Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.3°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.1°C
3 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.0°C18.8°C
1 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.4°C20.8°C
3 BF 35%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.9°C20.7°C
2 BF 59%
Αλ. Τσίπρας από τη σύνοδο του Νότου στη Ρώμη: / "Να μιλήσουμε με τη γλώσσα της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και της ενότητας"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλ. Τσίπρας από τη σύνοδο του Νότου στη Ρώμη: / "Να μιλήσουμε με τη γλώσσα της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και της ενότητας"

Τα αναγκαία βήματα προς μια πιο κυρίαρχη, κοινωνική και δημοκρατική Ευρώπη, η οποία μπορεί να αποτελέσει ένα βασικό μοντέλο στον κόσμο, συζήτησαν χθες στη Ρώμη οι ηγέτες των χωρών του Νότου. "Είναι σημαδιακό το γεγονός ότι η κρίση τελειώνει με την έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής τον Αύγουστο του 2018 και ουσιαστικά και συμβολικά εκεί όπου ξεκίνησε, στον Νότο" είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας μετά την ολοκλήρωση της τέταρτης συνόδου του Νότου.

Μια σύνοδος που έδωσε νέα δυναμική στο σχέδιο της κοινωνικής Ευρώπης που θα αποτελέσει την κεντρική συζήτηση στην επερχόμενη έκτακτη σύνοδο κορυφής. Παράλληλα τέθηκαν ζητήματα εν όψει των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων του Φλεβάρη και του Μάρτη, όπως η μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης με άξονα τον κοινό προϋπολογισμό, αλλά και η αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου στη βάση της αλληλεγγύης.

"Το μέλλον της Ευρώπης μπορεί να είναι ευοίωνο μόνο εάν κάνουμε τα απαραίτητα και θαρραλέα βήματα προς τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η Ευρώπη" σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος επισήμανε πως η σύνοδος αναδεικνύει τη σημασία που σταδιακά αποκτά αυτή πρωτοβουλία σε μια πολύ κρίσιμο περίοδο για το μέλλον της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης. Ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε "έτος ορόσημο" το 2018 για το τέλος της κρίσης στην Ευρώπη και τόνισε την ανάγκη ουσιαστικής συζήτησης για τη λήψη μέτρων προστασίας ώστε να μην επαναληφθεί η κρίση.

Να μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη

"Είναι κοινή μας πεποίθηση ότι έχουμε κάνει πολύ σημαντικά βήματα για την αντιμετώπιση διεθνών και περιφερειακών προκλήσεων" υπογράμμισε τονίζοντας ωστόσο πως "μόνο αν αλλάξει η Ευρώπη μπορεί να έχει ένα ευοίωνο μέλλον για τους πολίτες της, αλλά δεν φτάνει μόνον αυτό, πρέπει να μην επαναλάβουμε και τα λάθη μας" και πρόσθεσε πως "πρέπει να προλάβουμε την πιθανή εκδήλωση νέων κρίσεων".

Παράλληλα ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι σήμερα είναι αναγκαία η συζήτηση για την Ευρώπη και το κοινό μέλλον των κρατών με τη γλώσσα των κοινών αρχών και αξιών και όχι με τη γλώσσα της κρίσης. "Να μιλήσουμε με τη γλώσσα της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και της ενότητας, γιατί, αν κάτι λείπει σήμερα από την Ευρώπη, δεν είναι οι κανόνες της δημοσιονομικής προσαρμογής και η εφαρμογή τους" επισήμανε προσθέτοντας: "Αν κάτι λείπει, είναι οι κοινοί κανόνες για την αλληλεγγύη και για τη σύγκλιση, κοινωνική και οικονομική".

Αναγκαία μια αποτελεσματική κοινή μεταναστευτική πολιτική

Όσον αφορά το προσφυγικό, ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε ότι οι χώρες του Νότου που δέχονται τις ροές είναι και τα νότια σύνορα της Ε.Ε. "Στο πλαίσιο αυτό δεν δοκιμάζεται μονάχα η δυνατότητα της Ευρώπης να διαχειριστεί μια παγκόσμια πρόκληση, αλλά και η ίδια η συνοχή της Ε.Ε." υπογράμμισε και τόνισε πως οι χώρες του Νότου οφείλουν να εργαστούν για την εφαρμογή μιας "αποτελεσματικής κοινής μεταναστευτικής πολιτικής με γνώμονα την αποτελεσματική διαχείριση των συνόρων αλλά και την αλληλεγγύη κυρίως προς τις χώρες που δέχονται τις μεγαλύτερες ροές".

Τόνισε ακόμη πως η Ε.Ε. πρέπει να δώσει το στίγμα υπέρ του διεθνούς δικαίου, της ασφάλειας και της επίλυσης των κρίσεων ειδικά στη Μεσόγειο. Παράλληλα επισήμανε την ανάγκη το Αιγαίο να είναι μια θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας, χωρίς απειλές, όπου το διεθνές δίκαιο θα γίνεται σεβαστό από όλους τους γείτονες της Ελλάδας,

Εμβάθυνση και ενέργεια στη συζήτηση με τον Τζεντιλόνι

Τη σημαντική δυναμική σε διμερείς σχέσεις μετά τη σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας της Κέρκυρας διαπίστωσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, στην κατ' ιδίαν συζήτηση που είχαν ο Αλ. Τσίπρας με τον Ιταλό ομόλογό του. Τσίπρας και Τζεντιλόνι υπογράμμισαν τη δυναμική κυρίως όσον αφορά τις συνομιλίες για συμφωνία επί των θαλασσίων ζωνών και την ενεργειακή συνεργασία, τις ιταλικές επενδύσεις στην Ελλάδα και τον συντονισμό στο πλαίσιο της Ε.Ε.

Υπογραμμίστηκε ακόμη η σύμπτωση απόψεων για τις αλλαγές που πρέπει να δρομολογηθούν στην Ε.Ε. και την Ευρωζώνη σε κοινωνική και δημοκρατική κατεύθυνση. Ο Ιταλός πρωθυπουργός επισήμανε ότι Ελλάδα και Ιταλία είναι δύο χώρες που έχουν θετικά οικονομικά αποτελέσματα και η έξοδος της Ελλάδας και της Ιταλίας από την κρίση είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη συνολική οικονομία της Ευρωζώνης.

Στην κουβέντα μπήκαν και τα ενεργειακά, καθώς συζητήθηκε η προώθηση του αγωγού East Med. Παράλληλα υπογραμμίστηκαν κοινές θέσεις για τη διαχείριση των ευρωπαϊκών εξωτερικών συνόρων και των προσφυγικών ροών στο πλαίσιο της αλληλεγγύης και της στήριξης των χωρών πρώτης υποδοχής. Άλλωστε Ελλάδα και Ιταλία έχουν σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος του συνόλου της προσφυγικής κρίσης όλα αυτά τα χρόνια.

Επίσης τονίστηκε η σημασία που έχει το Αιγαίο για την ασφάλεια της Ε.Ε. και τη διαχείριση του προσφυγικού. Στο πλαίσιο αυτό υπογραμμίστηκε η ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου από την πλευρά της Τουρκίας.

Κυπριακό, ελληνοτουρκικά, ενέργεια με Αναστασιάδη

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε συνάντηση και με τον Κύπριο Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη, όπου μίλησαν για τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών στο Κυπριακό, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τα ενεργειακά. Ολιγόλεπτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε και με τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL