Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
14.5°C19.0°C
1 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
12.6°C17.2°C
1 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
3 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.3°C16.1°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
0 BF 87%
Ψηφίστηκε η τροπολογία Κοντονή - "Παρών" από Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι / Προφανώς ελεύθερη η διαμαρτυρία, διώκεται η βιαιοπραγία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ψηφίστηκε η τροπολογία Κοντονή - "Παρών" από Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι / Προφανώς ελεύθερη η διαμαρτυρία, διώκεται η βιαιοπραγία

Με μία κίνηση, ύστερα από αρκετό παρασκήνιο και πολλές διαβουλεύσεις, η κυβέρνηση κατάφερε χθες στη Βουλή να ικανοποιήσει την ανάγκη για προστασία της λαϊκής πρώτης κατοικίας και των συμβολαιογράφων που εκτελούν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Η τροπολογία του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή ψηφίστηκε με ονομαστική ψηφοφορία που προκάλεσε το ΚΚΕ. Και ήταν αποκάλυψη για τη στάση της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, τα οποία πρωταγωνιστούσαν στις αντιδράσεις: και τα τρία κόμματα ψήφισαν "παρών"! Θετική ψήφο στην τροπολογία έδωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ενώ καταψήφισαν Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων.

Η αλλαγή

Χρειάστηκε να προηγηθεί μία αλλαγή στην προτεινόμενη τροπολογία με την οποία, όπως τόνισε ο Στ. Κοντονής, απαλείφεται η παράγραφος 2, που ορίζει ότι διώκεται αυτεπάγγελτα η απειλή κατά υπαλλήλων πλειστηριασμού ή συμβολαιογράφων. Η ανακοίνωση έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Με την τελική μορφή της διάταξης διώκονται αυτεπάγγελτα η χρήση βίας και η παρακώλυση πλειστηριασμών. Ο υπουργός Δικαιοσύνης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση με την επίμαχη τροπολογία "δεν εισέφερε τίποτε περισσότερο πέρα από την επέκταση της προστασίας των συμβολαιογράφων κατά τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς".

"Άλλο βία, άλλο πολιτική διαμαρτυρία"

Όσον αφορά την προστασία των συμβολαιογράφων, ο Στ. Κοντονής είπε εμφατικά ότι "άλλο πράγμα είναι η πολιτική διαμαρτυρία και άλλο η βία και μάλιστα εναντίον ενός ανθρώπου που εκείνη τη στιγμή είναι μόνος του. Αυτό είναι και ανανδρία".

Της αλλαγής στην τροπολογία είχε προηγηθεί παρασκήνιο εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Στην Ολομέλεια, ο βουλευτής του κόμματος Γιάννης Μιχελογιαννάκης παρακάλεσε προσωπικά τον υπουργό "να αποσυρθεί η τροπολογία με την αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη. Όταν υπάρχει βία, εντάξει. Όμως, το να υπάρχει αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη, με ποινή φυλάκισης 6 ή 3 μηνών κατά περίπτωση, σε όποιον εισέρχεται και παραμένει σε χώρους διεξαγωγής πλειστηριασμών και φέρεται κατά της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης, διακόπτοντας ή διαταράσσοντας της ομαλή διεξαγωγή σας παρακαλώ πολύ να το αποσύρετε, μια και η προστασία της πρώτης κατοικίας πρέπει να νομοθετηθεί και δεν πρέπει να ποινικοποιήσουμε τη λαϊκή κινητοποίηση". Τελικά, ο βουλευτής δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία.

Αντίδραση Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

Διαφωνία είχε εκφράσει και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώντας πως "η τροπολογία δεν δίνει προοπτική λύσης στα παραπάνω προβλήματα, επομένως το υπουργείο Δικαιοσύνης οφείλει να την αποσύρει άμεσα. Η κυβέρνηση οφείλει να συνεχίσει να υλοποιεί τη δέσμευση ότι καμία πρώτη κατοικία λαϊκής οικογένειας δεν θα καταλήξει στα χέρια τραπεζίτη". Ακόμη, εκτίμησε πως "έχει σαφώς φωτογραφικό χαρακτήρα και προσπαθεί να αντιμετωπίσει ακριβώς τις περιπτώσεις παρεμπόδισης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Με αυτόν τον τρόπο, όμως, δημιουργείται ένα νέο πεδίο ποινικής τιμωρίας και τίθενται σοβαρά εμπόδια σε μια μορφή αγώνα απέναντι στο εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα των πλειστηριασμών. Το επιχείρημα μάλιστα ότι έτσι προστατεύονται η εθνική οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί την αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου για όποιον/α αντιτίθεται, ειδικότερα όταν ανάλογες συμπεριφορές αντιμετωπίζονται ήδη από το υπάρχον νομικό πλαίσιο".

"Προστατεύεται η πρώτη κατοικία"

Ο Στ. Κοντονής υπερασπίστηκε την τροπολογία ρωτώντας: "Είναι δυνατό να δεχόμαστε να χτυπάνε και να προπηλακίζουν έναν άνθρωπο, έναν συμβολαιογράφο που κάνει τη δουλειά του;". Μάλιστα, απευθύνθηκε προς το ΚΚΕ και του υπενθύμισε με νόημα ότι "ορισμένοι κύκλοι ήθελαν οι πλειστηριασμοί να φύγουν από τα χέρια των συμβολαιογράφων, ώστε να μην υπάρχουν οι εγγυήσεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας".

Ο υπουργός Δικαιοσύνης έθεσε και το πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργεί η ρύθμιση, λέγοντας ότι "δεν είμαστε διατεθειμένοι να μπούμε σε αυτή τη λογική, να πληρώσουν ξανά οι φορολογούμενοι ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών".

"Από το πρωί συνδυάζονται η προστασία των συμβολαιογράφων και η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος με την πρώτη κατοικία. Η πρώτη κατοικία προστατεύεται απολύτως με τον Νόμο Σταθάκη. Δεν προστατεύονται όσοι έχουν πάρει υπέρογκα δάνεια πάνω από 280.000 ευρώ και όσοι δεν είχαν τον νου να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη. Τα Ειρηνοδικεία έχουν εκδώσει χιλιάδες αποφάσεις προστασίας. Αν υπάρχει πρώτη κατοικία που ο δανειολήπτης δεν προσέφυγε στη Δικαιοσύνη ενώ είχε τη δυνατότητα, φταίει η κυβέρνηση; Κάνω έκκληση στους πολίτες: μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2018 έχουν δυνατότητα να προσφύγουν" τόνισε ο Στ. Κοντονής και ρώτησε: "Ξέρετε καμία πρώτη κατοικία δανειολήπτη που έχει προστασία και βγαίνει σε πλειστηριασμό;". "Πάμπολλες", του απάντησαν από τα έδρανα του ΚΚΕ. "Ε, δεν υπάρχει λογική. Δεν υπάρχει καμία. Όποιος έχει ενταχθεί στον Νόμο Σταθάκη έχει απόλυτη προστασία. Δεν έχουν όλοι, διότι είτε έχουν δάνειο πάνω από 300.000 ευρώ είτε έχουν εισοδήματα που καλύπτουν τη δόση" εξανέστη ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Μεταξύ ιδιωτών

Μάλιστα, ο Στ. Κοντονής ανέφερε ότι "την Τετάρτη υπήρχαν πλειστηριασμοί και όλοι ήταν μεταξύ ιδιωτών" και έθεσε το ερώτημα: "Αυτοί που ήταν απέξω ποιους προστάτευαν; Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με παραπληροφόρηση; Όλοι οι πλειστηριασμοί είχαν να κάνουν με ιδιωτικά χρέη. Έβγαινε σε πλειστηριασμό δάνειο 1.450.000 ελβετικά φράγκα και κάτω υπήρχαν διαμαρτυρίες να μη γίνει πλειστηριασμός".

Το πολιτικό συμπέρασμα του Στ. Κοντονή ήταν ότι "η αντιπολίτευση επιδιώκει να κλονιστεί η κυβέρνηση. Βάζουν όλα τους τα λεφτά σε έκνομες καταστάσεις μήπως αποσταθεροποιηθεί η κυβέρνηση. Όπως αποτύχατε στον στόχο αυτό στο παρελθόν, έτσι θα ηττηθείτε κι εδώ, διότι δεν υπάρχει πραγματική βάση, διότι κινήματα δημιουργούνται όταν υπάρχει πραγματική βάση".

ΚΚΕ: Προπηλακισμός Κουτσούμπα από τα ΜΑΤ

"Το καινούργιο είναι ότι εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια βγαίνουν στο σφυρί. Αυτή είναι η νέα κατάσταση. Δεν κάνουμε παραπληροφόρηση. Λέμε ότι δημιουργούνται καταστάσεις για βία με τη διάταξη που φέρνετε" τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, που από την αρχή ζητούσε την απόσυρση της τροπολογίας.

Σημειώνεται ότι κατά την είσοδο στη Βουλή του γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα από τη\ συγκέντρωση του κόμματος στο Σύνταγμα, ορισμένοι αστυνομικοί τον εμπόδισαν λέγοντας ότι δεν τον γνωρίζουν, ενώ το ΚΚΕ έκανε λόγο για "προπηλακισμό".

Καθυστερημένη τροπολογία Ν.Δ.

Μετά το τέλος της συζήτησης, η Ν.Δ. έκανε κάτι πρωτοφανές για τα κοινοβουλευτικά πρακτικά: κατέθεσε τροπολογία ζητώντας την επέκταση της προστασίας σε όλους τους δημόσιους λειτουργούς! Πολιτικά το βάρος σήκωσε ο Μάκης Βορίδης, που ζήτησε να υπάρξει ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας. "Η τροπολογία δείχνει πόσο ταγμένη είναι σε αυτό το καθήκον. Απλώς αναρωτιέμαι αν πριν από τρία ή τέσσερα χρόνια με αυτή τη διάταξη κάποιοι εξ υμών θα ήσασταν εκτεθειμένοι σε ποινικές διώξεις" είπε και εκτίμησε πως η κυβέρνηση έφερε "καταδιωκτική διάταξη".

Για "επιλεκτική ευαισθησία" της κυβέρνησης έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ρωτώντας γιατί δεν τίθεται θέμα αυτεπάγγελτης δίωξης και για τις "καταδρομικές επιθέσεις" του Ρουβίκωνα και τα πανεπιστήμια.

Την ψηφοφορία παρακολούθησε από τα θεωρεία ο Μ. Γλέζος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL