Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C25.1°C
4 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.5°C20.1°C
4 BF 44%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C21.0°C
4 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C22.2°C
5 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.2°C21.9°C
3 BF 26%
Αποκάλυψη της πρώην υφ. Υγείας Φ. Σκοπούλη στην Εξεταστική Επιτροπή: / Φ. Σκοπούλη: Το ΚΕΕΛΠΝΟ "κανόνιζε" και τις προμήθειες του υπουργείου Υγείας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αποκάλυψη της πρώην υφ. Υγείας Φ. Σκοπούλη στην Εξεταστική Επιτροπή: / Φ. Σκοπούλη: Το ΚΕΕΛΠΝΟ "κανόνιζε" και τις προμήθειες του υπουργείου Υγείας

Ως παρακρατικός μηχανισμός λειτουργούσε το ΚΕΕΛΠΝΟ μέσα στο υπουργείο Υγείας, καθώς κανόνιζε και τις προμήθειές του, αποκάλυψε η πρ. υφυπουργός Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη καταθέτοντας για δεύτερη ημέρα στην Εξεταστική Επιτροπή για τα σκάνδαλα στην Υγεία. Το μυστικό ήταν ότι είχαν διοριστεί 10 άτομα από το ΚΕΕΛΠΝΟ στο Γραφείο Προμηθειών του υπουργείου Υγείας.

"Αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει κράτος ή παρακράτος;" αναρωτήθηκε η Φ. Σκοπούλη και πρόσθεσε: "Είχαν ορίσει και ο νοών νοείτω. Δηλαδή, όταν έχεις άτομα από ένα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου που κάνει προμήθειες και όχι μόνο κάνει προμήθειες, αλλά οδηγεί και σε νομοθετήματα ή σε ερμηνευτικές εγκυκλίους κατ’ εικόνα και καθ' ομοίωση των συγκεκριμένων προμηθευτών, ε, κάποιον ρόλο έχει εκεί μέσα".

Αντιπολιτευτικό όργανο

"Το ΚΕΕΛΠΝΟ χρησιμοποιήθηκε ως αντιπολιτευτικό όργανο για τη μειοψηφία της πολιτικής ηγεσίας εκείνο το χρονικό διάστημα. Και αυτό είναι μείζον παράπτωμα: Χρησιμοποιώ όργανο του κράτους για αυτήν την ιστορία. Έχουμε ένα παρακράτος με το ΚΕΕΛΠΝΟ" είπε εμφατικά αναφερόμενη στην παρουσία της ΔΗΜ.ΑΡ. στην κυβέρνηση της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ.

Η Φ. Σκοπούλη χαρακτήρισε το ΚΕΕΛΠΝΟ "καρκίνο μέσα στο υπουργείο Υγείας", υπογράμμισε ότι "λειτουργούσε για κάποιο άλλον σκοπό εκεί μέσα" και χρειάστηκε "να έρθει αυτή η κυβέρνηση για να αναγνωρίσουν οι πολιτικοί ότι κάτι τρέχει με το ΚΕΕΛΠΝΟ". Είναι ενδεικτικό ότι οι απασχολούμενοι μέσω ΕΣΠΑ για υλοποίηση δράσεων ζητούσαν υπερωρίες!

"Είναι μία πρακτική σύμφωνα με την οποία χρησιμοποιούμε το κράτος για να φάμε ό,τι μπορούμε παραπάνω" είπε η μάρτυρας για τα 17 εκατ. ευρώ που δόθηκαν για αντι-ιικά φάρμακα. "Ποιος τρώει δηλαδή;" ρώτησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Τζαμακλής. "Αυτοί που χειρίζονται" απάντησε η μάρτυρας και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας σχολίασε: "Η 'καταβόθρα'!".

"Παράβαση καθήκοντος"

Απαντώντας σε ερωτήσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Γκιόλα για τα χρήματα από τις χορηγίες του ΟΠΑΠ (450.000 ευρώ) και της Estee Lauder (300.000 ευρώ), που δεν χρησιμοποιήθηκαν για τους σκοπούς που είχαν δοθεί αλλά για μισθοδοσία, η πρ. υφυπουργός Υγείας τόνισε ότι πρόκειται για "παράβαση καθήκοντος". "Είναι δυνατόν να παίρνουν χρήματα και να μην ξέρουν πού πάνε; Παράβαση καθήκοντος!" είπε επισημαίνοντας ότι είναι "μείζων παράβαση η απόκρυψη των στοιχείων".

Παραδειγματικά η Φ. Σκοπούλη ανέφερε ότι δόθηκαν 2,5 εκατ. για τον Εθνικό Χάρτη Υγείας που δεν έχει συνταχθεί και πήγαν στην ΕΣΔΥ, σε ιδιωτικές εταιρείες, όπως η Κάπα Research κ.λπ., ενώ και για τη γρίπη "τα χρήματα τα πήγαν αλλού". Ο Σπ. Λάππας επεσήμανε ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ έπαιρνε 60 εκατ. ετησίως, είχε πάρει δάνειο 200 εκατ. ευρώ το 2008 και 25 εκατ. από το ΕΣΠΑ, αλλά τα λεφτά πήγαιναν αλλού.

"Πολύ σωστά το λέτε. Εσείς τι κάνατε;" ρώτησε την πρ. υφυπουργό ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Αριστείδης Φωκάς. "Έστειλα έλεγχο. Γενικό Λογιστήριο του Κράτους" απάντησε η Φ. Σκοπούλη. "Και τι έγινε;", επέμεινε ο Αρ. Φωκάς. "Έφυγα" ήταν η μονολεκτική απάντηση της Φ. Σκοπούλη.

Η Φ. Σκοπούλη επανέλαβε ότι κάθε φορά που υπήρχε ενδιαφέρον εδημιουργείτο "κλίμα τεχνητού πανικού" και κατέθεσε ότι το 2011 με αφορμή τη γρίπη διορίστηκαν νευροχειρουργοί στα νοσοκομεία. "Ήταν λάθος που διορίστηκαν νευροχειρουργοί στα νοσοκομεία;" ρώτησε ο βουλευτής της Ν.Δ. Νότης Μηταράκης. "Η γρίπη δεν χρειάζεται νευροχειρουργούς" του απάντησε η πρ. υπουργός.

Αναφερόμενη στις 23 προσλήψεις της περιόδου Γεωργιάδη, όταν προσλήφθηκαν απόφοιτες σχολής αερόμπικ ή ναυτικής ιστορίας, η Φ. Σκοπούλη είπε ότι "μπήκαν εκεί για να καλύψουν κάποιες πολιτικές ανάγκες. Σκοπιμότητες".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL