Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.0°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.8°C
3 BF 85%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
5 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
26.6°C28.8°C
4 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
18.4°C18.5°C
3 BF 83%
Η Ν.Δ. ψαρεύει στα θολά νερά του εθνικισμού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Ν.Δ. ψαρεύει στα θολά νερά του εθνικισμού

Το "Μακεδονικό" ζήτημα στη χώρα μας έχει αποτελέσει ουκ ολίγες φορές στην πρόσφατη πολιτική ιστορία εφαλτήριο για πολλούς επίδοξους "μακεδονομάχους" να στήσουν πολιτική καριέρα. Μια τέτοια περίπτωση στις δικές μας ημέρες αποτελεί η περίπτωση του απόστρατου στρατηγού Φραγκούλη Φράγκου, ο οποίος έδωσε τον παλμό στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης με μια ομιλία που έβριθε ακροδεξιών και εθνικιστικών σημείων.

"Είναι προφανές ότι θέλει να στήσει μια πολιτική σταδιοδρομία στο ζήτημα του ονόματος, όπως πολλές φορές και πολλοί άλλοι πολιτικοί έχουν κάνει στο παρελθόν" επισήμανε τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος τονίζοντας πως "αν θέλει να ακολουθήσει αυτή την πορεία, δεν θα είναι και ο πρώτος".

Δεν είναι μυστικό ότι ο ίδιος ο κ. Σαμαράς έστησε το σύνολο της πολιτικής του σταδιοδρομίας πάνω στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ιδρύοντας πριν από περίπου 25 χρόνια την Πολιτική Άνοιξη, υπενθύμισε ο Δ. Τζανακόπουλος εκτιμώντας πως "το κύριο αιτούμενο αυτή τη στιγμή είναι, με όρους νηφαλιότητας, ψυχραιμίας και εξυπηρέτησης του εθνικού συμφέροντος, να καταφέρουμε να βρούμε μία κοινά αποδεκτή λύση με τους γείτονές μας, η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για τη συνανάπτυξη και τη συνεργασία στα Βαλκάνια".

Παράλληλα στην κυβέρνηση δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι εθνικιστικές πρακτικές και μισαλλόδοξες ρητορείες βρίσκουν απήχηση σε ένα τμήμα του πληθυσμού, υπογραμμίζοντας όμως πως αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση πλειοψηφικό.

"Ο λόγος του κ. Φραγκούλη έχει ισχυρές εσωτερικές αντιφάσεις" επισήμανε ο Ν. Ξυδάκης σημειώντας πως πρόκειται για έναν λόγο αντι-συμμαχικό, αντι-νατοϊκό και αντι-ευρωπαϊκό, "καθώς ο διεθνής παράγων σύσσωμος επιθυμεί και πιέζει προς επίλυση, με κύριο ζητούμενο να τεθεί η γειτονική χώρα εντός τροχιάς και επιρροής των δυτικών συμμαχιών".

Την εκτίμηση πως ετοιμάζεται ένα ακροδεξιό κόμμα στα δεξιά της Δεξιάς εξέφρασε η Σ. Αναγνωστοπούλου μιλώντας στο Κόκκινο. "Όσο η Ν.Δ. διατηρεί αυτή τη στάση του 'ψαρέματος σε θολά νερά', τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά" τόνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Το σύνθημα «ζήτω ο στρατός και οι ένοπλες δυνάμεις» πρέπει να μας ταρακουνήσει λίγο, δεν είναι εκφράσεις που ακούγονται εύκολα σε μια διεκδίκηση που θέλει να διατυπώσει ένας λαός όταν κατεβαίνει στους δρόμους και, τρίτον, τα «στοιχεία» που κατέβηκαν πρέπει να μας αφυπνίσουν" υπογράμμισε.

«Αυτό το κόμμα, βλέποντας τι γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπου ξεφυτρώνουν πιο λάιτ ακροδεξιές οργανώσεις, από τις σκληρές που παραμένουν πιο κλειστές, όχι με τεράστια εμβέλεια, με απασχολεί. Και εδώ είναι η τεράστια ευθύνη της Ν.Δ., δηλαδή σε ένα θέμα που η ίδια δημιούργησε και προσπάθησε να λύσει εμφανίζεται τώρα να μην παίρνει την ευθύνη της απέναντι στο ελληνικό λαό και απέναντι στην περιοχή και 'ψαρεύει σε θολά νερά', αυτό θα στοιχίσει στην αξιωματική αντιπολίτευση», κατέληξε.

Σχολιάζοντας την ομιλία του Φρ. Φράγκου ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Καραγιαννίδης έκανε λόγο για "ορισμό του εθνικισμού". "Φράσεις όπως για παράδειγμα 'γυφτοσκοπιανοί' και 'θα σας πνίξουμε' δεν λέγονται. Δεν μπορεί να πάει μία κυβέρνηση για διαπραγμάτευση με τέτοιους όρους, εκτός και αν θέλουν να πάμε σε πόλεμο. Αν αυτό θέλουν, τότε να το πουν για να ξέρουμε όλοι με τι έχουμε να κάνουμε. Με όρους εθνικισμού δεν πάμε σε διαπραγμάτευση" τόνισε ο βουλευτής Δράμας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL