Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.4°C16.3°C
1 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.2°C15.7°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
13.8°C15.4°C
2 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.4°C18.0°C
2 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.9°C13.5°C
0 BF 87%
"Μια διμερώς συμφωνημένη λύση για το όνομα το καλύτερο διαβατήριο της ΠΓΔΜ για ΕΕ και ΝΑΤΟ" (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Μια διμερώς συμφωνημένη λύση για το όνομα το καλύτερο διαβατήριο της ΠΓΔΜ για ΕΕ και ΝΑΤΟ" (Video)

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, παραχώρησε συνέντευξη στο σκοπιανό τηλεοπτικό δίκτυο «Nova TV», για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, τις διμερείς σχέσεις και την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης σημείωσε ότι η νέα κυβέρνηση των Σκοπίων «καλλιεργεί μια θετική ατμόσφαιρα για καλύτερες σχέσεις μεταξύ των δύο γειτονικών κρατών», τονίζοντας ότι «αν δούμε στο χάρτη, στον παγκόσμιο χάρτη, μπορούμε να βρούμε λύσεις που ‘λειτουργούν’ για αιώνες σε αντίστοιχα ζητήματα, όπως η Βρετάνη στη Γαλλία, και από την άλλη πλευρά η Μεγάλη Βρετανία, για παράδειγμα».

Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε, «η Μακεδονία είναι μια ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, που καλύπτει τμήματα της Ελλάδας, των Σκοπίων και της Βουλγαρίας», υπογραμμίζοντας ότι «αν δεν δούμε το μέλλον και χρησιμοποιούμε το παρελθόν για να μη βρούμε λύση, θα βρεθούμε σε αδιέξοδο», ξεκαθαρίζοντας ότι «αν θέλουμε να έχουμε θετικές εξελίξεις, θα βρούμε λύσεις, και υπάρχουν δυνατότητες για λύση».

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση των Σκοπίων οφείλει να κάνει συγκεκριμένα βήματα, με εντατικοποίηση των προσπαθειών, βελτίωση των διμερών σχέσεων με όλους τους δυνατούς τρόπους και σε όλα τα επίπεδα, στο εμπόριο, στον τουρισμό, στις πολιτιστικές σχέσεις, και βέβαια με ενίσχυση του πολιτικού διαλόγου», σημειώνοντας ότι «υπήρξε μια περίοδος όπου κάποιοι στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή δημιουργούσαν την αυταπάτη και την ψευδαίσθηση σε Σκοπιανούς πολιτικούς ότι υπάρχει τρόπος ένταξης στην ΕΕ ή στο ΝΑΤΟ χωρίς να υπάρχουν καλές σχέσεις με την Ελλάδα».

Τέλος, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι «η επίτευξη ενός συμβιβασμού και μιας λύσης θα αποτελέσει το καλύτερο ‘διαβατήριο’ για την ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ και την ένταξη στο ΝΑΤΟ, μακριά από τις εθνικιστικές εξάρσεις της προηγούμενης κυβέρνησης του ΒΜΡΟ», επισημαίνοντας πως «η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί μια λύση, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, που να ανταποκρίνεται στη γεωγραφία, στην ιστορία και στην πραγματικότητα».

https://www.youtube.com/embed/GmvPl086ZzQ

Ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης:

Δημοσιογράφος: Κύριε Παπαδημούλη, χαίρομαι να συνομιλώ με κάποιον που προέρχεται από το κόμμα της Αριστεράς στην Ελλάδα. Θα ήθελα να μάθω τί συμβαίνει στην Αθήνα, όσον αφορά στην επίλυση του ζητήματος που για χρόνια απασχολεί -αυτό της ονομασίας.

Δημήτρης Παπαδημούλης: Νομίζω ότι η καινούργια κυβέρνηση στην χώρα σας καλλιεργεί μια πιο θετική ατμόσφαιρα, μια πιο θετική προσέγγιση, με στόχο μια καλύτερη σχέση ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες. Το κόμμα μου ήταν υπέρ ενός συμβιβασμού και μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης σχετικά με τη διαμάχη για το όνομα της πΓΔΜ. Από την αρχή, από την εποχή του Γκλιγκόροφ. Οπότε όταν ακούμε δηλώσεις από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους σας, ότι υπάρχει "παράθυρο" ευκαιρίας, να αφήσουμε πίσω μας τις εθνικιστικές προσεγγίσεις του ζητήματος και να στήσουμε γέφυρες, το θεωρούμε πολύ καλό σημάδι. Τώρα πρέπει να δουλέψουμε. Έχουμε κοινό συμφέρον για τη σταθερότητα στην περιοχή. Και η Ελλάδα -παρά αυτή τη μακρόχρονη διαμάχη- είναι ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στη χώρα σας. Πολλοί, δε, άνθρωποι από τη δική σας χώρα επισκέπτονται τη χώρα μου το καλοκαίρι.

Πιστεύω ότι στο επίπεδο των λαών έχουμε πολύ θετικό έδαφος για να βρούμε λύση. Κι ακόμη, ότι υπάρχει ένας πρόδηλος δεσμός μεταξύ των διμερών μας σχέσεων και των ευρωπαϊκών σας προσδοκιών. Γιατί η Ελλάδα -στο θετικό σενάριο όπου θα μπορούσε να λυθεί η διαμάχη- θα μπορούσε να λειτουργήσει ως η "γέφυρα" για τον δικό σας ευρωπαϊκό προσανατολισμό.

Δημοσ.: Αυτό ακριβώς περιμένουμε από τον γείτονά μας. Όταν λέμε αμοιβαίο και κοινώς αποδεκτό συμβιβασμό, όμως, τί είναι ακριβώς αυτό που εσείς περιμένετε;

Δ. Π.: Υπάρχει μια επίσημη θέση του κόμματός μου και της κυβέρνησης Τσίπρα για μια συμφωνημένη λύση στο ζήτημα της ονομασίας υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Πιστεύω ότι τώρα υπάρχει η ευκαιρία για μια θετική επανεκκίνηση επί αυτού. Πρέπει να βρούμε έξυπνες λύσεις που να περιγράφουν την τωρινή κατάσταση.

Δημοσ.: Όπως για παράδειγμα;

Δ. Π.: Δεν θέλω να υποκαταστήσω την κυβέρνησή μας. Είμαι έμπειρος πολιτικός, ένα από τα ιδρυτικά μέλη του κόμματός μου. Θέλω με καλή διάθεση να βρούμε μια κοινώς αποδεκτή λύση. Αν δούμε τον χάρτη, τον πλανήτη, θα δούμε λύσεις που για αιώνες έχουν λειτουργήσει σε αντίστοιχες διαμάχες για ζητήματα ονομασίας. Έχουμε τη Βρετάνη στη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία. Επομένως νομίζω ότι η Μακεδονία είναι μια μεγαλύτερη γεωγραφική περιοχή, που καλύπτει τμήμα της χώρας σας, της χώρας μου, της Βουλγαρίας. Υπάρχει η ελληνική ιστορία για τον Μέγα Αλέξανδρο, ή άλλες αφηγήσεις σχετικά. Νομίζω πως αν κοιτάξουμε το μέλλον και δεν χρησιμοποιούμε το παρελθόν ως εργαλείο για να μην καταλήξουμε σε μια λύση, αν εστιάσουμε σε μια θετική έκβαση, τότε θα βρούμε λύση και υπάρχουν δυνατότητες για αυτό.

Δημοσ.: Υπάρχει πράγματι προθυμία επιτέλους ώστε να λυθεί αυτό το ζήτημα, από πλευράς Αθήνας;

Δ. Π.: Ναι. Η απάντησή μου είναι ένα ξεκάθαρο ναι. Γιατί η Ελλάδα ανακάμπτει. Η οικονομία το ίδιο μετά από μια βαθιά κρίση, και πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να εργαστούμε για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την πλευρά της δικής μας περιοχής. Χάνουμε ένα κράτος-μέλος με το Brexit, αλλά θα μπορούσαν ενδεχομένως να προστεθούν νέα από τη δική μας περιοχή τα επόμενα χρόνια. Πιστεύω, λοιπό, ότι με την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας προετοιμάζουμε το έδαφος. Και πέρα από αυτό υπάρχει επενδυτική όρεξη. Και οι επενδύσεις χρειάζονται σταθερότητα. Και για να επέλθει η σταθερότητα, θα συμβάλλει μια θετική έκβαση της υφιστάμενης διαμάχης. Αυτή θα είναι μια κατάσταση win-win και για τις δύο χώρες. Θα ήθελα να δω επιπλέον σημαντικά βήματα και από την δική σας την κυβέρνηση.

Δημοσ.: Για παράδειγμα;

Δ. Π.: Την επανεκκίνηση των συνομιλιών και την ένταση της συνεργασίας μας σε κάθε δυνατό επίπεδο, στο εμπόριο, στον τουρισμό, στον πολιτισμό. Επιπλέον, χρειαζόμαστε πολιτικό διάλογο. Η δική μου φιλοσοφία είναι τελείως ξεκάθαρη. Αν έχουμε ένα πρόβλημα, ο μόνος τρόπος να το λύσουμε είναι με πολιτικό διάλογο και συμβιβασμούς. Είμαι μηχανικός, έχω χτίσει πολλές γέφυρες στην επαγγελματική μου πορεία και στην πολιτική μου σταδιοδρομία θέλω να προετοιμάσω το έδαφος για να χτίσουμε νέες «γέφυρες». Χωρίς όμως να υποκαθιστώ την κυβέρνηση. Ούτε ο υπουργός Εξωτερικών είμαι, ούτε ο Πρωθυπουργός.

Δημοσ.: Ξέρουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαπνέεται από εθνικιστικά χαρακτηριστικά. Ξέρουμε όμως ότι άλλα εθνικιστικά μορφώματα, καθώς και η Εκκλησία, δεν είναι ιδιαίτερα υπέρ του να βιαστούμε να λύσουμε το θέμα της ονομασίας. Πώς περιγράφετε τη μεγάλη εικόνα στην Ελλάδα; Ποια είναι η θέση των εθνικιστών, ποια αυτή των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων όπως το κόμμα σας;

Δ. Π.: Θα σας δώσω μια ξεκάθαρη απάντηση, αλλά θα βάλω στο κάδρο και τις δύο χώρες μας. Ο εθνικισμός στη μια χώρα, τρέφει τον εθνικισμό στην άλλη. Είναι σας μπαλάκι του πινγκ-πονγκ. Και το είδαμε την περίοδο που ηγετικό κόμμα στη χώρα σας ήταν το VMRO. Τώρα υπάρχει μια κυβέρνηση που επιχειρεί να κατευνάσει τους εθνικισμούς. Είμαι βέβαιος ότι η πορεία στον δρόμο αυτό στη χώρα σας, θα έχει θετική αντανάκλαση όσον αφορά στην αποκλιμάκωση των εθνικιστικών τάσεων και στη δική μου χώρα. Προφανώς αγαπάμε τη χώρα μας, και το ίδιο κι εσείς τη δική σας. Αλλά είναι διαφορετικός ο πατριωτισμός -να αγαπάς τη χώρα σου- από τον εθνικισμό. Ο εθνικισμός δεν αφορά ανθρώπους που αγαπούν τη χώρα τους, αλλά που μισούν τη χώρα των άλλων. Κι εμείς σίγουρα δεν είμαστε εθνικιστές. Είμαστε μια προοδευτική δύναμη της Αριστεράς, στον ΣΥΡΙΖΑ, και πιστεύω ότι η πιο διαλλακτική κυβέρνηση που έχετε τώρα στη χώρα σας είναι ένα παράθυρο ευκαιρίας. Όχι για παιχνίδι απόδοσης ευθυνών ή για παιχνίδια με το παρελθόν, αλλά για να ενισχύσουμε τον διμερή διάλογο. Δεν πρέπει να χάσουμε την ευκαιρία.

Υπήρχε μια περίοδος όπου ορισμένοι σε ευρωπαϊκό επίπεδο ασκούσαν πιέσεις στους δικούς σας πολιτικούς, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει δρόμος για τον ευρωπαϊκό σας προσανατολισμό ή τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ, χωρίς να είναι αναγκαίες οι καλές σχέσεις με την Ελλάδα. Αλλά επρόκειτο για αυταπάτη.

Δημοσ.: Πιστευετε ότι συνιστά συνθήκη sine qua non η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας πριν τη συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ και την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών στην ΕΕ;

Δ. Π.: Θα το έθετα διαφορετικά. Θεωρώ ότι μια διμερώς συμφωνημένη λύση, ένας συμβιβασμός στη διαμάχη για το όνομα θα ήταν το καλύτερο διαβατήριο για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό σας και για τη συμμετοχή της χώρας σας στο ΝΑΤΟ. Και πιστεύω ότι κάθε λογικός πολιτικός στην Ευρώπη κατανοεί ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι η καλύτερη σας φίλη στις προσπάθειές σας. Και χρειάζεται μια ανοικτόμυαλη προσέγγιση, ώστε να είμαστε καλοί γείτονες και όχι γείτονες που μάχονται σε μια ευρύτερη περιοχή.

Δημοσ.: Για να συνοψίσουμε, ποια είναι η μεγαλύτερη ανησυχία σας; Είναι η γεωγραφική διαμάχη, για παράδειγμα; Το ποιο κομμάτι της Μακεδονίας ανήκει σε ποιον; Ή έχετε κι άλλες;

Δ. Π.: Δεν έχω καμία ανησυχία. Επιθυμώ την εξεύρεση λύσεων που αρμόζουν στην γεωγραφία, στην ιστορία και την πραγματικότητα. Αυτό είναι όλο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL