Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.1°C18.0°C
0 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.3°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.4°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.1°C
2 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 81%
Σήμερα στη Ρώμη ο Αλ. Τσίπρας / Σύνοδος του Νότου για να δοθεί ώθηση στην κοινωνική Ευρώπη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σήμερα στη Ρώμη ο Αλ. Τσίπρας / Σύνοδος του Νότου για να δοθεί ώθηση στην κοινωνική Ευρώπη

Στη Ρώμη θα βρεθεί σήμερα ο πρωθυπουργός προκειμένου να δώσει το "παρών" στην τέταρτη σύνοδο των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, την ώρα που η Αθήνα κινείται σε ρυθμούς πολυνομοσχεδίου, η ψήφιση του οποίου θα δώσει την τελική ώθηση για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης.

Η σύνοδος, που διεξάγεται έναν μήνα πριν από την έκτακτη σύνοδο κορυφής με θέμα την "κοινωνική Ευρώπη" και τις αλλαγές σε κατεύθυνση εκδημοκρατισμού της αρχιτεκτονικής της Ε.Ε., θα γίνει με τη συμμετοχή των ηγετών επτά χωρών (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Κύπρος, Μαλτα). Ο Έλληνας πρωθυπουργός πρωτοστατεί στις προσπάθειες για να δοθεί ώθηση στην κοινωνική Ευρώπη και μεγαλύτερη αλληλεγγύη στο μεταναστευτικό ζήτημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος των επτά ηγετών είναι η δημιουργία νέας δυναμικής για την κοινωνική Ευρώπη, καθώς επεξεργάζονται διακήρυξη για πιο κυρίαρχη, πιο κοινωνική και δημοκρατική Ευρώπη. Στις συνομιλίες αναμένεται να τονιστεί η ανάγκη για αναθεώρηση της Ευρωζώνης, με κοινό προϋπολογισμό, με κατεύθυνση πιο φιλική για την ανάπτυξη και δημοκρατική, ενώ παράλληλα θα υποστηριχθούν νέες πρωτοβουλίες για το εργασιακό κεκτημένο και την κοινωνική προστασία σε συνέχεια της συνόδου του Γκέτεμποργκ.

Ο Αλ. Τσίπρας θα θέσει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το ζήτημα της αντιμετώπισης του μεταναστευτικού με μεγαλύτερη αλληλεγγύη στις χώρες πρώτης γραμμής. Άλλωστε, η σύνοδος διεξάγεται σε μια περίοδο που οι ευρωτουρκικές σχέσεις είναι σε κρίσιμη καμπή, λίγες μέρες μετά την ένταση ανάμεσα σε Μακρόν - Ερντογάν στο Παρίσι. Η ελληνική πλευρά αναμένεται επίσης να θέσει τη σημασία του ζητήματος του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου στο Αιγαίο και το ζήτημα της δίκαιης και βιώσιμης επίλυσης του Κυπριακού.

Στις 5 μ.μ. ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει διμερή συνάντηση με τον Ιταλό πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι και στις 9.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί δείπνο εργασίας των ηγετών που μετέχουν στη σύνοδο αμέσως μετά τις δηλώσεις στον Τύπο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL