Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.1°C18.0°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.8°C14.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C15.5°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 76%
"Περαιτέρω αναγνώριση των δημοκρατικών δικαιωμάτων των μουσουλμάνων πολιτών"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Περαιτέρω αναγνώριση των δημοκρατικών δικαιωμάτων των μουσουλμάνων πολιτών"

«Περαιτέρω αναγνώριση των δημοκρατικών δικαιωμάτων των μουσουλμάνων συμπολιτών μας», ένα βήμα εκσυγχρονισμού που «έχει αργήσει για πολλές δεκαετίες», χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για την κατάργηση της υποχρεωτικής εφαρμογής της Σαρία ο Κ. Γαβρόγλου.

Μιλώντας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής που ξεκίνησε την επεξεργασία του νομοσχεδίου, ο υπουργός Παιδείας υπενθύμισε ότι η υποχρεωτική εφαρμογή της Σαρία για τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας διατηρείται εδώ κι 100 χρόνια παρατηρώντας ότι το καθεστώς αυτό «διατηρήθηκε για αναπαραγωγή πολιτικών εναντίον των μειονοτήτων».

Με το νομοσχέδιο αντιστρέφεται η σημερινή κατάσταση και πλέον τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας υπάγονται υποχρεωτικά στον Αστικό Κώδικα για ζητήματα αστικών διαφορών, εκτός κι αν και τα δύο μέρη συμφωνήσουν εγγράφως στην προσφυγή στην δικαιοδοσία του Μουφτή. Ο Κ. Γαβρόγλου υπογράμμισε ότι η αντιστροφή του σημερινού καθεστώτος έχει μια σημαντική διαφορά καθώς καταργείται η υποχρεωτικότητα και δίνεται στα μέλη της μειονότητας «μια ακόμα δυνατότητα επιλογής».

Ο Κ. Γαβρόγλου αναφέρθηκε τόσο στην ιστορική αντιμετώπιση της μουσουλμανικής μειονότητας από την χώρα μας, όσο και στην αυξανόμενη αύξηση του μουσουλμανικού πληθυσμού της Ευρώπης, και σημείωσε ότι η Πολιτεία οφείλει να βρίσκει την λεπτή ισορροπία μεταξύ της συνεχούς ενίσχυσης των δικαιωμάτων των πολιτών και της ταυτόχρονης προσπάθειας να μην υπονομεύονται τα στοιχεία ταυτότητας των πολιτών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL