβοήθειας, το οποίο επί χρόνια εισέπραττε μαύρο συνδικαλιστικό χρήμα, αποτελώντας μοναδικό στο είδος του και για τους σκοπούς που εξυπηρετεί φαινόμενο, όπως άλλωστε από πέρσι κατήγγειλαν με ερώτησή τους 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς χρηματοδοτούνταν με ποσοστά επί των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων του ΤΑΠ. Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, ως συνέχεια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, τον περασμένο Απρίλιο είχε καταθέσει και μήνυση για τη λειτουργία του ταμείου, καθώς όσα είδαν το φως της δημοσιότητας από το προσωρινό πόρισμα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους καθιστούσαν επιτακτική την περαιτέρω δικαστική διερεύνηση των σκανδαλωδών θεσμικών και οικονομικών ζητημάτων που αφορούσαν το ταμείο.

Στα τέλη Νοεμβρίου άλλαξε η διοίκηση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας, ενώ πριν από λίγο καιρό με Υπουργική Απόφαση καταργήθηκε η χρηματοδότησή του με ποσοστό επί των ετησίων ακαθαρίστων εσόδων του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και με την ίδια απόφαση ορίζεται ετήσια τακτική επιχορήγηση ύψους 1 εκατ. ευρώ τον χρόνο και έκτακτη επιχορήγηση όταν κριθεί αναγκαίο. Ως εκ τούτου, το αμαρτωλό ταμείο, ένα ταμείο συνδικαλιστικό, εξακολουθεί να εισπράττει μεγάλα ποσά, ζεστό δημόσιο χρήμα δηλαδή, ενώ ακόμα αναμένεται η μεταφορά του Παιδικού Σταθμού και των εργαζομένων του στο υπουργείο Πολιτισμού. Όμως η υπουργός, παρά τις δεσμεύσεις της για διαφάνεια και εκκαθάριση του ταμείου όταν όριζε τη νέα διοίκησή του, για την επικείμενη μεταφορά δομών και εργαζομένων η οποία θα θέσει τέρμα στη χρηματοδότησή του ούτε απαντά ούτε θέτει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Στο μεταξύ, και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων καταδικάζει τον λεκτικό προπηλακισμό και τις ευθείες απειλές για τη σωματική ακεραιότητα που εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΠΟΕ ΥΠΠΟ εναντίον της συνδικαλίστριας αρχαιολόγου που μέχρι πρότινος ήταν και μέλος του Διοικητικού του Συμβουλίου. Ο ΣΕΑ δηλώνει ότι θα βρίσκεται στο πλευρό της αρχαιολόγου και καλεί τον πρόεδρο της ΠΟΕ ΥΠΠΟ να ανακαλέσει δημόσια τα λεχθέντα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL