Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Προσκλητήριο επενδύσεων από τη Νέα Υόρκη στο 19ο συνέδριο Capital Link
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προσκλητήριο επενδύσεων από τη Νέα Υόρκη στο 19ο συνέδριο Capital Link

Προσκλητήριο επενδύσεων σε ξένους θεσμικούς επενδυτές απηύθυνε η ελληνική κυβέρνηση χθες από το βήμα του 19ου συνεδρίου Capital Link, το οποίο διεξάγεται στη Νέα Υόρκη, καθώς παρενέβησαν τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όσο και κορυφαίοι υπουργοί του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, όπως ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου. Πάντως, στο "κάδρο" των όποιων συζητήσεων μπαίνει και το χρέος, θέμα το οποίο θέτει τόσο η Κομισιόν όσο και ο ESM.

Η Ελλάδα έχει επανέλθει

Η Ελλάδα έχει επανέλθει, είναι εδώ και σας καλεί να γίνετε μέρος της, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, καλώντας τους επενδυτές να επενδύσουν στη χώρα μας. Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο διεθνές επενδυτικό συνέδριο για την Ελλάδα, που διοργανώνει στη Νέα Υόρκη το Capital Link, ο Αλέξης Τσίπρας διαμήνυσε πως η χώρα μας έχει διάπλατα ανοιχτές τις πύλες της για κερδοφόρες επενδύσεις.

Το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να γυρίσει σελίδα, να κλείσει το κεφάλαιο της λιτότητας και να μπει σε εποχή ανάπτυξης και επενδύσεων τόνισε ο πρωθυπουργός, καλώντας τους επενδυτές να επενδύσουν στη χώρα μας, καθώς υπογράμμισε πως οι θυσίες έχουν αποδώσει, η ελληνική οικονομία ανακάμπτει, και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το καλοκαίρι του 2018 η χώρα θα έχει εξέλθει από το πρόγραμμα, ενώ αναφέρθηκε στην αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, η οποία αναμένεται να κλείσει στο 2% το 2017 και στο 2,5% για το 2018, καθώς και στη μείωση της ανεργίας κατά 6% από το 2014.

Δίκαιη ανάπτυξη

Από την πλευρά του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφέρθηκε σε μια σειρά δεδομένων που αφορούν την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση και τα προγράμματα, την επιτυχή πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων, τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού και τη βελτίωση στις εξαγωγές.

Όπως σημείωσε το 2018 σηματοδοτεί μια καθοριστικής σημασίας στιγμή για την Ελλάδα, καθώς ο προϋπολογισμός, που βρίσκεται στο στάδιο της έγκρισής του από την ολομέλεια της Βουλής, σηματοδοτεί την έξοδο της Ελλάδας από μακρά περίοδο προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής. «Αυτό είναι αποτέλεσμα και της σκληρής δουλειάς της ελληνικής κυβέρνησης και των σημαντικών θυσιών των Ελλήνων πολιτών» τόνισε ο ίδιος.

Μάλιστα, πρόσθεσε πως "σε όλη αυτή την προσπάθεια» -όπως είπε χαρακτηριστικά- «στόχος της κυβέρνησης ήταν να στηρίξει τα τμήματα της κοινωνίας που επηρεάστηκαν περισσότερο από την κρίση. Καθώς μπαίνουμε στο στάδιο της ανάκαμψης, οι προσπάθειές μας θα είναι να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα των προοπτικών ανάπτυξης, υποστηρίζοντας παράλληλα τον δίκαιο χαρακτήρα της». Ακόμη πρόσθεσε: «Ο στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα στους επιχειρηματίες να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους και να αναμορφώσουν την ελληνική οικονομία».

Τέλος, κατέστησε σαφές ότι το επόμενο έτος θα χαρακτηρίζεται από τις συζητήσεις σχετικά με τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα χρέους και τις προσπάθειες της κυβέρνησης να δημιουργήσει επαρκή αποθέματα που θα επιτρέψουν και την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων δανεισμού και θα υποστηρίξουν την καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα, πράγμα το οποίο αποτελεί στόχο τόσο της Ελλάδας όσο και των εταίρων της.

Συναντήσεις με funds

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε με εκπροσώπους κάποιων funds, μεταξύ των οποίων είναι τα ακόλουθα: Bluecrest - Cyrus Capital - Fir Tree - Knighthead Capital - Stonehill Capital - Waterwheel Capital - Graham Capital - Greylock - Hayman Capital - Oppenheimer - Serengeti - American Century - Caxton - Goldentree - Marathon Asset Management - Prudential - Smithcove Capital - Goldentree. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι άκουσαν με ενδιαφέρον την προοπτική της ελληνικής οικονομίας, όπως την παρουσίασε ο υπουργός

Σημείο ανάκαμψης

"Μετά από πολλά χρόνια αναταραχής, η ανάπτυξη επέστρεψε στην Ελλάδα φέτος: το 2017 είναι το σημείο ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου. Όπως τόνισε ο ίδιος, «η επενδυτική και αναπτυξιακή αναζωογόνηση της Ελλάδας οφείλεται στη νέα Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική (ΕΑΣ) της κυβέρνησης, η οποία καθιερώνει ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, φιλικό προς τις επενδύσεις και προσανατολισμένο στις εξαγωγές".

Μήνυμα Δραγασάκη

Την ίδια ώρα, στις προτεραιότητες της επόμενης περιόδου αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στην Αθήνα ενώπιον της Επιτροπής Παρακολούθησης Κυβερνητικού Έργου του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2018.

Οι προτεραιότητες αυτές αφορούν, σύμφωνα με πληροφορίες, στην υλοποίηση των απαραίτητων βημάτων για την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018, συμπεριλαμβανομένων τόσο της συζήτησης για το χρέος όσο και της κατάλληλης προετοιμασίας για τον ασφαλή δανεισμό της χώρας από τις αγορές.

Κομισιόν - ESM για τα επόμενα βήματα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους

Αισιόδοξος για την επιτυχημένη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο, ενώ παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα ότι η υλοποίηση των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων θα ανοίξει τον δρόμο για τη συζήτηση της ελάφρυνσης του χρέους.

"Αυτές (οι μεταρρυθμίσεις) πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στο Eurogroup της 22 Ιανουαρίου, οι οποίοι ελπίζω ότι τότε θα ενεργοποιήσουν τις συζητήσεις για την εφαρμογή επιπρόσθετων μέτρων που θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του χρέους".

Στη γνωστή ευρωπαϊκή γραμμή για το ζήτημα του χρέους φάνηκε να κινείται ο εκπρόσωπος του ESM Νίκολα Τζιαμαρόλι. Αν και απέφυγε να μιλήσει άμεσα για το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, προσπάθησε να προωθήσει το αφήγημα του οργανισμού, που θέλει τις ήδη υπάρχουσες ρυθμίσεις καθώς και τους ευνοϊκούς όρους δανεισμού να επαρκούν για να αποκαταστήσουν τη βιωσιμότητα του χρέους. Θέση, όμως, που επανειλημμένα και με επιμονή αντικρούει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Αισιόδοξοι οι Έλληνες τραπεζίτες

Κλίμα αισιοδοξίας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας μετέφεραν και οι Έλληνες τραπεζίτες που μετείχαν στο συνέδριο.

Ο πρόεδρος της Eurobank Νίκος Καραμούζης έδωσε έμφαση στο βελτιούμενο οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα και τη διαφαινόμενη πιθανότητα η χώρα να βγει επιτυχώς από το πρόγραμμα το καλοκαίρι του 2018, αλλά και στην υψηλή και βελτιούμενη κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζα Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου στην ομιλία του τόνισε: "Οι ελληνικές τράπεζες έχουν εισέλθει σε τροχιά επιταχυνόμενης εξομάλυνσης, με σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και σταθερή επαναφορά των πελατειακών καταθέσεων".

«Σε επίπεδο οικονομίας, τα σημάδια ανάκαμψης είναι πλέον ορατά», τόνισε ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας.

Γ. Πιτσιλής: Έσοδα 711 εκατ. ευρώ από την εθελούσια αποκάλυψη εισοδημάτων

Ιδιαιτέρως επιτυχημένη είναι, σύμφωνα με τον διοικητή τής Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργο Πιτσιλή, η ρύθμιση για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων, καθώς έχει αποφέρει έσοδα 711 εκατ. ευρώ. Όπως είπε χθες μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, η σχετική ρύθμιση, παρά το γεγονός ότι ήταν λιγότερο ελκυστική για τους φορολογούμενους σε σχέση με τις προηγούμενες δύο, έχει αποφέρει σημαντικά εισπρακτικά αποτελέσματα. Ειδικότερα, σημείωσε πως έχει αποφέρει 711 εκατομμύρια φορολογικά έσοδα, ενώ τα ποσά που είχαν φέρει οι προηγούμενες ρυθμίσεις ήταν αμελητέα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL