Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.6°C19.1°C
1 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.6°C15.0°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.6°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 67%
Ψηφιακό ραδιόφωνο προ των πυλών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ψηφιακό ραδιόφωνο προ των πυλών

Την είσοδο του ψηφιακού ραδιοφώνου ενισχύει η κυβέρνηση προκειμένου να προχωρήσει στη ρύθμιση του ραδιοφωνικού πεδίου με όρους σύγχρονης τεχνολογίας, διαφάνεια και πλουραλισμού. Ήδη, την περασμένη εβδομάδα δημοσιεύτηκε ο χάρτης συχνοτήτων του ψηφιακού ραδιοφώνου (DAB+), ενώ η ΕΕΤΤ δημοσίευσε την προκήρυξη της δημοπρασίας για πάροχο δικτύου στο ψηφιακό ραδιόφωνο.

Πρόκειται για υπηρεσία ανάλογη με αυτή που προσφέρει η Digea στους τηλεοπτικούς σταθμούς, με τη διαφορά ότι η διαδικασία αυτή τη φορά θα είναι ανοιχτή και διαφανής. Η μετάβαση στο ψηφιακό ραδιόφωνο, σύμφωνα με όλους τους ειδήμονες, θα είναι εξαιρετικά αργή - αν και θα ενισχυθεί από την κυβέρνηση. Οι πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πέντε χρόνια, δεδομένου ότι στην Ευρώπη η ψηφιακή μετάδοση δεν έχει καταφέρει να αντικαταστήσει τα FM εδώ και είκοσι χρόνια.

Με αφορμή αντιδράσεις από τα δημοτικά ραδιόφωνα που διεκδικούν να εξαιρεθούν από τη διαδικασία δημοπρασίας ως μη εμπορικά, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής είναι ιδιαίτερα καθησυχαστικός: «Κανείς δεν πρέπει να ανησυχεί με την αδειοδότηση των ραδιοφωνικών σταθμών. Η δε μετάβαση στην ψηφιακή εποχή θα γίνει σταδιακά. Θα υπάρξουν συζητήσεις με όλους, ώστε να μην κινδυνεύσει κανένας ραδιοσταθμός, καμία θέση εργασίας» είπε μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης την περασμένη Πέμπτη.

Τα στοιχεία το επιβεβαιώνουν: Ο χάρτης συχνοτήτων παρέχει α) μία πολυπλεξία (δίαυλο) στην ΕΡΤ, β) μία στους ιδιωτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας και γ) από μία έως έξι σε κάθε «περιοχή απονομής» (34 συνολικά). Κάθε πολυπλεξία (δίαυλος) σύμφωνα με τον χάρτη μπορεί να «χωρέσει» έως δεκαοκτώ ψηφιακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς. Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των ραδιοφωνικών σταθμών εθνικής εμβέλειας μπορεί να φτάσει το ανώτατο τους δεκαοκτώ, ενώ για την «περιοχή απονομής» Αττική, π.χ., με έξι (τοπικές) πολυπλεξίες μπορεί να φτάσει τους εκατόν οκτώ σταθμούς, όταν σήμερα λειτουργούν περί τους σαράντα, ενώ στη Θεσσαλονίκη, με τρεις τοπικές πολυπλεξίες τους πενήντα τέσσερις. Προβλέπονται 167 κέντρα εκπομπής.

Η προκήρυξη για πάροχο δικτύου, διάρκειας 15 χρόνων, προβλέπει α) έναν πάροχο εθνικής εμβέλειας για τον ένα πολυπλέκτη (δίαυλο) με τιμή εκκίνησης 1 εκατ. ευρώ, β) ξεχωριστούς παρόχους δικτύου ανά «περιοχή απονομής» για όσες πολυπλεξίες (διαύλους) έχουν αποδοθεί. Στην Αττική, π.χ., μπορεί να υπάρξουν έξι ξεχωριστοί πάροχοι δικτύου ή ακόμη και ένας. Τιμή εκκίνησης στην Αττική για κάθε πολυπλέκτη ορίζονται τα 77.300 ευρώ, στη Θεσσαλονίκη για καθέναν από τους τρεις διαύλους τα 31.400 ευρώ, ενώ η τιμή πέφτει σε απομακρυσμένες περιοχές, π.χ. στα 100 ευρώ στο Καστελόριζο, στα 400 στο Καρπενήσι και στα 900 στη Σάμο. Η προθεσμία κατάθεσης προσφορών λήγει στις 17 Απριλίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL