Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Με "ωμή χυδαιότητα" αντιμετωπίστηκε η Μπ. Μπαζιάνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με "ωμή χυδαιότητα" αντιμετωπίστηκε η Μπ. Μπαζιάνα

Έντονη συζήτηση -αλλά και χυδαία σχόλια- προκάλεσε η συνέντευξη της Μπέτυς Μπαζιάνα στην “Εφημερίδα των Συντακτών”, με την κριτική που διατυπώθηκε να υπερβαίνει κατά πολύ τα όρια της πολιτικής κριτικής "και να φτάνει στην ωμή χυδαιότητα", όπως σχολίασε μέσω Facebook και η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ρ. Σβίγκου.

"Ο τρόπος με τον οποίο αντέδρασαν πολιτικά πρόσωπα στη συνέντευξη της Μπ. Μπαζιάνα φανερώνει μια ιδιοκτησιακή λογική για τη δημόσια σφαίρα, φανερώνει εμπάθεια και ένδεια επιχειρημάτων", αναφέρει η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. "Οι ίδιοι άνθρωποι που δημοσιοποιούν καθημερινά προσωπικές και οικογενειακές στιγμές για την προσέλκυση ψήφων επιτίθενται με τέτοια σφοδρότητα σε μια αριστερή γυναίκα που έδωσε συνέντευξη στην οποία έκανε το ‘λάθος’ και έδωσε πολιτικές απαντήσεις", πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για "αποθέωση του λαϊκισμού".

Αυτό που ενόχλησε πολλούς "άριστους" και "αντιλαϊκιστές" δεν είναι το περιεχόμενο μιας ενδιαφέρουσας και ουσιαστικής συνέντευξης, αλλά το γεγονός ότι μια γυναίκα, επιστήμονας και αριστερή, έκανε το "ατόπημα" να τοποθετηθεί πολιτικά και να μιλήσει για όσα σκέφτονται και συζητούν καθημερινά πολλοί και πολλές, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ή μη.

Χαρακτηριστική ήταν η χυδαία δήλωση, Λεβέντη πως ο πρωθυπουργός "βγάζει στο κλαρί τη γυναίκα του" και πως για τους πολιτικούς η γυναίκα είναι "το τελευταίο τους χαρτί". "Είναι άλλο να ακούς τη γνώμη της και άλλο να τη βάζεις να δίνει συνεντεύξεις μετά από τρία χρόνια σιωπής", είπε.

"Δεν μας έχουν συνηθίσει οι γυναίκες των πρωθυπουργών να παίρνουν τόσο έντονα πολιτική θέση", σχολιάζαν γνωστοί δημοσιογράφοι στα τηλεοπτικά πάνελ", με τον Άδ. Γεωργιάδη μέσω Twitter να σημειώνει πως "αποφάσισε να λάβει μέρος στην πολιτική διαμάχη αποκαλύπτοντας έναν πρωτόγονο, μεγάλο, υποκριτικό αριστερό φανατισμό".

"Κάπως πρέπει να ξεπληρώσει τις φωτογραφικές ρυθμίσεις με τις οποίες ο άντρας της της χτίζει την καριέρα της", έγραψε ξεπερνώντας τον Άδωνι η Ζ. Κωνσταντοπούλου.

"Ο Τσίπρας δεν είπε ψέματα, δεν οπισθοχώρησε"

H Mπ. Μπαζιάνα μίλησε για τους κρίσιμους πρώτους μήνες του 2015 όταν ο ΣΥΡΙΖΑ "διεκδίκησε για λογαριασμό όλων μας να μπεί ένα τέλος στο παράλογο αδιέξοδο". "Όμως η διακυβέρνηση που παρέλαβε δεν ήταν ένα καθαρό, ένα άγραφο χαρτί, ώστε να ξεκινήσει από μηδέν", επισημαίνει. Λέει ακόμα, ως πολίτης και ως αριστερή, πως το καλοκαίρι του 2015 "περίσσευε στον καθένα μας το αίσθημα υπερηφάνειας για τη στάση του ελληνικού λαού αλλά την ίδια ακριβώς στιγμή περίσσευε και η τρομακτική αγωνία, ο έντονος προβληματισμός”. Επιπλέον, υπογράμμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε την κυβέρνηση αλλά όχι και την εξουσία.

"Δεν έσκυβες το κεφάλι", σημειώνει, "κι απέναντί σου οι δανειστές είχαν θέσεις άτεγκτες , ήταν μια τιμωρητική φασιστική μπότα που προσπαθούσε να σου λιώσει το κεφάλι, να σε πατήσει κάτω επειδή τολμησες να ξεστομίσεις ‘δεν αντέχουμε άλλο’". Υπενθυμίζει ακόμα την τρομοκρατία των ΜΜΕ και την πίεση του συστήματος ώστε ο λαός να υποκύψει και την επιχείρηση να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ "μια παρένθεση εξουσίας". "Η απαίτηση, μέσα κι έξω, ήταν να υποταχθούμε και μάλιστα γρήγορα", επισημαίνει και αντιπαρέρχεται τα περί "προδοσίας και εξαπάτησης": "Ο Τσίπρας το οδήγησε μέχρι εκεί που μπορούσε να το πάει, έχοντας συναίσθηση της ευθύνης για ό,τι είχε υποσχεθεί στον ελληνικό λαό, αλλά και της ευθύνης μπροστά στο διακύβευμα".

"Δεν είχε άλλα στο μυαλό του κι άλλα έκανε, δεν είπε ψέματα, δεν οπισθοχώρησε. Πάλεψε να διαχειριστεί μια σκληρή, αμετακίνητη κατάσταση που ορθώθηκε μπροστά του άκρως απειλητική", λέει αναφερόμενη σε εκείνες τις καυτές ημέρες του καλοκαιριού του 2015.

"Η διαλεκτική της ζωής σε καλεί να διαπραγματευτείς επι τόπου ζητήματα που δεν μπορούσες να σταθμίσεις από πριν. Ο Τσίπρας μέσα σε αυτή τη δίνη δεν άλλαξε τον χάρτη των αξιών του, δεν τάχτηκε υπέρ των ισχυρών", σημειώνει.

Υπογραμμίζει πως μπροστά στο "εκβιαστικό take it or leave it" ο Αλ. Τσίπρας προσέφυγε στον λαό, "αυτό που θα έκανε κάθε δημοκράτης, αριστερός πολιτικός", τονίζοντας πως το δημοψήφισμα έδωσε την εντολή στον πρωθυπουργό να διαπραγματευτεί ξανά με τους δανειστές μια καλύτερη συμφωνία: "Είχε πάρει καθαρή εντολή δικαιότερης συμφωνίας, όχι εντολή ρήξης ή εξόδου από την Ευρώπη και το ευρώ".

Ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει

"Τίποτα δεν έχει τελειώσει (...) ο πόλεμος έχει πολλές μάχες", λέει απευθυνόμενη στους ανθρώπους που έφυγαν με τη διάσπαση την οποία αποκαλεί "πληγή που δεν έχει κλείσει", τονίζοντας ότι αυτοί που επέλεξαν να φύγουν χρησιμοποίησαν βαριές κουβέντες, "ξαναμπήκαν στην αριστερή φρασεολογία λέξεις όπως προδοσία, ψέματα, ρεφορμισμός που ξυπνάνε μνήμες που πληγωσαν την Αριστερά". "Οι άνθρωποι που ονειρεύονται έναν κόσμο δικαιότερο ξανασυναντιούνται σε κοινούς αγώνες. Και οι χαρακτηρισμοί δεν χωράνε", λέει χαρακτηριστικά η Μπ. Μπαζιάνα.

Ο κόσμος των παραδείσιων τόπων ανήκει σε διαφορετικό αξιακό σύστημα

"Έδωσα συνειδητά τη μάχη ενάντια στην κουτσομπολίστικη δημοσιότητα της κλειδαρότρυπας και την κέρδισα", υποστηρίζει, ενώ για την κριτική που δέχεται κατά καιρούς για την επιστημονική και επαγγελματική της δραστηριότητας τονίζει πως "κριτές μου δεν είναι οι δημοσιογράφοι αλλά ευτυχώς οι συνάδελφοι, οι καθηγητές και οι φοιτητές μου”. "Ο κόσμος των παραδείσιων τόπων ανήκει σε διαφορετικό από εμένα αξιακό σύστημα", υπογραμμίζει απαντώντας σχετικά με την κουβέντα περί Paradise Papers, ενώ επισημαίνει πως αν κάποιος θέλει να αλλοτριωθεί από την εξουσία, "μπορεί να το πετύχει πολύ εύκολα", επισημαίνοντας πως "η εξουσία, ακόμη και η αριστερή, χτυπάει σε πολύ εσωτερικές χορδές του ανθρώπου".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL