Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.8°C26.6°C
3 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C25.3°C
2 BF 35%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.4°C22.1°C
3 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.5°C24.7°C
5 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.3°C23.9°C
1 BF 33%
Στην Εξεταστική για την Υγεία / Ερωτήματα για την αγορά του κτηρίου του ΚΕΕΛΠΝΟ και τις χορηγίες του 2008
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στην Εξεταστική για την Υγεία / Ερωτήματα για την αγορά του κτηρίου του ΚΕΕΛΠΝΟ και τις χορηγίες του 2008

Νέα ερωτήματα για την αγορά του κτηρίου του ΚΕΕΛΠΝΟ αλλά και για τις χορηγίες του 2008, από τις οποίες πληρώθηκαν το 2014 οι "διορισμοί Γεωργιάδη", προέκυψαν από την κατάθεση του προέδρου την περίοδο 2007 - 2009 Γιάννη Πιερρουτσάκου στην Εξεταστική Επιτροπή για την Yγεία.

Το κτήριο του ΚΕΕΛΠΝΟ αγοράστηκε επί προεδρίας Πιερρουτσάκου το 2008 με 11 εκατ. ευρώ, όταν η αντικειμενική του αξία ήταν 3 εκατ. ευρώ. "Ο πωλητής ήταν η Παντεχνική και το όνομα του κτηρίου ήταν ευέλικτο. Διαβολική σύμπτωση" σχολίασε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας, υπογραμμίζοντας ότι υπήρξε μόνο μία προσφορά. "Ένας ήρθε. Τι φταίω που ήταν ένας;" είπε ο Γ. Πιερρουτσάκος.

Ο Σπ. Λάππας επισήμανε φωτογραφικές διατάξεις στην προκήρυξη για την αγορά του κτηρίου του ΚΕΕΛΠΝΟ, λέγοντας ότι έπρεπε να είναι σε συγκεκριμένη απόσταση από το υπουργείο Υγείας, με συγκεκριμένες προδιαγραφές, ότι ο υποψήφιος έπρεπε να καταθέσει προσφορά εντός δύο ημερών κ.ά. "Έχει φωτογραφικό χαρακτήρα η προκήρυξη;" ρώτησε. "Κάθετα όχι. Το κτήριο του ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν με όρους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας" απάντησε ο Γ. Πιερρουτσάκος, φωνάζοντας ότι "με συκοφαντεί ότι έκανα φωτογραφική διάταξη" και απειλώντας με μηνύσεις.

Ο μάρτυρας ισχυρίστηκε πως ο τότε υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε πετύχει να γίνει η Ελλάδα κέντρο του ΠΟΥ και κατέθεσε έγγραφα του ΠΟΥ τα οποία υποτίθεται πως περιείχαν τις προδιαγραφές του κτηρίου που αγοράστηκε.

Όμως ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης διάβασε τα έγγραφα και κατήγγειλε πως "οι προδιαγραφές που αναφέρει ο ΠΟΥ πουθενά δεν αναφέρουν τις προδιαγραφές που αναφέρει ο μάρτυς. Πουθενά δεν αναφέρονται τα χαρακτηριστικά για τα οποία ρωτήθηκε ο μάρτυς".

Ο Γ. Πιερρουτσάκος δεν μπόρεσε να εξηγήσει πως το ΚΕΕΛΠΝΟ το 2014 είχε έλλειμμα 35 εκατ. ευρώ, την ώρα που είχε χορηγίες 800.000 ευρώ από το 2008 τις οποίες δεν είχε διαθέσει. Είπε ότι έφερε χορηγίες 5 εκατ. ευρώ και "εκ των υστέρων έμαθα ότι περίσσεψαν 2 εκατ." και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: "Ποιος είμαι εγώ; Ο Πουαρό ή η CIA;". Ο μάρτυρας δεν ξεκαθάρισε ούτε αν υπήρχε ειδικός λογαριασμός για τις χορηγίες - υπενθυμίζεται ότι από τα χρήματα αυτά πληρώθηκαν όσοι προσλήφθηκαν επί Γεωργιάδη.

Ο Γ. Πιερρουτσάκος παραδέχτηκε ότι τα ποσά για τη διαφήμιση "ήταν μεγάλα, αλλά ήταν για ενημέρωση" και "ποτέ δεν ήταν διαφήμιση του ΚΕΕΛΠΝΟ". Επέρριψε ευθύνη στη Βουλή που δεν υποχρέωσε τους καναλάρχες να μεταδίδουν σε prime time τα μηνύματα του ΚΕΕΛΠΝΟ και όταν ο Σπ. Λάππας του επισήμανε ότι και ο νόμος και η Υπουργική Απόφαση το επέβαλαν, αναρωτήθηκε: "Γιατί τότε δεν παρενέβη η Δικαιοσύνη;". "Ο νόμος δεν σας υποχρέωνε να δίνετε διαφήμιση σε ημέτερους" του επισήμανε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία. "Εγώ δεν είχα κανέναν ημέτερο. Μήπως είναι μετά από εμένα;" απάντησε ο Γ. Πιερρουτσάκος. Η κατάθεση Πιερρουτσάκου συνεχίζεται και σήμερα. Ύστερα από πρόταση του προέδρου της Αντώνη Μπαλωμενάκη, η Εξεταστική θα ζητήσει παράταση εργασιών έως τις 20 Απριλίου.

Ακολουθούν Πολάκης - Γεωργιάδης και μετά Novartis

Με πρόταση του Σπ. Λάππα εντός του Ιανουαρίου θα καταθέσουν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Π. Πολάκης και ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Άδ. Γεωργιάδης και αμέσως μετά θα ανοίξει ο φάκελος του φαρμάκου και της Novartis, όπου κατά τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ ίσως δεν χρειαστεί καν να κληθούν μάρτυρες, καθώς υπάρχει υλικό 250.000 σελίδων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL