Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.4°C22.4°C
3 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.8°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C22.0°C
1 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 37%
Βήμα-βήμα προς την επίλυση του "Μακεδονικού"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βήμα-βήμα προς την επίλυση του "Μακεδονικού"

Άλλη μία ψηφίδα στο παζλ επίλυσης του "Μακεδονικού" τοποθετήθηκε χθες, με την επίσκεψη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ Μπ. Οσμάνι στην Αθήνα και τις συναντήσεις που είχε με τον Ν. Κοτζιά και τον Γ. Κατρούγκαλο. Εν τω μεταξύ, εν όψει της νέας συνάντησης του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μ. Νίμιτς με τους διαπραγματευτές των δύο χωρών στη Νέα Υόρκη στις 17 του μηνός, Αθήνα και Σκόπια συνεχίζουν να διαβεβαιώνουν για τη βούλησή τους να επιλυθεί η πολύχρονη εκκρεμότητα, καίτοι ελληνικές διπλωματικές πηγές επαναλάμβαναν χθες ότι δεν είναι η χώρα μας η επισπεύδουσα.

Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το "Μακεδονικό" θα υποδεχθεί στις 17 Ιανουαρίου τους διαπραγματευτές Ελλάδας και ΠΓΔΜ πρέσβεις Αδ. Βασιλάκη και Β. Ναουμόφσκι και εκεί αναμένεται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, να πέσουν οι πρώτες προτάσεις στο τραπέζι σχετικά με την ονομασία.

“Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής συμφωνία”

Εξάλλου, το γεγονός ότι ώς τώρα δεν έχει υπάρξει καμία συμφωνία για κάποιο όνομα επιβεβαίωσε χθες και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Μπουγιάρ Οσμάνι, μετά τις συναντήσεις που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών και τον αναπληρωτή υπουργό και το γεύμα εργασίας που του παρέθεσαν στο υπουργείο Εξωτερικών. «Δεν υπάρχει, μέχρι στιγμής, συμφωνία για κάποιου είδους λύση. Υπάρχουν διαπραγματεύσεις, περιμένουμε τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς στα τέλη αυτού του μήνα, ελπίζουμε να έρθει με συγκεκριμένη πρόταση, την οποία θα την σκεφτούμε και μετά θα λάβουμε θέση» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο αλβανόφωνος πολιτικός της γείτονος, χαρακτηρίζοντας “εικασίες που δεν βοηθούν τη διαδικασία” όσες ονομασίες αναφέρονται σε ΜΜΕ.

Ο ίδιος, μάλιστα, επισήμανε ότι αυτό που έχει σημασία είναι “να είμαστε δεσμευμένοι για την αναζήτηση λύσης” μέσα στους επόμενους 'εξι μήνες. “Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ δεσμεύεται για εξεύρεση λύσης” συνέχισε, τασσόμενος υπέρ της εντατικοποίησης των διαπραγματεύσεων και τόνισε την ανάγκη να εντατικοποιηθεί αυτή η διαδικασία μέσα στις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

“Το 2018 θα ανήκει σε εμάς, στις δύο χώρες, όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις μας, για να ενδυναμώσουμε τη συνεργασία μας και τελικά να λύσουμε τη διαφορά που έχουμε και ταυτόχρονα να ξεκλειδώσουμε τη διαδικασία ένταξης της χώρας μας (σ.σ.: στους ευρωατλαντικούς θεσμούς)” υπογράμμισε ο Μπ. Οσμάνι, αναγνωρίζοντας, πάντως, ότι και στις δύο χώρες “η κοινή γνώμη δεν είναι έτοιμη για τελική λύση λόγω συναισθηματικής φόρτισης”. “Υπάρχουν πολλά συναισθηματικά επίπεδα σε σχέση με αυτό, και στον κόσμο αλλά και στους πολιτικούς με την εκλογική ατζέντα τους, και πρέπει να 'ξεφλουδίσουμε' αυτά τα επίπεδα για να καταλήξουμε στην ορθολογική καρδιά του προβλήματος και να βρούμε τη λύση” τόνισε.

Σημειωτέον πως ο Μπ. Οσμάνι έχει ταχθεί κατά της διενέργειας δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ εφόσον οι δύο χώρες καταλήξουν σε κοινά αποδεκτή ονομασία και, ως εκ τούτου, η χθεσινή επίσκεψή του στην Αθήνα έχει τη δική της ιδιαίτερη σημασία.

Πέραν του ονοματολογικού, πάντως, στη συνάντηση του Μπ. Οσμάνι με τον Γ. Κατρούγκαλου εξετάστηκαν και οι τρόποι περαιτέρω οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ και, κατά πληροφορίες, συμφωνήθηκε η συγκρότηση μεικτών ομάδων εργασίας για μεταφορά τεχνογνωσίας στη γείτονα χώρα. Επίσης, συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί στο εγγύς μέλλον στην Αθήνα οικονομικό φόρουμ με τη συμμετοχή επιχειρηματιών από την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ.

Σαφές μήνυμα

Την ίδια ώρα, διπλωματικές πηγές χθες δεν έκρυβαν την απορία τους για δημοσίευμα αλβανικής ιστοσελίδας -που όμως, κατά τις ίδιες πηγές, έχει σύνδεση ακόμη και με... την Τουρκία-, που υποστήριζε ότι μεταξύ των δύο χωρών έχει επέλθει συμφωνία για το όνομα “Νέα Μακεδονία” («Νόβα Μακεντόνιγια» ή «NovaMakedonijia»). Οι ίδιες πηγές έκαναν λόγο για “έναν 'περίεργο' και απολύτως άγνωστο ιστότοπο”, προσθέτοντας ότι, σε κάθε περίπτωση, 'το μήνυμα που στέλνει η Αθήνα στα Σκόπια είναι το εξής: Ως Ελλάδα επιθυμούμε ειλικρινά τη λύση' αλλά δεν είμαστε εμείς που 'καιγόμαστε'. 'Εσείς καίγεστε για τη λύση (για ένταξη σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε.), βρείτε τα (οι Σλάβοι με τους Αλβανούς) για το ονοματολογικό'».

Δ. Τζανακόπουλος: “Παράθυρο ευκαιρίας” για λύση

Την ίδια στιγμή, τη βούληση της κυβέρνησης για λύση στο "Μακεδονικό" επαναβεβαίωσε χθες, ενημερώνοντας τους πολιτικούς συντάκτες, και ο Δ. Τζανακόπουλος. Ερωτηθείς περί “Νέας Μακεδονίας”, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι δεν θα μπει σε “ακατάσχετη ονοματολογία”, διαβεβαιώνοντας ότι αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι “να προχωρήσουμε στις διαπραγματεύσεις με συγκροτημένο και σοβαρό τρόπο, ώστε εντός των επόμενων μηνών να έχουμε καταφέρει να καταλήξουμε σε μια λύση στο πρόβλημα αυτό που ταλαιπωρεί την Ελλάδα τα τελευταία 25 χρόνια και που μας κληροδότησαν πολιτικές δυνάμεις που, όταν έπρεπε να το έχουν επιλύσει, το διαχειρίστηκαν με βασικό γνώμονα το μικροπολιτικό συμφέρον και την εξυπηρέτηση μιας εθνικιστικής ιδεολογία στο πλαίσιο ενός εθνικιστικού παροξυσμού”. “Η διαπραγμάτευση θα ενταθεί τις επόμενες ημέρες” προέβλεψε και, αναφερόμενος στις δηλώσεις Μητσοτάκη, ο υπουργός Επικρατείας διερωτήθηκε αν τα περί σύνθετης ονομασίας είναι “προσωπική άποψη” του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αν συμφωνούν “πρώην πρωθυπουργοί και αντιπρόεδροι” που περιλαμβάνονται στην Κ.Ο. της Ν.Δ.

Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε για την “απόλυτη βούληση” της κυβέρνησης “να δημιουργήσουμε τους όρους για την ευρύτερη δυνατή κοινοβουλευτική συναίνεση” και απάντησε θετικά στο ερώτημα αν θα ενημερωθούν οι πολιτικοί αρχηγοί από την κυβέρνηση εφόσον Αθήνα και Σκόπια καταλήξουν σε κοινά αποδεκτή πρόταση ονομασίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL