Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.9°C19.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.8°C18.0°C
0 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.6°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.4°C
0 BF 71%
Αρχή του τέλους για τη Χρυσή Αυγή;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αρχή του τέλους για τη Χρυσή Αυγή;

Ένα συνηθισμένο παγωμένο βράδυ του Γενάρη του 2013. Ένας νέος άντρας, φτωχός μεροκαματιάρης, πηγαίνει με το ποδήλατό του στη λαϊκή για να πιάσει δουλειά πριν από το ξημέρωμα. Έχει ήδη διαπράξει ένα «έγκλημα»: είναι σκούρος, Πακιστανός για την ακρίβεια. Οι αυτόκλητοι τιμωροί του δεν του το συγχωρούν. Του κλείνουν τον δρόμο σ' ένα στενό των Πετραλώνων και τον «θερίζουν» με πτυσσόμενο μαχαίρι «πεταλούδα».

Ο Σαχζάτ Λουκμάν αφήνει την τελευταία του πνοή και οι δολοφόνοι του συλλαμβάνονται λίγη ώρα αργότερα σε τυχαίο έλεγχο. Στα σπίτια τους βρέθηκαν άλλες τρεις «πεταλούδες», ρόπαλα, σφαίρες πολεμικού όπλου, σφεντόνες και αεροβόλο, καθώς και μεταλλικά σφαιρίδια, αλλά και προεκλογικά φυλλάδια της Χρυσής Αυγής. Ήταν όμως ακόμα η περίοδος που το ναζιστικό κόμμα απολάμβανε μιας ιδιότυπης ασυλίας. Τέσσερα χρόνια μετά, έχουν αλλάξει πολλά...

Έντυπο υλικό της Χρυσής Αυγής (τρικάκια) εντοπίστηκε και στο σπίτι των τεσσάρων ακροδεξιών που συνελήφθησαν για την τοποθέτηση εκρηκτικού - εμπρηστικού μηχανισμού στον κοινωνικό χώρο «Φαβέλα» του Πειραιά τον περασμένο Αύγουστο. Στα σπίτια τους επίσης βρέθηκε κι ένα πραγματικό οπλοστάσιο και κατασχέθηκαν όπλα τύπου «Airsoft», δύο φυσίγγια πολεμικού τυφεκίου και των 9 mm αντίστοιχα, κάλυκες πολεμικού τυφεκίου, δύο φιαλίδια βουτανίου των 500 γραμμαρίων και ψηφιακά πειστήρια, όπως κινητά τηλέφωνα και κάρτες SIM.

Και μπορεί η αστυνομία να συνδέει τους τέσσερις με την ακροδεξιά οργάνωση «Απέλλα», τα ευρήματα ωστόσο επαναφέρουν στο προσκήνιο τον οπλισμό της Χρυσής Αυγής, για τον οποίο μέχρι σήμερα καμώνεται πως είναι ανύπαρκτος.

Όσο όμως κι αν το ναζιστικό κόμμα αρνείται την ύπαρξή του, τα στοιχεία της δικογραφίας, το έντυπο και οπτικό υλικό, οι καταθέσεις των μαρτύρων, ακόμα και οι καταδίκες στελεχών της για οπλοκατοχή αποδεικνύουν το ακριβώς αντίθετο.

Από τον Κασιδιάρη, τον Ρουπακιά και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη που εμφανίζονται σε δεκάδες φωτογραφίες να καμαρώνουν κρατώντας όπλα, μέχρι τα μηνύματα που έστελνε ο Λαγός αμέσως μετά τη δολοφονία Φύσσα σε ομοϊδεάτες του να «καθαρίσουν» τα σπίτια τους υπό τον φόβο των αστυνομικών ερευνών αποδεικνύουν τη στρατιωτικού τύπου οργάνωση που εκπαιδευόταν με κανονικά όπλα για τους σκοτεινούς σκοπούς της.

Την ύπαρξη οπλισμού επιβεβαίωσαν και οι προστατευόμενοι μάρτυρες, όλοι πρώην χρυσαυγίτες, στη δίκη της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι αναφέρθηκαν με λεπτομέρειες στην εκπαίδευση τύπου «κομάντο» που λάμβαναν τα πλέον μυημένα στελέχη σε μη οργανωμένους και νόμιμους χώρους σκοποβολής και σε εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα.

Η δικογραφία περιλαμβάνει επίσης φωτογραφίες οπλισμού που έχει πιστοποιηθεί ότι είναι τραβηγμένες από μέλη της οργάνωσης κι όχι κατεβασμένες από το Διαδίκτυο.

Το τέρας όμως δείχνει να ψυχορραγεί. Δεν είναι μόνο τα συντριπτικά στοιχεία που κατατίθενται καθημερινά στη δίκη, η οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις θα έχει ολοκληρωθεί το 2018. Τους τελευταίους μήνες συνεχώς τα «ποντίκια» εγκαταλείπουν το πλοίο πριν από το ναυάγιο. Στα Χανιά οι πολίτες αρνούνται να τους νοικιάσουν γραφεία, οι τοπικές οργανώσεις φυλλορροούν ή κλείνουν η μία μετά την άλλη, ενώ το ένα μετά το άλλο υψηλόβαθμα στελέχη αποστασιοποιούνται και αποχωρούν.

Την ίδια στιγμή η Χρυσή Αυγή σε όλες τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών του 2017 εμφανίζεται πλέον στην τέταρτη θέση, πίσω δηλαδή από τον νέο κεντροαριστερό φορέα, ενώ χάνει και στα μεγάλα αστικά κέντρα και ιδίως στην Περιφέρεια Αττικής, που συγκεντρώνει το 30% του εκλογικού σώματος.

Σύμφωνα με την τελευταία πανελλαδική δημοσκόπηση της Κάπα Research, με συνολικό δείγμα 12.783 άτομα, στην Αττική η Χρυσή Αυγή περνάει πλέον στην 5η θέση με 6,9%, πίσω από το ΠΑΣΟΚ / Κίνημα Αλλαγής που λαμβάνει 8,9% και το ΚΚΕ που λαμβάνει 8,2%.

Στο σύνολο της δημοσκόπησης η Χρυσή Αυγή βρίσκεται στην 4η θέση με 7,1% πίσω από το ΠΑΣΟΚ / Κίνημα Αλλαγής που λαμβάνει 8,7%.

Η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή αξιώνει το 2018 να είναι η χρονιά χωρίς νεοναζί και ρατσισμό. Ένα στοίχημα που μας αφορά όλους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL