Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.4°C20.1°C
4 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.5°C
3 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.0°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.9°C18.9°C
2 BF 45%
Προσφυγικό και ενέργεια στην τριμερή με Ιορδανία - Κύπρο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προσφυγικό και ενέργεια στην τριμερή με Ιορδανία - Κύπρο

Σειρά σημαντικών ζητημάτων που αφορούν τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής και τις διμερείς σχέσεις θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, σήμερα στη Λευκωσία, όπου φιλοξενείται η πρώτη τριμερής σύνοδος κορυφής Ελλάδας - Κύπρου- Ιορδανίας.

Η σύνοδος, την οποία εγκαινιάζει η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο της ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής, έρχεται σε συνέχεια της ελληνικής πρωτοβουλίας για τη σύνοδο των χωρών του Νότου και τη δημιουργία τριμερών σχημάτων Ελλάδας - Κύπρου με Αίγυπτο, Ισραήλ, Λίβανο και Παλαιστίνη. Για την Αθήνα η σημασία της τριμερούς είναι μεγάλη καθώς τονίζεται ότι η Ιορδανία είναι χώρα - κλειδί για την περιοχή και ένας από τους βασικούς πυλώνες σταθερότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα θέματα που μπαίνουν στη σημερινή ατζέντα είναι το μέλλον της περιοχής και ειδικότερα το συριακό ζήτημα και το προσφυγικό, το παλαιστινιακό, το Ιράκ και το Κυπριακό καθώς και οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ιορδανία και η ανάγκη στήριξης της τελευταίας εξαιτίας του μεγάλου βάρους που σηκώνει λόγω του προσφυγικού.

Παράλληλα θα συζητηθούν διμερείς οικονομικές, ενεργειακές και μορφωτικές σχέσεις Ελλάδας - Ιορδανίας. Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι επιφανή στελέχη της ιορδανικής ελίτ (πολιτικοί, στρατιωτικοί και διπλωμάτες) έχουν φοιτήσει στην Ελλάδα και είναι ελληνόφωνοι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ότι και ο αντιπρόεδρος της ιορδανικής Βουλής είναι ελληνόφωνος. Όπως υπογραμμίζουν στην Αθήνα, η ελληνική πλευρά στηρίζει και θέλει να συνεχιστεί αυτή η σχέση.

Μνημόνιο συνεργασίας

Οι τρεις ηγέτες αναμένεται να προχωρήσουν και στην υπογραφή συμφωνιών στο περιθώριο της συνόδου. Συγκεκριμένα, μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ιορδανίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Συμφωνία για προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ιορδανίας και τέλος, διακρατικές συμφωνίες αναγνώρισης ναυτικής ικανότητας μεταξύ Ελλάδας και Ιορδανίας και μεταξύ Κύπρου και Ιορδανίας. Σημειώνεται, ότι, ως κράτη - μέλη της Ε.Ε., Ελλάδα και Κύπρος δεν χρειάζεται να υπογράψουν τη συμφωνία αυτή μεταξύ τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL