Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.7°C
4 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.5°C21.9°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.4°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C19.5°C
2 BF 45%
Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ: / Τρ. Μηταφίδης: H Θεσσαλονική "καίγεται" να βγει από την κρίση, όχι για το "Μακεδονικό"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ: / Τρ. Μηταφίδης: H Θεσσαλονική "καίγεται" να βγει από την κρίση, όχι για το "Μακεδονικό"

Τη συγκρατημένη αισιοδοξία του για λύση στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ μεταφέρει στην «Αυγή» ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Τρ. Μηταφίδης. Αυτές τις μέρες κλιμακώνεται ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων για το ζήτημα αυτό κι η «Αυγή» απευθύνθηκε στον Τρ. Μηταφίδη, που έχει παρακολουθήσει το θέμα από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Ο Τρ. Μηταφίδης επισημαίνει την προσπάθεια του εθνικιστικού μπλοκ να δηλητηριάσει το κλίμα αλληλοκατανόησης με την ΠΓΔΜ, αλλά εκτιμά πως «αυτός ο εθνικισμός είναι σήμερα ξεδοντιασμένος».

Ο Τρ. Μηταφίδης υπογράμμισε ότι «αυτό που απασχολεί τη Θεσσαλονίκη είναι η έξοδος από την κρίση και η οικονομική της ανασυγκρότηση» και τάσσεται υπέρ μιας λύσης με έναν «ουδέτερο» όρο, που δεν θα παραπέμπει σε εθνικές διαιρέσεις. Για τη στάση της αντιπολίτευσης ο Τρ. Μηταφίδης σημειώνει ότι χρησιμοποιεί και το “Μακεδονικό” στην επίμονη προσπάθειά της να πέσει η κυβέρνηση.

Ο Τρ. Μηταφίδης, ο οποίος είναι υπεύθυνος της ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνει ότι η αύξηση των δαπανών για τη δημόσια εκπαίδευση αλλά και η αποκατάσταση της εργασιακής ασφάλειας στον χώρο των εκπαιδευτικών είναι κρίσιμοι παράγοντες για να προωθηθούν οι απαραίτητες αλλαγές. Σχετικά με την πορεία εξόδου της χώρας από τα Μνημόνια, ο Τρ. Μηταφίδης σχολιάζει ότι «η καρτερία και η ανοχή που έδειξε ο ελληνικός λαός πρέπει να πάρουν τη μορφή μιας κοινωνικής έγερσης».

* Πώς βλέπετε τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του ζητήματος του ονόματος της ΠΓΔΜ; Είστε αισιόδοξος για λύση; Ποιο είναι το κλίμα στη Θεσσαλονίκη;

Νιώθω συγκρατημένη αισιοδοξία, γιατί λυτοί και δεμένοι από το εθνικιστικό μπλοκ προσπαθούν να δηλητηριάσουν το κλίμα αλληλοκατανόησης με την ΠΓΔΜ, κλίμα που, καθόλου τυχαία, αναπτύχθηκε με τη δική μας κυβέρνηση. Φαίνεται πως και το κλίμα στο εσωτερικό της χώρας σήμερα δεν είναι το ίδιο με τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Μάλιστα έχουν μετατοπιστεί και κάποιοι ακραιφνείς «μακεδονομάχοι».

Θα τρίζουν τα κόκκαλα του Ρ. Φεραίου με τους ένθεν και εκείθεν εθνικιστές και τον φετιχισμό που συντηρούν για το θέμα της ονομασίας. Η ΠΓΔΜ είναι ένα κράτος - υβρίδιο και δεν μπορεί ο σλαβογενής πληθυσμός να επιβάλλεται στον αλβανικό. Με σεβασμό στο δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, πρέπει να βρεθεί κάποιος «ουδέτερος» όρος, που δεν θα παραπέμπει σε εθνικές διαιρέσεις. Αυτό θα βοηθήσει στη συνοχή της γειτονικής χώρας και θα συμβάλει στη σταθερότητα στα Βαλκάνια.

Αυτό που απασχολεί τη Θεσσαλονίκη είναι η έξοδος από την κρίση και η οικονομική της ανασυγκρότηση. Σήμερα, η Θεσσαλονίκη έχει τον «επίζηλο» τίτλο της πρωτιάς στην ανεργία, η βιομηχανική της ζώνη έχει ερημοποιηθεί, η πόλη έχει μετατραπεί σε «φραπεδούπολη». Το περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο, που μάλλον θα διεξαχθεί στα τέλη Φεβρουαρίου αρχές Μαρτίου, πρέπει να γίνει χώρος δημιουργικού προβληματισμού και συνάντησης των παραγωγικών δυνάμεων της περιοχής και όχι δημοσίων σχέσεων των «παραγόντων».

*Έχετε παρακολουθήσει από κοντά το ζήτημα από την αρχή της δεκαετίας του 1990. Τι συνθήκες επικρατούσαν τότε; Τι διαφορές υπάρχουν σε σχέση με σήμερα;

Επισκέφτηκα στα Σκόπια σε πολύ δύσκολες εποχές, τη δεκαετία του 1990. Ο τότε Συνασπισμός και ο Λ. Κύρκος έκαναν λάθος με το να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο για το όνομα της Μακεδονίας. Η απόφαση αυτή πάρθηκε παρά την αντίθετη άποψη της κομματικής οργάνωσης Θεσσαλονίκης, με το αφελές επιχείρημα ότι η συμμετοχή του Συνασπισμού θα εμπόδιζε την εθνικιστική εκτροπή των συλλαλητηρίων.

Σήμερα γίνεται προσπάθεια να αναβιώσει εκείνο το κλίμα εθνικιστικής υστερίας που είχε αποτρέψει τη λύση του ζητήματος με το πακέτο Πινέιρο και οδήγησε στο εμπάργκο εναντίον της ΠΓΔΜ, που το μόνο που κατάφερε ήταν να φουντώσει το λαθρεμπόριο καυσίμων μέσω της Βουλγαρίας και να διαρρήξει τις σχέσεις μας με τους γείτονές μας που στήριζαν την τοπική αγορά. Αλλά αυτός ο εθνικισμός είναι σήμερα ξεδοντιασμένος, όσο κι αν προσπαθούν να τον «αναπαλαιώσουν» οι «σκαντζόχοιροι» της χρεοκοπημένης «εθνικοφροσύνης».

* Η διαφορετική στάση των ΑΝ.ΕΛΛ. στο ζήτημα του ονόματος της ΠΓΔΜ επικρίνεται έντονα από την αντιπολίτευση. Εσείς πώς κρίνετε αυτή τη στάση;

Η πολιτική συμμαχία με τους ΑΝ.ΕΛΛ. πραγματοποιήθηκε στη βάση της από κοινού μάχης για να περάσουμε τις Συμπληγάδες των Μνημονίων, έστω «με ψαλιδισμένη την ουρά μας». Η συμμαχία αυτή έγινε χωρίς ιδεολογικές παραχωρήσεις. Οι ΑΝ.ΕΛΛ. κράτησαν έντιμη στάση, σ’ αντίθεση με το μνημονιακό μπλοκ Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ, που, ενώ ψήφισε το Μνημόνιο, στη συνέχεια ακολούθησε μια στρατηγική χωρίς αρχές, με ομολογημένο σκοπό την πτώση της κυβέρνησης.

Αυτό επιδιώκουν τώρα και με το “Μακεδονικό”, ένα ζήτημα εξωτερικής πολιτικής που κακοφόρμισε με δική τους ευθύνη. Ενώ το βαφτίζουν «εθνικό θέμα», το χρησιμοποιούν ως όπλο για να «πυροβολήσουν» και να ρίξουν την κυβέρνηση. Όταν θα έρθει η ώρα να συζητηθεί στη Βουλή η επιδιωκόμενη συμφωνία, τότε η αντιπολίτευση ας αποδείξει αν συμφωνεί με τη ρήση του Δ. Σολωμού «εθνικό είναι το αληθές».

* Ποιες θα πρέπει να είναι οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στον κρίσιμο χώρο της Παιδείας;

Κρίσιμο για την αλλαγή στη δημόσια εκπαίδευση είναι να αυξηθούν οι σχετικές δαπάνες στο 5% του ΑΕΠ, στον μέσο όρο δηλαδή της Ε.Ε. Πρέπει επιτέλους να προχωρήσουμε σε κανονικούς διορισμούς εκπαιδευτικών. Παρά τα βήματα που έχουμε κάνει, δεν μπορούμε να αλλάξουμε το κλίμα στην εκπαίδευση με κακοπληρωμένους κι ανασφαλείς εκπαιδευτικούς ή με εκπαιδευτικούς σε εργασιακή ομηρία, όπως οι ωρομίσθιοι.

Σημαντικός είναι επίσης ο εκδημοκρατισμός του σχολείου με την ανάδειξη του συλλόγου διδασκόντων σε κυρίαρχο όργανο, αλλά και με την ανάδειξη των στελεχών της εκπαίδευσης μέσω δημοκρατικών διαδικασιών. Το επιχειρήσαμε αυτό, αλλά η πρωτοβουλία μας ακυρώθηκε από το ΣτΕ και την ωμή παρέμβαση των δανειστών. Παράλληλα, χρειάζεται να απαλλαγεί το Λύκειο από τον «μινώταυρο» των εισαγωγικών εξετάσεων και η Τεχνική Εκπαίδευση να πάρει τη θέση που της αξίζει - αν θέλουμε να υπάρξει παραγωγική ανασυγκρότηση στη χώρα.

Αυτές τις μέρες, που έρχεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, πρέπει να ασχοληθούμε στα σοβαρά με επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των ΤΕΙ. Ένα κρίσιμο και άλυτο επί δεκαετίες πρόβλημα. Να προσέξουμε επίσης η λογική των συγχωνεύσεων να μην «πάρει μπάλα» και τμήματα, όπως π.χ. της Γραφιστικής.

* Τι πιστεύετε ότι πρέπει να προσεχτεί από τη μεριά της κυβέρνησης στην πορεία εξόδου της χώρας από τα Μνημόνια;

Η καρτερία και η ανοχή που έδειξε ο ελληνικός λαός απέναντι σε σκληρά οικονομικά μέτρα που ψηφίσαμε ως όρο για να βγούμε από τον ζόφο των Μνημονίων πρέπει να πάρουν τη μορφή μιας κοινωνικής έγερσης. Πυξίδα μας πρέπει να είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και ένα πραγματικό κοινωνικό κράτος, χωρίς τις «φούσκες» και το παρασιτικό, διεφθαρμένο κατεστημένο που βούλιαξε τη χώρα στην ανέχεια.

Όπως είπε ο Μπ. Σο, «το ζήτημα δεν είναι να γίνουμε καλοί Σαμαρείτες, αλλά να απαλλαγούμε από τους ληστές». Η «κοινωνική άπνοια» δεν βοηθά ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε την κυβέρνηση. Αντίθετα, ενισχύει τον συνειδησιακό «μιθραδατισμό» που επέφεραν τα αλλεπάλληλα Μνημόνια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL