Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.4°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.8°C13.3°C
1 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.1°C19.8°C
6 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
22.7°C25.8°C
4 BF 39%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
13.4°C13.5°C
1 BF 92%
Μέρκελ: "Ανεπαρκές το σχέδιο Τουσκ" - Στην επόμενη σύνοδο, τον Ιούνιο, οι αποφάσεις. "Δύσκολος ο συμβιβασμός" επιμένει ο Τουσκ / Αδιέξοδο κορυφής για το προσφυγικό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μέρκελ: "Ανεπαρκές το σχέδιο Τουσκ" - Στην επόμενη σύνοδο, τον Ιούνιο, οι αποφάσεις. "Δύσκολος ο συμβιβασμός" επιμένει ο Τουσκ / Αδιέξοδο κορυφής για το προσφυγικό

Το απόλυτο αδιέξοδο που συνεχίζει να κυριαρχεί στο ζήτημα της κοινής πολιτικής ασύλου στην Ε.Ε. επιβεβαίωσε η συζήτηση των 28 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. για το προσφυγικό κατά τη διάρκεια του δείπνου την Πέμπτη το βράδυ.

Στόχος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ήταν να γίνει μια ανοιχτή συζήτηση (γι’ αυτό και δεν υιοθετήθηκαν επίσημα συμπεράσματα) προκειμένου να καταγραφούν για ακόμα μία φορά οι διαφορές μεταξύ... Ανατολής και Δύσης και να διερευνηθούν οι τρόποι αντιμετώπισης του ζητήματος. Ωστόσο, όπως φάνηκε από τη μακρά συζήτηση (αφού ολοκληρώθηκε χωρίς κάποια πρόοδο μετά τα μεσάνυχτα), η Ε.Ε. παραμένει διχασμένη και χωρίς προοπτική συμφωνίας.

Ο Ντ. Τουσκ βρέθηκε στη «δίνη του κυκλώνα» εξαιτίας ενός ενημερωτικού σημειώματος που είχε στείλει στους ηγέτες για το εν λόγω ζήτημα αμφισβητώντας την αποτελεσματικότητα των υποχρεωτικών ποσοστώσεων στις μετεγκαταστάσεις προσφύγων.

Αιχμές Γιούνκερ...

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε με οργισμένο τρόπο την αντίθεσή της τις προηγούμενες ημέρες, καθώς η πρόταση Τουσκ μεταξύ άλλων φαίνεται να αμφισβητεί την αρμοδιότητα της Επιτροπής για ανάληψη πρωτοβουλιών σε επίπεδο διαμόρφωσης πολιτικής και νομοθετικής προπαρασκευής. Ο πρόεδρός της Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δεν απέφυγε να επιρρίψει έστω και εμμέσως ευθύνες στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Συγκεκριμένα συνεχάρη την εσθονική προεδρία λέγοντας με νόημα ότι εργάστηκε για την «ενότητα» την ώρα που άλλοι λειτούργησαν «διχαστικά». Προειδοποίησε μάλιστα ότι, εάν οι ηγέτες δεν είναι σε θέση να συμφωνήσουν με ομοφωνία για τη μεταρρύθμιση της κοινής πολιτικής ασύλου μέχρι τον Ιούνιο, δεν αποκλείεται αυτό το σημείο να μπορεί να αποφασιστεί με ειδική πλειοψηφία.

...μετά ισορροπίες

Ωστόσο, στην καταληκτική συνέντευξη Τύπου χθες, κληθείς να σχολιάσει τις απόψεις περί αντι-ευρωπαϊκού σχεδίου Τουσκ, ο πρόεδρος της Επιτροπής δήλωσε ότι γνωρίζει τον Τουσκ «πολλά χρόνια» και ότι είναι «εξαιρετικά ευρωπαϊστής και αφοσιωμένος στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση». Αναφερόμενος δε στις πρόσφατες δηλώσεις του επιτρόπου Αβραμόπουλου είπε πως ορισμένες φορές λέγονται πράγματα από θυμό, χωρίς να σημαίνει ότι αυτές είναι οι απόψεις της Επιτροπής. «Γνωρίζω ότι ο Αβραμόπουλος είναι καλός επίτροπος. Ήταν μια παρεξήγηση και δεν πρέπει να δίνουμε περισσότερη σημασία» είπε χαρακτηριστικά.

Δύσκολος ο συμβιβασμός

Από την πλευρά του, ο Ντ. Τουσκ έκανε σαφές ότι στόχος του είναι να βρεθεί λύση με ομοφωνία. «Η επίτευξη συμβιβασμού είναι δύσκολη, αλλά πρέπει να προσπαθήσουμε σκληρά» τόνισε, ενώ σημείωσε ότι τον Μάρτιο θα πρέπει να καταγραφεί η πρόοδος προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις τον ερχόμενο Ιούνιο. Συγχρόνως δήλωσε ότι η σκληρή κριτική που δέχθηκε είναι «η καλύτερη απόδειξη ότι το θέμα των ποσοστώσεων είναι σημαντικό, αλλά δεν αποτελεί τη λύση». Πρόσθεσε δε ότι πρόκειται για το πιο «χρονοβόρο» ζήτημα σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για το μεταναστευτικό.

Πέρα όμως από την Επιτροπή, στον Πολωνό πολιτικό επιτέθηκαν κι άλλοι ηγέτες κατά τη διάρκεια της συνόδου κατηγορώντας τον ότι υπονομεύει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, καθώς επιβραβεύει επί της ουσίας τις ανατολικοευρωπαϊκές χώρες της λεγόμενης ομάδας Βίσεγκραντ για τη μη συνεργασία τους στο προσφυγικό.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε χαρακτήρισε τις χώρες του Βίσεγκραντ «αδιάντροπες» για την πρότασή τους να προσφέρουν χρήματα αντί να φιλοξενήσουν το μερίδιο των προσφύγων που τους αναλογεί. Είναι, άλλωστε, χαρακτηριστικό ότι οι τέσσερις πρωθυπουργοί του Βίσεγκραντ προσέφεραν την Πέμπτη, σε μια επιμέρους συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου, 35 εκατομμύρια ευρώ για να υποστηριχθούν προγράμματα στη Λιβύη για το μεταναστευτικό ζήτημα με σκοπό τη μείωση των ροών προς την Ευρώπη.

Η Άνγκελα Μέρελ από την πλευρά της αποκάλεσε το σχέδιο Τουσκ «ανεπαρκές», εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά της για τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Ε.Ε. «Αλληλεγγύη δεν χρειαζόμαστε μόνο όσον αφορά τη ρύθμιση και τον έλεγχο της μετανάστευσης στα εξωτερικά μας σύνορα, αλλά και στα εσωτερικά μας θέματα» δήλωσε σχετικά η Γερμανίδα καγκελάριος κατά την άφιξή της στη σύνοδο.

Σκληρή απάντηση στο σχέδιο Τουσκ έδωσε φυσικά και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, καθώς η Ελλάδα, ως άμεσα ενδιαφερόμενη, διεκδικεί μια μόνιμη ευρωπαϊκή λύση στη βάση μιας δίκαιης κατανομής των ευθυνών στο προσφυγικό ζήτημα.

Πολωνική ικανοποίηση

Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι χώρες που στο πλαίσιο αυτό απειλούν να στερήσουν από τα κράτη που δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους στο προσφυγικό ευρωπαϊκές επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις. Στον αντίποδα, το κυβερνών κόμμα της Πολωνίας, που συχνά χαρακτηρίζει τον πρώην πρωθυπουργό της χώρας εχθρό, είναι ενδεικτικό ότι εμφανίστηκε ικανοποιημένο με την τρέχουσα στάση του Τουσκ στο προσφυγικό.

Εγκρίθηκε η δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων για το Brexit

"Κατ' αρχήν ναι" για τραπεζική ένωση και μετατροπή του ESM σε ευρωπαϊκό ΔΝΤ

Στο μέλλον η συζήτηση για δημοσιονομικούς κανόνες και θέσπιση Ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών

Η πολυπόθητη από τον νότο και δύσκολη για τον Βορρά μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης της συνόδου κορυφής των χωρών του ευρώ κατά τη διάρκεια του προγεύματος. Ήταν η πρώτη συνεδρίαση του εν λόγω οργάνου σε συνθήκες μη κρίσης και με το βλέμμα στο μέλλον, καθώς συμμετείχαν και οι χώρες της Ε.Ε. που επιθυμούν να μπουν στην ΟΝΕ. Ωστόσο η συνεχιζόμενη πολιτική κρίση στη Γερμανία αλλά και η απόσταση που χωρίζει τις χώρες της Ευρωζώνης σχετικά με το πόσο φιλόδοξα μπορούν να είναι τα βήματα αυτή τη στιγμή δεν άφησαν περιθώριο για πραγματική πρόοδο.

Επί της ουσίας οι χώρες του ευρώ συμφώνησαν να προχωρήσουν τα λιγότερο διχαστικά σημεία των προτάσεων της Επιτροπής για τις αλλαγές στην Ευρωζώνη (την τραπεζική ένωση και τη μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο) και να παραπεμφθούν στο μέλλον οι πιο αμφιλεγόμενες ιδέες. Αυτές δεν είναι άλλες από την αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων που επιβάλλουν οι Βρυξέλλες στις χώρες - μέλη και η δημιουργία της θέσης ενός Ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών αρμόδιου για έναν προϋπολογισμό της Ευρωζώνης.

Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Ντόναλντ Τουσκ, στόχος είναι να ληφθούν οι «πρώτες αποφάσεις» τον Ιούνιο και γι’ αυτό τους επόμενους έξι μήνες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης καλούνται να επικεντρωθούν στους τομείς όπου υπάρχει «σύγκλιση». «Οι συζητήσεις αναφορικά με τις υπόλοιπες ιδέες χρειάζονται περισσότερο χρόνο» τόνισε ο πρόεδρος Τουσκ, ενώ προανήγγειλε τη σύγκληση νέας συνόδου κoρυφής των χωρών τoυ ευρώ τον ερχόμενο Μάρτιο.

Χειροκροτήθηκε η Μέι

Σε ό,τι αφορά το Brexit οι «27» έδωσαν με πανηγυρικό τρόπο χθες την επίσημη έγκρισή τους για να ανοίξει η δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων του Brexit με τη Βρετανία, που θα επικεντρώνεται στη μεταβατική περίοδο και τη μελλοντική τους σχέση. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό την Πέμπτη το βράδυ, η Βρετανή πρωθυπουργός χειροκροτήθηκε από τους ομολόγους της.

Ειδικότερα η συζήτηση για μια μεταβατική περίοδο, που πρωτίστως στόχο έχει να καθησυχάσει τις επιχειρήσεις, αναμένεται να ξεκινήσει τη νέα χρονιά, αν και οι συνομιλίες για τη μελλοντική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου δεν θα ξεκινήσουν πριν από τον Μάρτιο - μια ημερομηνία που τονίζεται από τις «κατευθυντήριες γραμμές» των διαπραγματεύσεων.

Ωστόσο ο πρόεδρος Τουσκ προειδοποίησε χθες ότι η δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων θα είναι ακόμα πιο δύσκολη, σημειώνοντας ότι θα αποτελέσει «πραγματικό τεστ» για την ενότητα της Ε.Ε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL