Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.0°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.8°C
3 BF 85%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
5 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
26.6°C28.8°C
4 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
18.4°C18.5°C
3 BF 83%
Εγκατάλειψη του κοινωνικού ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού / Νεοφιλελεύθερη νάρκη στο κοινωνικό κράτος με συνεδριακή βούλα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εγκατάλειψη του κοινωνικού ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού / Νεοφιλελεύθερη νάρκη στο κοινωνικό κράτος με συνεδριακή βούλα

Τη μετεξέλιξη της Ν.Δ. από κόμμα του “ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού” με κοινωνικά χαρακτηριστικά σε νεοφιλελεύθερο πολιτικό φορέα με τη “συνεδριακή” βούλα σηματοδότησε το 11ο Συνέδριο “αρχών και θέσεων” που έλαβε χώρα το περασμένο σαββατοκύριακο στην Παιανία, καθώς οι περισσότεροι από 2.000 σύνεδροι ενέκριναν όλες τις νεοφιλελεύθερες θέσεις -ακόμη και την αντικατάσταση της υποχρεωτικής δημόσιας ασφάλισης από υποχρεωτική ιδιωτική...- με τις απαντήσεις τους στο συνεδριακό ερωτηματολόγιο.

Τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου βάζουν βόμβα στα θεμέλια του κοινωνικού κράτους, του Δημοσίου, του συστήματος Υγείας και Παιδείας, ενώ από χθες (που δημοσιοποιήθηκαν τα αποτελέσματα) αποτελούν τους βασικούς προγραμματικούς άξονες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η Ν.Δ. δεν εξήλθε του συνεδρίου της με ένα σαφές, συγκεκριμένο και διαρθρωμένο κυβερνητικό πρόγραμμα, αλλά με βασικές αρχές, οι οποίες έπεσαν στο τραπέζι του διαλόγου με δύο τρόπους: αφενός ήταν όσα, γνωστά ήδη από τη Θεσσαλονίκη και τα προσυνέδρια, εξήγγειλε ο Κυρ. Μητσοτάκης στην ομιλία του με την οποία έληξε η διαδικασία, αφετέρου πρόκειται για τις απαντήσεις των συνέδρων στα 15 ερωτήματα - “διλήμματα πολιτικής”, όπως τα είχε χαρακτηρίσει η ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σχολή του Σικάγου

Τα αποτελέσματα, λοιπόν, δείχνουν ότι, αν μη τι άλλο, η συνεδριακή βάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικυρώνει το πέρασμα από τον κοινωνικό και ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό στον νεοφιλελευθερισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ακόμη και στην ερώτηση που οδηγεί στην κατάργηση της υποχρεωτικής δημόσιας ασφάλισης και θέτει βόμβα στα θεμέλια του ασφαλιστικού, οι “γαλάζιοι” σύνεδροι υπερασπίζονται μία άποψη που ουδείς έχει τολμήσει σε όλη την Ευρώπη να θέσει στη δημόσια ατζέντα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στην ερώτηση, λοιπόν, “να δοθεί το δικαίωμα στους νέους εργαζομένους να επιλέγουν μεταξύ του ΕΦΚΑ και ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών για την υποχρεωτική τους ασφάλιση (σύνταξη και υγεία);” το 63,7% των συνέδρων απαντά θετικά και το 36,3% αρνητικά.

Επίσης το 95,7% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι “η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων πρέπει να συνδεθεί με την έμπρακτη επιβράβευση των καλύτερων και την υποχρεωτική δημιουργία ατομικών προγραμμάτων βελτίωσης των λιγότερο αποτελεσματικών”, σε αντίθεση με το 4,3%, που απαντά αρνητικά.

Το 60,7% πιστεύει ότι πρέπει “τα χρόνια προϋπηρεσίας να μετράνε λιγότερο απ’ ό,τι σήμερα στις προαγωγές των δημοσίων υπαλλήλων”, ενώ το 39,3% απαντά “περισσότερο”. Επίσης το 74,6% απαντά θετικά στην ερώτηση “όταν προκηρύσσονται διευθυντικές θέσεις στο Δημόσιο να δίνεται η δυνατότητα να συμμετέχουν ως υποψήφιοι και στελέχη του ιδιωτικού τομέα;” και το 25,4% απορρίπτει αυτή την πρόταση.

Συντριπτικά υπέρ του νεοφιλελεύθερου χαρακτήρα του κόμματος είναι και οι απαντήσεις που αφορούν τη μείωση του δημόσιου χώρου και τον περιορισμό των υπηρεσιών του κράτους: Το 89,6% απαντά πως πρέπει “να παραχωρηθεί σε ιδιώτες, όπου είναι δυνατόν και πιο οικονομικό, η αποκομιδή των σκουπιδιών” και μόλις το 10,4% λέει “όχι”. Επίσης, το 66,9% δηλώνει πως πρέπει “να περάσει η διαχείριση της Πρωτοβάθμιας Υγείας (Κέντρα Υγείας, πρώην πολυϊατρεία ΙΚΑ) στους δήμους, από τις Υγειονομικές Περιφέρειες που ισχύει σήμερα” και το 33,1% διαφωνεί.

Το 89,7% ζητεί “να καθιερωθεί κατώτατος βαθμός εισαγωγής στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, τον οποίο να ορίζουν τα ίδια τα ιδρύματα” και μόλις το 10,3% διαφωνεί μ’ αυτό, ενώ το 83,4% απαντά θετικά στο ερώτημα αν “θα πρέπει οι αιώνιοι φοιτητές των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ να χάνουν τη φοιτητική ιδιότητα όταν υπερβαίνουν τον απαιτούμενο χρόνο σπουδών αυξημένο κατά δύο επιπλέον έτη”, ενώ το 16,6% διαφωνεί.

Παράλληλα το 92,4% λέει ναι στη διακοπή της καταβολής του επιδόματος ανεργίας από τον ΟΑΕΔ “στην περίπτωση που ο δικαιούχος αρνείται αναιτιολόγητα τις θέσεις εργασίας που του προτείνονται από τον Οργανισμό” και διαφωνεί μόλις το 7,6%.

Σαν να μην έφταναν αυτά, με το ερωτηματολόγιο, που έχει πλέον τη “συνεδριακή βούλα” του 11ου Συνεδρίου αρχών και θέσεων, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν παραλείπει να “κλείσει το μάτι” και σε εργοδότες που παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία και καταπατούν εργασιακά δικαιώματα, με “μαύρη” εργασία:

“Συμφωνείτε όταν μία νέα επιχείρηση παραβιάσει για πρώτη φορά την ασφαλιστική νομοθεσία να της δίνεται μια ευκαιρία συμμόρφωσης πριν από την επιβολή προστίμου;” ερωτώνται οι σύνεδροι και το 65,3% εξ αυτών απαντά θετικά, σε αντίθεση με το 34,7% που απορρίπτει αυτή την θέση.

Επίσης το 83,3% των συνέδρων ζητεί “να περνούν οι νέοι αγρότες υποχρεωτικά από σχολές εκπαίδευσης ή κατάρτισης προκειμένου να μπορούν να λαμβάνουν επιδοτήσεις” και διαφωνεί μόλις το 16,7%, ενώ δεν προκαλεί έκπληξη για τα “γαλάζια” δεδομένα πως το συντριπτικό 96,5% των συνέδρων λέει “ναι” στην αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος “που θα ανοίξει τον δρόμο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων”.

Έχει, πάντως, ενδιαφέρον το ότι, ενώ έως πρότινος η Ν.Δ. υπερασπιζόταν την εν λόγω θέση μιλώντας για “μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια”, πλέον τα προσχήματα έχουν πέσει και τα πράγματα λέγονται με το όνομά τους...

Παράλληλα το 94,6% των συνέδρων απαντά “ναι” στην ερώτηση αν “θεωρεί ως κεντρική προτεραιότητα της επόμενης κυβέρνησης την άμεση πάταξη της ανομίας στα Εξάρχεια και στις άλλες περιοχές παραβατικότητας”, ενώ το 81,5% λέει “ναι” στην ερώτηση αν “θα πρέπει, εφόσον η Βουλή αδυνατεί να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας με συναινετικό τρόπο, ο Πρόεδρος να εκλέγεται από τον λαό χωρίς να προκαλείται διάλυση της Βουλής και εθνικές εκλογές;”.

Σε ό,τι αφορά την πρώτη ερώτηση από τα 15 “διλήμματα πολιτικής”, κατά την οποία αναφέρονται τέσσερα σενάρια νομοθετικών πρωτοβουλιών και ερωτώνται οι σύνεδροι ποιο θα ήθελαν να είναι το πρώτο νομοσχέδιο της “επόμενης κυβέρνησης” (sic), οι σύνεδροι ψηφίζουν με... το πορτοφόλι τους: το 65,3% απαντά “ένα νέο και σταθερό φορολογικό σύστημα που θα μειώνει τον ΕΝΦΙΑ και τους συντελεστές για τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις”. Επιπλέον 14,8% ζητεί “ένα συγκροτημένο σχέδιο για την ανάκτηση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών και την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης”, το 12,2% προκρίνει “μία νέα συνολική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση σε όλες τις βαθμίδες” και το 7,7% θέλει ως πρώτο νομοσχέδιο “μία νομοθετική πρωτοβουλία που θα αποκαταστήσει την εύρυθμη λειτουργία στον τομέα της Υγείας με σεβασμό στα χρήματα των φορολογουμένων”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL