Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
"Προστατεύστε τους αδύναμους, βγείτε και πείτε την αληθεια για την πρώτη κατοικία" (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Προστατεύστε τους αδύναμους, βγείτε και πείτε την αληθεια για την πρώτη κατοικία" (Video)

Την ανάγκη να υπάρξει στενή συνεργασία σε αυτή τη φάση, η οποία είναι φάση οικονομικής ανάκαμψης, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνάντησης με το προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Θα διαπιστώσατε και μόνοι σας ότι όλα τα μηνύματα είναι θετικά, τα δεκαετή ελληνικά ομόλογα έσπασαν το φράγμα του 4% και αυτό σηματοδοτεί την επιστροφή σε συνθήκες προ κρίσης. Είναι ώρα να βάλουμε πλάτη όλοι, ώστε αυτό το καλό κλίμα (στην οικονομία) να μεταφραστεί -πέρα από τους αριθμούς και τις στατιστικές- και σε πραγματική αίσθηση στην κοινωνία και ιδίως στους πιο αδύναμους και ευάλωτους και στη μεσαία τάξη» είπε ο πρωθυπουργός.

«Ο ρόλος των τραπεζών είναι κρίσιμος, υπό αυτή την έννοια, είναι κρίσιμο να ακουμπήσετε στη θετική πορεία της οικονομίας και να ξεπεράσουμε μαζί τα τελευταία εμπόδια. Πρέπει το ταχύτερο δυνατόν να αποκατασταθεί η ρευστότητα, στην οικονομία, στις υγιείς επιχειρήσεις και να υπάρξει δυνατότητα στήριξης των νοικοκυριών. Χρειάζεται με τρόπο υπεύθυνο και αποτελεσματικό να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Πρέπει να γίνει προσπάθεια να ενημερώσουμε την κοινωνία για το τι ακριβώς κάνουμε και να σταματήσει η διασπορά των ψευδών ειδήσεων. Διότι αυτή τη στιγμή υφιστάμεθα αυτή την αδυναμία εκπλήρωσης ενός ρόλου των τραπεζών, κρίσιμου για την οικονομία, εξαιτίας του γεγονότος ότι μεγαλοοφειλέτες και μεγαλομπαταχτζήδες έχουν καταφέρει να χρεοκοπήσουν τις επιχειρήσεις τους, όντας οι ίδιοι πλούσιοι και βγάζοντας τα χρήματά τους στο εξωτερικό, μη πληρώνοντας τα χρέη στις τράπεζες» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός για να προσθέσει: «Αυτό εμποδίζει π.χ. ένα νέο ζευγάρι να οραματιστεί ένα μέλλον, να στήσει τη ζωή του, γιατί οι τράπεζες δεν ανταπεξέρχονται σε αυτόν τον ρόλο και αυτό πρέπει να σταματήσει».

«Θέλω να σας ζητήσω» είπε ο πρωθυπουργός «να δώσετε προτεραιότητα σε αυτές τις περιπτώσεις, να βγάλετε από τα συρτάρια τους μεγαλομπαταχζήδες που προκαλούν το περί δικαίου αίσθημα, να βοηθήσετε να σταματήσει η διαρροή ψευδών ειδήσεων ότι κινδυνεύει η πρώτη κατοικία. Γιατί και θετικά προστατεύεται και όλα όσα έχουν συμφωνηθεί -και εσείς έχετε αποφασίσει- διαμορφώνουν ένα πλέγμα που δεν προκαλεί αστάθεια και ανησυχία». Και να δημιουργηθεί η ελπίδα ότι θα αρθεί και το τελευταίο εμπόδιο για να βγούμε από την κρίση που είναι η αποκατάσταση του ρόλου των τραπεζών, με όρους δικαιοσύνης, υπευθυνότητας και αποτελεσματικότητας, όπως ανέφερε.

Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε, κατέληξε, απευθυνόμενος στους Έλληνες τραπεζίτες, ο πρωθυπουργός, «είναι να συνεργαστούμε στενά. Να συγκροτήσουμε ένα παρατηρητήριο, ώστε να έχουμε πλήρη εικόνα για το ποιες υποθέσεις είναι σε προτεραιότητα. Είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με το φαινόμενο των μεγαλοοφειλετών που προκαλεί το περί δικαίου αίσθημα και ταυτόχρονα να κάνουμε ότι είναι δυνατό προκειμένου η οικονομία να ανακάμψει μέσα από την αποκατάσταση του πραγματικού ρόλου των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Είμαι βέβαιος ότι πρώτοι εσείς θα σπεύσετε να αποκαταστήσετε την πραγματικότητα όσο αφορά την ενημέρωση της κοινής γνώμης για το τι πραγματικά θέλουμε να κάνουμε και τι πραγματικά συμβαίνει».

Τι είπε ο πρωθυπουργός όταν έκλεισαν οι κάμερες

Σύμφωνα με πληροφορίες όταν έκλεισαν οι κάμερες ο Αλ. Τσίπρας μίλησε έξω από τα δόντια στους τραπεζίτες.

Συγκεκριμένα, τους είπε:

- Προστατεύστε τους αδύναμους με βάση το νομικό πλαίσιο. Σταματήστε να προστατεύετε τους μεγαλοοφειλέτες και τους μπαταχτσήδες.

- Βγάλτε από τα συρτάρια σας τις μεγάλες υποθέσεις και κάντε σωστή προτεραιοποίηση. Αυτό θα δώσει το σωστό μήνυμα στην κοινωνία και θα οικοδομήσει συναινέσεις στην προσπάθεια για την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών. Βγείτε μπροστά και πείτε την αληθεια.

- Υπερασπιστείτε τους εαυτούς σας και το τραπεζικό σύστημα απέναντι στα ΜΜΕ που παράγουν fake news. Εξάλλου εσείς τα χρηματοδοτείτε. Δεν μπορείτε να ανέχεστε τα ψεύδη.

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού μπροστά στις κάμερες

«Κατ΄ αρχάς, ευχαριστώ για την ανταπόκριση στην πρόσκληση. Θέλω πέρα από το να ανταλλάξουμε κάποιες σκέψεις, νομίζω ότι είναι κρίσιμο να συνεργαστούμε στενά σε αυτή τη φάση, που πιστεύω ότι είναι μια φάση σαφούς ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Θα διαπιστώσατε και μόνοι σας ότι όλα τα μηνύματα που παίρνουμε είναι θετικά, τα ελληνικά ομόλογα, το δεκαετές έσπασε και το φράγμα του 4%, έχει πάει μπροστά το 3, πράγμα το οποίο σηματοδοτεί την επιστροφή σε συνθήκες προ κρίσης, 2006 και νομίζω ότι τώρα είναι η ώρα να βάλουμε όλοι πλάτη, ώστε αυτό το κλίμα να μεταφραστεί, πέρα από τους αριθμούς και τις στατιστικές, και σε πραγματική αίσθηση στην ελληνική οικονομία, κυρίως στους πιο αδύναμους, στους ευάλωτους, στη μεσαία τάξη.

Υπό αυτή την έννοια, θεωρώ ότι ο ρόλος των τραπεζών είναι κρίσιμος. Είναι κρίσιμο να ακολουθήσει αυτή τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, να ξεπεράσουμε μαζί και τα τελευταία εμπόδια.

Πρέπει, λοιπόν, το ταχύτερο δυνατό, να αποκατασταθεί η ρευστότητα στην ελληνική οικονομία, στις υγιείς επιχειρήσεις , η δυνατότητα στήριξης των νοικοκυριών. Για να επιτευχθεί αυτό, χρειάζεται με τρόπο σοβαρό, υπεύθυνο και αποτελεσματικό, να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών.

Πρέπει, λοιπόν, να ξεκινήσουμε, πρώτα απ΄ όλα, με μια προσπάθεια να ενημερώσουμε την ελληνική κοινωνία, τι ακριβώς κάνουμε. Και να σταματήσει αυτή η διασπορά ψευδών ειδήσεων. Διότι, αυτή τη στιγμή, υφιστάμεθα αυτή την αδυναμία εκπλήρωσης ενός ρόλου κρίσιμου για την  ελληνική οικονομία, από την πλευρά των τραπεζών, εξαιτίας του γεγονότος ότι μεγαλοοφειλέτες, μεγαλομπαταχτσήδες έχουν καταφέρει να χρεοκοπήσουν τις επιχειρήσεις τους όντας οι ίδιοι πλούσιοι, βγάζοντας τα λεφτά τους στο εξωτερικό και μην πληρώνοντας τα χρέη τους προς τις τράπεζες. Και αυτό εμποδίζει, αυτή τη στιγμή, ένα νέο ζευγάρι, για παράδειγμα, που θέλει να οραματιστεί ένα καλύτερο μέλλον, να μπορέσει να δανειοδοτηθεί με εγγυήσεις, προκειμένου να στήσει τη ζωή του. Γιατί οι τράπεζες αδυνατούν, εξαιτίας αυτού του λόγου, να παίξουν το ρόλο που αρμόζει, που έχουν στην ελληνική οικονομία. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Και ο μόνος τρόπος να σταματήσει, είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να μειωθούν με ταχύτητα.

Θα ήθελα, λοιπόν, να σας ζητήσω δύο πράγματα. Πρώτον, να προτεραιοποιήσετε αυτές τις περιπτώσεις. Να τις βγάλετε από τα συρτάρια, τους μεγαλομπαταχτσήδες και τους μεγαλοοφειλέτες, αυτούς που προκαλούν το περί δικαίου αίσθημα της ελληνικής κοινωνίας.

Και δεύτερον, να συμβάλλετε, ώστε να σταματήσει μια διαρροή ψευδών ειδήσεων, ότι κινδυνεύει η λαϊκή κατοικία, με την ευρεία έννοια, διότι και νομοθετικά προστατεύεται, αλλά και όλα όσα έχουμε συμφωνήσει και όλα όσα εσείς οι ίδιοι έχετε αποφασίσει, διαμορφώνουν ένα πλέγμα που, κατά την άποψή μου, δεν προκαλεί αστάθεια και ανησυχία. Κάθε άλλο. Θα έπρεπε να προκαλεί την ελπίδα ότι το τελευταίο εμπόδιο για να βγούμε από την κρίση, που είναι δηλαδή η αποκατάσταση του ρόλου των τραπεζών, θα αποκατασταθεί με όρους δικαιοσύνης και με όρους υπευθυνότητας και αποτελεσματικότητας.

Νομίζω, λοιπόν, ότι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να συνεργαστούμε στενά. Να συγκροτήσουμε και ένα παρατηρητήριο, ώστε να έχουμε πλήρη εικόνα του ποιες υποθέσεις προτεραιοποιούνται. Εγώ θέλω να σας καταθέσω την αποφασιστικότητά μας να συγκρουστούμε με το φαινόμενο των μεγαλοοφειλετών που προκαλεί το περί δικαίου αίσθημα και ταυτόχρονα να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου η ελληνική οικονομία να ανακάμψει μέσα από την αποκατάσταση του πραγματικού ρόλου των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Και είμαι βέβαιος ότι, όπως μέχρι τώρα έχετε ανταποκριθεί σε αυτό το ρόλο, πρώτοι εσείς θα σπεύσετε να ανταποκριθείτε και να αποκαταστήσετε την πραγματικότητα σε ό,τι αφορά την ενημέρωση της κοινής γνώμης και το αίσθημα της κοινής γνώμης για το τι πραγματικά θέλουμε να κάνουμε και τι πραγματικά συμβαίνει».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL