Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Κατερίνα Ιγγλέζη, βουλευτής Χαλκιδικής: / "Προκλητική η δικαστική απόφαση για τα πρόστιμα της Ελληνικός Χρυσός"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κατερίνα Ιγγλέζη, βουλευτής Χαλκιδικής: / "Προκλητική η δικαστική απόφαση για τα πρόστιμα της Ελληνικός Χρυσός"

«Είναι γενικότερη πεποίθηση ότι δεν θα πρέπει να κρίνονται οι δικαστικές αποφάσεις. Μερικές φορές όμως κάποιες αποφάσεις προκαλούν το αίσθημα δικαίου» σχολιάζει η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη αναφορικά με την απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών να απαλλάξει την Ελληνικός Χρυσός από πρόστιμα ύψους 1,7 εκατ. ευρώ για σωρεία περιβαλλοντικών παραβάσεων.

Τονίζει ότι το δικαστήριο «δεν εξέτασε την ουσία της υπόθεσης, παρά «περιορίστηκε στο τυπικό σκέλος προβαίνοντας σε μια διασταλτική ερμηνεία του εύλογου χρονικού διαστήματος για την επιβολή των προστίμων» και αφήνει αιχμές κατά της κυβέρνησης Σαμαρά και της τότε ηγεσίας του ΥΠΕΝ ότι «έπαιξε καθυστερήσεις» κρατώντας στα συρτάρια του υπουργείου την υπόθεση.

* Πριν από λίγες ημέρες το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών απάλλαξε, τουλάχιστον προσωρινά, την Ελληνικός Χρυσός από την πληρωμή προστίμου ύψους 1,7 εκατ. ευρώ για συνολικά 22 περιβαλλοντικές παραβάσεις της εταιρείας. Πώς κρίνετε αυτήν την απόφαση και πώς την υποδέχθηκε η τοπική κοινωνία της ΒΑ Χαλκιδικής;

Είναι γενικότερη πεποίθηση ότι δεν θα πρέπει να κρίνονται οι δικαστικές αποφάσεις. Μερικές φορές όμως κάποιες αποφάσεις προκαλούν το αίσθημα δικαίου και ειδικά η συγκεκριμένη με την οποία καταστρατηγείται η αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει». Είναι προφανές ότι το δικαστήριο δεν εξέτασε την ουσία των παραβάσεων, που έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην περιοχή, αλλά περιορίστηκε στο τυπικό σκέλος προβαίνοντας σε μια διασταλτική ερμηνεία του «εύλογου» χρονικού διαστήματος για την επιβολή των προστίμων.

Πρόκειται αντικειμενικά για μια πολύπλοκη υπόθεση η εξέταση της οποίας σαφώς απαιτεί χρόνο και πολυεπίπεδη διερεύνηση, οπότε τίθεται ζήτημα για το πώς ορίζεται το «εύλογο» διάστημα. Πρόκειται για παραβάσεις με μακρόχρονες επιπτώσεις που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων της περιοχής. Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να μένουν ατιμώρητα τα περιβαλλοντικά εγκλήματα.

Η τοπική κοινωνία, για μια ακόμα φορά, απογοητεύτηκε από τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που η Δικαιοσύνη όσον αφορά τη συγκεκριμένη «επένδυση» μένει στον τύπο και δεν προχωρά στην ουσία του ζητήματος.

* Βάσει του σκεπτικού της απόφασης τα περιβαλλοντικά ατοπήματα της εταιρείας δεν αμφισβητούνται, αλλά «απαλλάσσεται» από την πληρωμή του προστίμου διότι οι αρμόδιες υπηρεσίες και το ΥΠΕΝ φέρονται να άργησαν να το καταλογίσουν. Πιστεύετε ότι υπήρξαν μεθοδεύσεις ώστε η Ελληνικός Χρυσός να γλιτώσει το 1,7 εκατ. ευρώ και από ποιούς;

Πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας είναι η διενέργεια ελέγχων από τους επιθεωρητές Περιβάλλοντος και συγκεκριμένα αυτός που είχε γίνει τον Απρίλιο του 2013 είχε προκληθεί από καταγγελίες κατοίκων και δικές μου ειδικότερα. Παρά το γεγονός ότι οι έλεγχοι από τους επιθεωρητές Περιβάλλοντος διενεργήθηκαν εγκαίρως και υπήρξαν αποτελέσματα, αποτέλεσε πολιτική επιλογή της τότε ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ να μην προχωρήσει στη σύνταξη πορισμάτων καθώς και στην επιβολή των προστίμων για τις εν λόγω παραβάσεις, αλλά να παραμείνουν στα συρτάρια.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το ότι οι εκθέσεις στάλθηκαν προς υπογραφή στις αρχές του 2015, επί υπηρεσιακής κυβέρνησης. Παρά την καθυστέρηση τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ., η κυβέρνηση προχώρησε στον έλεγχο της νομιμότητας της «επένδυσης» καθώς και στην έκδοση των πορισμάτων και εν τέλει στην επιβολή των προστίμων.

* Μετά από αυτήν την εξέλιξη τι θα πρέπει να γίνει για να ισχύσει το «όποιος ρυπαίνει το περιβάλλον πληρώνει» και για την Ελληνικός Χρυσός;

Όπως είναι αυτονόητο, το ΥΠΕΝ έχει ήδη προχωρήσει στη διαδικασία άσκησης έφεσης κατά της πρωτόδικης απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου, ώστε να μη μείνουν ατιμώρητες οι περιβαλλοντικές παραβάσεις και να εφαρμοστεί η αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει». Παράλληλα όμως θα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι περιβαλλοντικοί έλεγχοι στην εταιρεία, όπως και σε κάθε εταιρεία που έχει μια τόσο επιζήμια δραστηριότητα για το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών. Για τον λόγο αυτόν η κυβέρνηση οφείλει να μεριμνήσει για τη στελέχωση του Σώματος Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, ώστε να υπάρχει το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό για τη διενέργεια ελέγχων πανελλαδικά και την προστασία του περιβάλλοντος.

* Χρόνια τώρα η τοπική κοινωνία της Χαλκιδικής είναι διχασμένη για την επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας από την Eldorado Gold. Δημιουργήθηκε ένα μεγάλο κίνημα ενάντια στην ανοικτή εξόρυξη στις Σκουριές, ενώ από την άλλη πλευρά οι εκατοντάδες εργαζόμενοι στα μεταλλεία στηρίζουν τα σχέδια της εταιρείας, φοβούμενοι ότι, αν ματαιωθούν, θα μείνουν άνεργοι. Κατά την άποψή σας η μεταλλευτική δραστηριότητα θα πρέπει να συνεχιστεί στη ΒΑ Χαλκιδική ή θα πρέπει να σταματήσει εντελώς;

Το κίνημα της ΒΑ Χαλκιδικής ενάντια στις εξορύξεις δεν αντιτίθεται μόνο στην ανοιχτή εξόρυξη στις Σκουριές, αλλά στην εν γένει επέκταση των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων στην περιοχή. Θέση μας είναι η συνέχιση των παραδοσιακών μεταλλευτικών δραστηριοτήτων με φθίνουσα πορεία. Η επιβάρυνση της περιοχής από τις μεταλλευτικές δραστηριότητες έχει ξεπεράσει προ πολλού τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής, όπως αναφέρεται ξεκάθαρα και στο πόρισμα του ΑΠΘ.

Όσον αφορά την εξασφάλιση της εργασίας στη Χαλκιδική, αυτή δεν μπορεί να επαφίεται στη μεταλλευτική δραστηριότητα. Η Χαλκιδική είναι ένας τόπος με πολλές αναπτυξιακές προοπτικές, οι οποίες όμως ναρκοθετούνται από την ανοιχτή εξόρυξη και την επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας. Ο τουρισμός, η αγροδασοπονία, η μεταποίηση, η αλιεία και άλλες ακόμα δραστηριότητες έχουν πολλά να προσφέρουν στον τόπο και την ανάπτυξή του με άξονα την αειφορία.

* Αύριο ψηφίζεται στη Bουλή ένα ακόμη πολυνομοσχέδιο, με το οποίο θα κλείσει η τρίτη αξιολόγηση από τους δανειστές της χώρας. Τα όσα προβλέπονται σε αυτό τα θεωρείτε πιο «εύκολα» από τα μέτρα που αναγκάστηκε να λάβει η κυβέρνηση στις δύο προηγούμενες αξιολογήσεις; Επίσης, εκτιμάτε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία θα εμφανιστεί και πάλι συμπαγής;

Είναι, νομίζω, σημαντικό να σημειώσουμε ότι σε αυτό το νομοσχέδιο για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης δεν περιλαμβάνονται δημοσιονομικά μέτρα. Απεναντίας εμπεριέχονται αρκετά θετικά μέτρα, στα οποία θα έπρεπε προχωρήσουμε ούτως ή άλλως, και εκτός πλαισίου αξιολόγησης. Ενδεικτικά να αναφέρω τις ρυθμίσεις για το κτηματολόγιο και τον λατομικό νόμο.

Τόσο η ανάρτηση των δασικών χαρτών όσο και η ολοκλήρωση της κτηματογράφησης της χώρας αποτελούν κεντρικά αναπτυξιακά εργαλεία. Το ελληνικό κτηματολόγιο θα είναι πλέον φορέας του δημόσιου τομέα υπό την εποπτεία του ΥΠΕΝ. Οι υπηρεσίες του αναβαθμίζονται και εξασφαλίζεται η ενιαία εφαρμογή των κανόνων καταχώρισης και δημοσιότητας των δικαιωμάτων των πολιτών και του Ελληνικού Δημοσίου επί της ακίνητης περιουσίας.

Με τις αλλαγές στη λατομική νομοθεσία επιτυγχάνονται η κωδικοποίηση και ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου έρευνας και εκμετάλλευσης των λατομείων. Η επικαιροποίηση γίνεται στο πλαίσιο της διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος, της προστασίας του περιβάλλοντος και της προάσπισης της ασφάλειας και της δημόσιας υγείας. Σύμφωνα με όσα προανέφερα θεωρώ ότι η κυβερνητική πλειοψηφία θα είναι συμπαγής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL