Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.6°C22.6°C
5 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.8°C19.3°C
4 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.2°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.9°C20.7°C
2 BF 37%
Κυβέρνηση / Με το βλέμμα στο Νταβός και στις Βρυξέλλες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση / Με το βλέμμα στο Νταβός και στις Βρυξέλλες

Στο χιονισμένο τοπίο του Νταβός και στις παγωμένες Βρυξέλλες στρέφονται τα βλέμματα όχι μόνο της Αθήνας, αλλά όλης της Ευρώπης, αφού η ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να σηματοδοτήσει σειρά σημαντικών εξελίξεων -ενδεχομένως και ιστορικών διαστάσεων- τόσο στην οικονομία όσο και στο στοίχημα της επίλυσης του ζητήματος της ΠΓΔΜ.

Και μπορεί το ελβετικό θέρετρο να έχει μπει στη συζήτηση των ημερών εξαιτίας της πιθανής συνάντησης Τσίπρα - Ζάεφ, ωστόσο το φόρουμ που διεξάγεται εκεί αφορά κατεξοχήν τις οικονομικές επαφές, με τη συμμετοχή σημαντικών ηγετών και οικονομικών παραγόντων και με την Ελλάδα να αναμένεται να απασχολήσει πολλές από τις συζητήσεις. Άλλωστε, για πολλά χρόνια η χώρα μας συμμετείχε στο Φόρουμ του Νταβός ως "φτωχός συγγενής" και ενίοτε πρωταγωνιστούσε άθελά της ως... αναπαράσταση ελληνικής τραγωδίας. Σήμερα η εικόνα αυτή μοιάζει μακρινή. Η αναφορά του Πιέρ Μοσκοβισί ότι η επιτυχία του ελληνικού προγράμματος αποτελεί προτεραιότητα της Κομισιόν δείχνει την προσέγγιση των Ευρωπαίων για την οικονομική πορεία της χώρας μας ως το όχημα του τερματισμού της κρίσης στην Ευρωζώνη.

Το τέλος του δράματος

Δεν χρειάζεται να ανατρέξουμε πολύ πίσω στο παρελθόν για να θυμηθούμε ότι όταν στα Eurogroup πρώτο θέμα στην ατζέντα ήταν η Ελλάδα, αυτό και μόνο εξασφάλιζε τη μετατροπή της συνεδρίασης σε θρίλερ με τελικό θύμα την χώρα μας. Αύριο όμως τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Πρόκειται για ένα Eurogroup "σταθμό" για την Ευρωζώνη, αφού, υπό την προεδρία του Πορτογάλου Μάριο Σεντένο, θα επικυρωθεί και τυπικά η -ταχύτατη, όπως υπογραμμίζουν Ευρωπαίοι παράγοντες- ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης με την επί της αρχής έγκριση της επόμενης δόσης δανείων για την Ελλάδα, η οποία θα κυμανθεί μεταξύ 6 και 7 δισ. ευρώ, ανοίγοντας και τον δρόμο για τη διευκρίνιση των μέτρων για το χρέος.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα θέσουν τις βάσεις για τα επόμενα βήματα που θα οδηγήσουν, όπως φιλοδοξούν Αθήνα και Βρυξέλλες, στο τέλος του προγράμματος τον ερχόμενο Αύγουστο. Η συζήτηση λοιπόν για την τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση θα ξεκινήσει αύριο, καθώς μέχρι τον Ιούνιο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί προκειμένου να υπάρχει αρκετός χρόνος για τη διευθέτηση όλων των ζητημάτων που θα εκκρεμούν για την οριστική έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο, δίνοντας την ευκαιρία και στον πρώην πρόεδρο του Eurogroup... να ανοίξει το ούζο που φυλάει για την περίσταση.

"Έπειτα από σχεδόν οκτώ ολόκληρα χρόνια βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την έξοδο από το καθεστώς των Μνημονίων" τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγοντας τις εργασίες της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ την Παρασκευή, κάνοντας λόγο για μια εξέλιξη που αποτελεί "κρίσιμο ιστορικό ορόσημο για την πορεία της χώρας". Όπως σημείωσε, η μέρα που η Ελλάδα θα επιστρέψει σε καθεστώς κανονικότητας μέσα στο θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης πλησιάζει.

Σε αυτήν ακριβώς την κανονικότητα προσβλέπει η ελληνική κυβέρνηση ακούγοντας με ικανοποίηση αρμόδιο Ευρωπαίο αξιωματούχο να διαβεβαιώνει ότι δεν τίθεται ζήτημα προληπτικής πιστοληπτικής γραμμής μετά το πρόγραμμα, παρά τις "βεβαιότητες" της Ν.Δ. και της ΔΗ.ΣΥ. για "νέο Μνημόνιο" και βέβαια τις αξιώσεις του Γ. Στουρνάρα.

Αποφασιστικότητα για επίλυση

Έντονη ήταν η κινητικότητα τις προηγούμενες ημέρες σε Αθήνα, Σκόπια και Νέα Υόρκη, με τη διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό της γείτονος να έχει μπει για τα καλά σε ράγες και το θερμόμετρο ανάμεσα σε Μαξίμου και Μοσχάτο να ανεβαίνει. Η... στρατηγική αμηχανία για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εντάθηκε ιδιαιτέρως μετά τη συνάντηση Τσίπρα με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, με τον μακαριότατο να τοποθετείται κατά των συλλαλητηρίων και να κάνει έκκληση για "εθνική συναίνεση, συνεννόηση και ομοψυχία". Την ίδια στιγμή, η Ν.Δ. επιχειρεί να εκμεταλλευτεί πολιτικά τη δοσμένη συγκυρία με συνταγές του 1992 και με πλειοδοσία εθνικισμού.

Από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ την Παρασκευή ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Κ. Μητσοτάκη για στάση εθνικής επιπολαιότητας αναφορικά με το ονοματολογικό για την ΠΓΔΜ και σημείωσε ότι "θα υποχρεωθεί πολύ γρήγορα, από την ίδια τη ζωή, από την εξέλιξη των πραγμάτων να πάρει θέση. Όσο δύσκολο κι αν είναι γι' αυτόν", μια αποστροφή που δείχνει ενδεχομένως μια κατεύθυνση στον δρόμο για την επίλυση, ενώ την ίδια στιγμή χαρακτήρισε θετικό ότι στη γειτονική χώρα βλέπουμε μια κυβέρνηση που εμφανίζεται αποφασισμένη να κάνει βήματα, επισημαίνοντας όμως ότι "μένει να το δούμε στη πράξη".

Ο πρωθυπουργός, που θα βρεθεί από αύριο και έως την Τετάρτη στο Νταβός, τόνισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να δουλεύει για να πετύχει το καλύτερο δυνατό σε μια διαπραγμάτευση που αρχίζει τώρα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι "οι εξελίξεις θα μας δικαιώσουν". Σημείωσε ότι "η ελληνική θέση είναι σαφής και είναι θέση ευθύνης", ότι "διεκδικούμε με αποφασιστικότητα την επίλυση του ζητήματος", όμως "επίλυση σημαίνει κοινά αποδεκτή, σύνθετη ονομασία, έναντι όλων" επιπλέον και μια βιώσιμη λύση που δεν θα αφήνει κανένα περιθώριο αλυτρωτισμού ή ανιστόρητων διεκδικήσεων.

Οι συνεχιστές του Σαμαρά...

Σημείωσε επίσης ότι υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας ώστε να λυθεί οριστικά ένα ζήτημα που φορτώθηκε στη χώρα από το 1992. Σε αυτό το σημείο ανέφερε ότι τότε ως ΥΠΕΞ ο κ. Σαμαράς "προτίμησε να οικοδομήσει την προσωπική πολιτική του καριέρα, παρά να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος, όπως όριζε το εθνικό συμφέρον". Πρόσθεσε ότι όμως και σήμερα "υπάρχουν πάλι κάποιοι συνεχιστές αυτής της παράδοσης του κ. Σαμαρά, αρκετοί εξ αυτών στη Ν.Δ., που προσπαθούν, χωρίς επιχειρήματα, να αγγίξουν ευαίσθητες χορδές, σηκώνοντας το λάβαρο της πατριδοκαπηλίας".

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι "τα εθνικά συμφέροντα δεν προασπίζονται ούτε με κραυγές ούτε με αφορισμούς και γραφικότητες, αλλά με νηφαλιότητα, με διαπραγματευτική ικανότητα, με προσπάθεια διεύρυνσης των διεθνών συμμαχιών μας στο εξωτερικό και με προσπάθεια διαμόρφωσης συναίνεσης και εθνικής ομοψυχίας στο εσωτερικό".

Αντίθετα με τον αρχηγό της Ν.Δ., όπως είπε, που "δεν τον αφορά αν η χώρα θα απελευθερωθεί από τα βάρη που της φόρτωσε η παράταξή του και ο κ. Σαμαράς το 1992, αλλά το μόνο που τον νοιάζει είναι συγκρατήσει την ακροδεξιά του πτέρυγα και να παίξει παιχνίδια εσωτερικής κατανάλωσης". Του καταλόγισε ότι δεν παίρνει θέση και κρύβεται: "Τη μία μιλάει για Βουκουρέστι, την άλλη στέλνει τους βουλευτές του στα συλλαλητήρια". Βέβαια, λίγη ώρα αργότερα, ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς έκανε λόγο για "τίτλο τιμής" αναφερόμενος σε όσα του καταλόγισε ο Αλ. Τσίπρας, υπερηφανευόμενος(;) για την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη και για την πολιτική καριέρα που έχτισε πάνω σε αλυτρωτισμούς και πατριδοκαπηλία.

Έκλεισαν χθες οι εργασίες της Κ.Ε.

Ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία συζήτησε για τις πολιτικές εξελίξεις, το σχέδιο για την επόμενη ημέρα από τα Μνημόνια αλλά και τη συνολική στρατηγική διεξόδου και βέβαια για τις εξελίξεις στο "Μακεδονικό". Επίσης, τέθηκαν οι άξονες προτεραιοτήτων για την πορεία του κόμματος το πρώτο εξάμηνο του 2018, ενώ ορίστηκε να υπάρξουν θεματικές συνεδριάσεις της Κ.Ε. τους επόμενους μήνες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL