Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.8°C26.6°C
3 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C25.3°C
2 BF 35%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.4°C22.1°C
3 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.5°C24.7°C
5 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.3°C23.9°C
1 BF 33%
Μέτρα και πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση της Δυτικής Αττικής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μέτρα και πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση της Δυτικής Αττικής

Με τις ομιλίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της περιφερειάρχη Αττικής Ρ. Δούρου στο Κλειστό Γυμναστήριο «Ανδρέας Δασκαλάκης» της Ελευσίνας ολοκληρώνονται σήμερα το απόγευμα οι εργασίες του έκτακτου αναπτυξιακού συνεδρίου Δυτικής Αττικής.

Η συζήτηση που διεξήχθη, τόσο στις προπαρασκευαστικές συναντήσεις που έγιναν σε όλες τις περιοχές της Περιφέρειας όσο και στα τραπέζια του συνεδρίου, ήταν πλούσια, ουσιαστική και ανέδειξε τα κρίσιμα θέματα μιας περιοχής που έχει πληγεί βαθιά από την κρίση ενώ η έλλειψη υποδομών και σχεδιασμού οδήγησε στην απώλεια ανθρώπινων ζωών στις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τη Μάνδρα πριν από λίγες εβδομάδες.

Στην αποψινή του ομιλία ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τα συμπεράσματα του συνεδρίου, ενώ αναμένεται να ανακοινώσει συγκεκριμένες ρυθμίσεις και παρεμβάσεις όπως αυτές διαμορφώθηκαν σε μεγάλο βαθμό στις θεματικές συνεδρίες αλλά και στις επαφές που είχαν υπουργοί και στελέχη της κυβέρνησης με θεσμικούς φορείς, την Αυτοδιοίκηση και τους πολίτες.

Μέτρα για την αντιπλημμυρική θωράκιση

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, αναμένεται να ανακοινωθούν συγκεκριμένα μέτρα για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής καθώς τον Μάρτιο του 2018 η κυβέρνηση ολοκληρώνει τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας για όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της δυτικής Αττικής. Σε αυτό το πλαίσιο, προγραμματίζεται νομοθετική πρωτοβουλία για όλα τα επικίνδυνα ρέματα πανελλαδικά, η οποία θα τεθεί άμεσα σε διαβούλευση και θα αφορά, φυσικά, και τα έργα και τις παρεμβάσεις στη Μάνδρα και στο Θριάσιο Πεδίο. Επίσης θα τεθεί ο σχεδιασμός για τον καθαρισμό ρεμάτων και την ενίσχυση του δικτύου ομβρίων

Παράλληλα, αναμένεται να τονιστεί η ολοκλήρωση του εθνικού και των περιφερειακών σχεδίων απορριμάτων. Άλλωστε η Δυτική Αττική υποφέρει εδώ και πολλά χρόνια από την υπερσυσσώρευση αποβλήτων, παράνομων χωματερών, εγκαταλελειμμένων και παροπλισμένων πλοίων κυρίως στον κόλπο της Ελευσίνας.

Εκκαθάριση Σαρωνικού, stop στον βωξίτη

Ιδίως το τελευταίο αποτελεί ένα θέμα που ταλανίζει την περιοχή επιβαρύνοντας βαριά το περιβάλλον. Σύμφωνα με πληροφορίες, από την Ελευσίνα θα ανακοινωθεί η εκπόνηση σχεδίου για την εκκαθάριση του κόλπου από τα slopes και τα εγκαταλελειμμένα σαπιοκάραβα που ρημάζουν για χρόνια στη θάλασσα. Σε ένα ακόμη περιβαλλοντικό θέμα, το συνέδριο αναμένεται να επιβεβαιώσει την απόφαση πως δεν θα υπάρξει εξόρυξη βωξίτη στα Μέγαρα.

Αναμένονται ακόμη παρεμβάσεις και σχεδιασμός για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων αλλά και την ασφάλεια, με έμφαση στην πρόληψη της εγκληματικότητας, της οποίας οι δείκτες είναι ιδιαιτέρως υψηλοί στη δυτική Αττική.

Παραχώρηση του παραλιακού μετώπου Ελευσίνας

Μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε μια κίνηση ουσίας αλλά και συμβολισμού: την παραχώρηση στους πολίτες της περιοχής του παραλιακού μετώπου στην Ελευσίνα, στα πρότυπα των Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα. Μια κίνηση που συνδέεται με τη διοργάνωση της πολιτιστικής πρωτεύουσας το 2021, πεδίο για το οποίο επίσης αναμένονται παρεμβάσεις. Μια από αυτές είναι η θεσμική ανασυγκρότηση του οργανισμού για τη διοργάνωση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης από την Ελευσίνα προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες διοργάνωσης, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται οι εξαγγελίες για τη δημιουργία Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Σημειώνεται ότι η συζήτηση για την ίδρυση του πανεπιστημίου έχει ανοίξει εδώ και καιρό, με την πιθανότερη φόρμουλα να είναι συγχώνευση των ΤΕΙ Πειραιά και Αθήνας.

Τέλος, προχωράει η χωροθέτηση του επιχειρηματικού πάρκου Ελευσίνας, με τους περιβαλλοντικούς όρους να αναμένεται να έχουν εγκριθεί έως το τέλος Ιανουαρίου, καθώς και μέτρα για τις επενδύσεις, τις αδειοδοτήσεις στη βιομηχανική περιοχή της Ελευσίνας, στα logistics και για τις πτηνοτροφικές μονάδες στα Μέγαρα. Σε αυτό το πλαίσιο, οι αρμόδιοι φορείς αναμένεται να παρουσιάσουν και σχέδιο για την αγροτοκτηνοτροφία στην περιοχή.

Το σημερινό πρόγραμμα

Σήμερα στις 10.00 ξεκινάει η συζήτηση για τις πολιτικές για την παιδεία και τον αθλητισμό, με τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, τον υφυπουργό Δ. Μπαξεβανάκη, τον υφυπουργό Αθλητισμού Γ. Βασιλειάδη, τον γ.γ. υπουργείου Παιδείας Γ. Αγγελόπουλο, υπό τον συντονισμό της εντεταλμένης συμβούλου για θέματα Παιδείας Ε. Ζωγραφάκη.

Παράλληλα, θα διεξαχθεί η δεύτερη συνεδρία για τις εργασιακές σχέσεις και την αλληλέγγυα οικονομία, με ομιλήτριες την υπουργό Εργασίας Έ. Αχτσιόγλου και την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας Ρ. Αντωνοπούλου. Συντονίζει η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος για θέματα Βιομηχανίας, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Γιώτα Παππά.

Η πρώτη απογευματινή συνεδρία θα αφορά το περιβάλλον, την ενέργεια, τη λιμενική πολιτική και τη δημόσια περιουσία, με ομιλητές τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκη, τον υπουργό Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλή, τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλο και την υφυπουργό Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου. Συντονίζει ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής και Έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας Ν. Αναγνωστόπουλος. "Υποδομές και πολιτιστική πρωτεύουσα" τιτλοφορείται η δέυτερη απογευματινή συνεδρία, με ομιλητές τους υπουργούς Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη, Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππά, Υποδομών και Μεταφορών Χρ. Σπίρτζη, τον γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Γ. Καπάλη, τον πρόεδρο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Μ. Πλειώνη. Συντονίζει η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος για την Πολιτική Προστασία Ιωάννα Τσούπρα.

Η κεντρική εκδήλωση, όπου θα αποτυπωθούν τα συμπεράσματα του συνεδρίου, ξεκινάει στις 18.30 στην Ελευσίνα, στο κλειστό γυμναστήριο "Ανδρέας Δασκαλάκης", όπου θα χαιρετίσει ο δήμαρχος Ελευσίνας Γ. Τσουκαλάς. Το συνέδριο θα κλείσει με ομιλίες της περιφερειάρχη Αττικής Ρ. Δούρου και του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα.

Σημειώνεται ότι για την Αττική αναμένεται να πραγματοποιηθεί ένα ακόμη έκτακτο συνέδριο για την ανατολική Αττική και δύο ειδικά συνέδρια για τις μητροπολιτικές περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL